Anadolulu ve Çinli Ressamlar

Yakın zamanda dershanede Türkiye geneli bir sınav yapıldı. Sınavın felsefe kısmındaki bir soruda ilginç bir hikaye vardı. Sizinle paylaşmak istedim umarı beğenirsiniz 🙂

Anadolulu ve Çinli ressamlar ustalıkları konusunda anlaşmazlığa düşünce padişah onları bir sınavdan geçirme gereği duyar. Büyük bir salon, perdeyle ikiye bölünerek duvarlara resim yapmaları istenir. Çinli ressamlar hemen işe koyulup, duvarları müthiş resimlerle boyarken Anadolulu ressamlar, sadece kendilerine verilen duvarı cilalayıp, parlatıyorlarmış. Süre dolduğunda, padişah önce Çinli ressamların resmine bakar ve hayranlığını dile getirir. Padişah, Anadolulu ressamların resmini görmek istediğinde; onların yaptığı sadece aradaki perdeyi kaldırmak olur ve Çinlilerin resmi bu pürüssüz, cilalı yüzeye daha bir alımlı ve etkili düşer.

Rate this post

Paylaş

4 Cevaplar

  1. kralizasyon dedi ki:

    Anlamadım ben tam olarak. Padişah çinlilerin yaptığı resmi mi beğenmiş yoksa Anadolu’lu mı?

  2. Furkan ÖZDEN dedi ki:

    Aga önemli olan o değil 🙂 Şimdi anlatmaya çalışsam ben bile anlamam 😀 Felsefe sorusuydu. Cevap da: Sanat, insanda hoş duygular uyandırıyorsa güzeldir.

  3. Nora dedi ki:

    Merhaba. Üzerinden yıllar geçmiş ama bugün ben de bu parçaya denk geldim ve anlamakta zorlandım. Bu sorunun cevabı ”Sanat, insanda hoş duygular uyandırıyorsa güzeldir.” mi, bir yanlışınız olmasın? Bana çok alakasız geldi bu yanıt ve cevabını bilmiyorum maalesef. Dönüş yapabilseniz ne güzel olurdu :))

    • Furkan Özden dedi ki:

      Aynen üzerinden uzun yıllar geçmiş. Soruyu hatırlıyorum. Şıklar hakkında bir fikrim yok. Konunun felsefe ile ilgili olduğunu düşünürsek eğer “Bir sanat eseri ortaya koymaktansa olanı daha güzel şekilde göstermek” gibi bir sonuç çıkarılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...