RELOADED, SKIDROW ve RAZOR1911 ne anlama gelir?

Torrent sitelerinde, oyun indirme sitelerin ve daha birçok yerde bu adları dosya adlarından sonra bir tire çekildikten sonra yazdığını görürüz. Bazen köşeli paranteze alınırlar. Genelde hepsi büyük harfle yazılırlar. Peki nedir bunlar? Yada kimdir?

Bunlar warez grupların adıdır. Yani orjinal bir dosyayı kırıp ücretsiz olarak internet piyasasına sürerler. Peki sadece bunlar mı? Hayır. Bunlar sadece işini en doğru yapanlar. Çünkü, mesela Reloaded grubu bir oyunu kırdıysa diğer gruplar bu oyuna el sürmezler. Böyle de güzel bir huyları var işte. Şimdi gelelim bu grupların tarihçesine.

RELOADED

ne demek?

Reloaded (RELOADED veya RLD olarak yazılır) Haziran 2004’te DEViANCE’ın eski üyeleri tarafından kurulan bir warez grubudur. Grup, Spore’u 4 gün, The Sims 3 beta sürümünü de piyasaya çıkış tarihinden 15 gün önce kırıp piyasaya sürmüştür. Grup, 29 Şubat 2008’de Assassin’s Creed’in kırılmış bir sürümünü, oyunun çıkış tarihi olan 28 Mart’tan bir ay önce piyasaya sürmüştür. Fakat daha sonraları bu sürüm hem son perakende sürümü olmadığı dolayısıyla hem de bazı çökme sorunları dolayısıyla nuke’lenmiştir. Grup yaklaşık bir ay sonra oyunun perakende sürümünü piyasaya sürmüştür.

SKIDROW

ne demek?

SKiDROW, Ubisoft’un DRM korumasını kırmasıyla bilinen bir crack grubudur. Paranoimia’nın küllerinden doğan grup, işe Amiga oyunlarını kırarak başlamış ve 1990’dan bu yana aktif bir biçimde içerik yayınlamaya devam etmiştir. Grup her ne kadar çok sayıda oyunu kırıp yayınlamış olsa da oyun piyasasında tam anlamıyla üne kavuşmaları, Ubisoft’un DRM korumasını kırmalarıyla olmuştur. Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic ve Assassin’s Creed II bu korumayı kullanan oyunlar arasındaydı ve her iki oyun da diğer birçok oyun gibi SKiDROW tarafından kırıldı. Ubisoft’un ikinci DRM koruması da grup tarafından kırılmıştır. From Dust ve Shaun White Skateboarding bu korumayı kullanan oyunlardı. Grubun en son kırdığı oyunlar arasında resmi çıkış tarihinden 9 gün önce kırıp piyasaya sürdükleri Assassin’s Creed: Revelations yer almaktadır.

RAZOR1911

ne demek?

Razor 1911, ya da kısaltmasıyla RZR internetin en meşhur warez ve demo gruplarından birisidir. Grubun adının 1911 olmasının sebebi, bunun onaltılık (Hexadecimal) sistemde 777’ye tekabül etmesidir. Razor 2992 ismiyle başlayan grup, Doctor No, Insane TTM ve Sector9 tarafından Norveç’te, 1985 yılının Kasım ayında kurulmuştur.

Rate this post

Paylaş

2 Cevaplar

  1. Anonymous dedi ki:

    Demo derken sahte oyunlarmı?

    • Furkan Özden dedi ki:

      Bazı özellikleri kısıtlanmış oyunlar. Bütün özellikleri kullanabilmek için bir ücret ödemek gerekiyor ama listede verdiğim warez grupları bunu bir veya birden fazla program ile yapabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...