Yazıyı Yayınlamadan Önce Yapmanız Gerekenler

[Kontrol Listesi] Yazıyı Yayınlamadan Önce Yapmanız Gerekenler

Beyin fırtınası yaptınız ve blogunuzda yayınlamak üzere harika bir konu buldunuz. Ardından gerekli araştırmaları yapıp özenle yazınızı yazdınız ve artık yayınlamaya hazırsınız, değil mi?

Durun!

Blog yazısını yazdıktan hemen sonra yayınlamak doğru değil. Birkaç dakikanızı ayırarak yazılarınıza daha fazla değer katabilir, daha çok trafik getirecek hale dönüştürebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey; aşağıdaki kontrol listesindeki maddelere son bir kez bakarak yazınızdaki eksikleri gidermek.

? Yazım Yanlışlarını ve İmla Hatalarını Kontrol Edin

Yazıları çok hızlı yazmaya çalışırken veya yazıyı yazdığınız esnada etrafta dikkatinizi dağıtacak unsurlar varsa hem yazım yanlışları yapabilir, hem de farkında olmadan anlamsız cümleler kurabilirsiniz. Bu yüzden yazınızı yayınlamadan önce en az 1 kez daha dikkatli bir şekilde okumanızı öneririm.

? Bağlantıları Kontrol Edin

Çoğu blog yazarı yazılarında gerek kendi blogundaki diğer yazılara, gerek de başka bloglardaki konuyla ilgili faydalı kaynaklara link verir. Ancak verdiğiniz linklerin hatalı olması yani yazım yanlışı nedeniyle bulunamayan sayfalara yönlendirmesi yazının değerini hem Google’ın hem de okuyucunun gözünde düşürebilir. 

? Yazı Başlığını Kontrol Edin

Bir blog yazında insanların dikkatini çeken, hatta çoğu zaman yazıyı okuyup okumayacaklarını karar vermelerini sağlayan şey “yazı başlığı”dır. Bu yüzden başlık seçiminde elinizden gelinin en iyisini yapmalısınız. Çoğu kişi başlğı yazıdan önce yazar. Size tavsiyem yazıyı yazdıktan sonra başlığa tekrar dönerek içeriği karşılayıp karşılamadığını kontrol edin.

? Yazıyı Optimize Edin

Blog yazısını optimize etmek yani arama motorları için iyileleştirmek organik trafik açısından çok önemlidir. Yazınıza yapacağınız küçük bikaç dokunuşla arama motorlarından daha fazla trafik gelmesini sağlayabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınız hakkında fikriniz yoksa SEO uyumlu yazı yazma rehberini okuyabilirsiniz.

? Eylem Çağrısında Bulunun

Yazının sonuna mutlaka bir “call to action” yani “eylem çağrısı” eklediğinizden emin olun. Eylem çağrıları okuyucularla etkileşimi sağlamak okuyucu sadakatini arttırmak ve motive olmak için çok önemlidir. Kendi kullandığım yazı sonlandırma yöntemleri size bu konuda fikir verebilir.

? Önizleme Yapın

Herşeyi yaptığınızdan ve yazıyı yayına hazır hale getirdiğinizden eminseniz son kez önizleme yaparak yazının blogda nasıl göründüğünü kontrol edin. Görsellerin yeri ve boyutu, fazla veya eksik boşluklar gibi hatalar bu ömizlemede fark edilir. Eğer kontrol listesinin son maddesini de tamamladıysanız artık yazınızı yayına alabilirsiniz.

Bu kontrol listesinin amacı, yazınız okuyucuya ulaşmadan önce onu potansiyel değerine getirmek ve verimliliğini arttırmaktır. Umarım faydalı olur.

Yazar Hakkında: Bu yazı; blog yazarlığı, blogger geliştirme, SEO, sosyal medya, dijital pazarlama konularıyla ilgilenen ve içerik üreten tarafından yazılmıştır. Yazarın diğer yazılarını kişisel blogu olan Blog Hocam’da okuyabilirsiniz.
Rate this post

Paylaş

3 Cevaplar

  1. kesinlikle çok yararlı bir yazı teşekkürler:)

  2. GKn DedeoqLu dedi ki:

    Tavsiyelerinizi dikkate aldığımı söylemek istedim, faydalı yazı ve bilgileriniz için teşekkürler..
    http://kadrajdakiyabanci.blogspot.com.tr/

  3. pRof21 dedi ki:

    Güzel bilgilendirme kesinlikle faydalı bilgi teşekkür ederiz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...