Dört Halife Dönemi

Hz. Ebubekir Devri

Bu dönemde göze çarpan en büyük ıslahatlar; Zekat vermek istemeyenlerle anlaşma sağlanması, Ridde Savaşları ve Yemen’de dinden çıkanların üzerine çeşitli seferler düzenlenerek bu kişilerin etkisiz hale getirilmesidir. Ayrıca bu dönemde kendine peygamber adını veren “yalancı peygamberler” ortadan kaldırılmıştır. Kur’an-ı Kerim ilk defa bir kitap halinde ciltlendi ve basıldı. 634 senesinde Bizans İmparatorluğu’yla yapılan Yermük Savaşı’nın ardından Suriye’nin işgaline zemin hazırlanmış oldu.

Hz. Ömer Devri

Bu devirde, 634 senesinde İranlılarla Köprü Savaşı gerçekleşti ve Müslümanlar fillerle birlikte gelen İran ordusuna kaybettiler. Fakat daha sonra İran sınırlarında yaşanan iç karışıklıklar sayesinde İslam orduları Fırat Nehri’ni fethederek Dicle’ye kadar ilerlemeyi başardılar. 635 senesinde yine Bizans İmparatorluğu ile yapılan Ecnadeyn Savaşı’nda Suriye’nin işgali tamamen netlik kazandı. 636 senesinde ise Filistin toprakları tamamen Müslüman oldu ve Kudüs kuşatıldı. 637 senesinde ise Kudüs, Patrik Sofronis’in ülkeyi halifeye bırakmasından dolayı Müslüman oldu. 637 senesinin sonlarına doğru Sasani Devletiyle gerçekleştirilen savaşın ardından İran’ın yarısından çoğu ele geçirildi. 642 senesinde gerçekleşen Nihavend Savaşı’nda ise İran tamamen Müslümanların oldu ve böyle Türklere komşu olundu. Ülke sınırlarının kısa sürede çok fazla genişlemesiyle birlikte çeşitli sorunlar meydana gelmeye başladı. Bu yüzden ülke yönetimi birimlere ayrılarak yönetilmek zorunda kalındı. Bu sayede siyasi birlik bozuldu. Hicri takvim kullanıldı ve ilk defa Hz.Ömer döneminde devlet memurlarına maaş bağlandı.

Hz. Osman Devri

Bu devirde, Şam valisi Meaviye liderliğinde ilk İslam donanması oluşturuldu. Kıbrıs ele geçirildi ve Girit, Rodos, Malta adalarına seferlerde bulunuldu. Kur’an-ı Kerim el yazısıyla çoğaltılarak çeşitli önemli merkezlere dağıtıldı. Hazarlarla birlikte Türklerle ilk ciddi savaşlara başlandı. Hz.Osman kendi soyundan gelenleri koruduğu ve onlara yardım ettiğinden dolayı halk tarafından eleştirilen ilk halife oldu. Bu sayede ilk defa İslam tarihinde iç isyanlar bu dönemde başladı.

Hz. Ali Devri

Bu devirde, Hz.Osman’nın katillerinin bulunamaması üzerine yapılan tartışmalar nedeniyle 656 senesinde Hz. Ali yandaşları Hz.Ayişe yandaşları ile birbirlerine girdiler. Bu iç isyan İslam tarihine Cemel Vakası olarak geçti. Bu olayın ardından devletin başkenti Kufe’ye taşındı. 661 senesinde ise Hz. Ali’nin Hariciler tarafından öldürülmesinin ardından Dört Halife Devri sona ermiş oldu.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...