Snowpiercer (2013)

Snowpiercer Movie Poster

“Le Transperceneige” isimli çizgi romanın uyarlaması olan “Snowpiercer”, özünde dünya üzerindeki ekosistemi anlatan bir yapım. Küresel ısınmanın zararlarını önlemek için atmosfere 2014 yılında CW7 adı verilen bir gaz salımı yapılır. Beklenen etkinin aksine dünya yaşanılası bir yer olmaktan çıkar ve buzullarla kaplı, yaşamdan uzak bir yer haline gelir. Bu ölümcül etkiden kurtulmayı başaranlar ise Wilford‘un (Ed Harris) yapmış olduğu yaşam treninde yerini alan şanslı azınlık ile trenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere arka vagona hapsedilmiş olan halktır. Arka vagon halkı için her geçen gün yaşam koşulları zorlaşır ve bu düzene dur demeye karar verirler. Böylece 17 yıllık esaret hayatına isyan eden, Curtis (Chris Evans) önderliğindeki arka vagon halkı için var olma savaşı başlar.

Film diğer kıyamet sonrası türündeki filmlere göre biraz daha düzenli. Aynı türdeki diğer filmlerde de bir kaos hakim ama bu filmdeki kaos bir trenin içinde düzenli bir şekilde resmedilmiş. Mekanın bir tren olması olaya bakış açımızı daraltsa da bu farklılık filmi sonuna kadar izlememize olanak sağlıyor.

Fragman

Filmin beğendiğim yönü ise gerçek dünyadaki sınıfların kıyamet sonrasında bir trende vagonlar aracılığı ile oluşturulması. Gerçek dünyadaki gibi filmde de zengin-fakir çatışması tam anlamıyla izleyiciye aktarılmış. Film içinde vagonlar arası geçişlerde bütün sınıfların yaşam biçimlerine ve sınıfların birbirleri ile karşılaştıklarında verdikleri tepkilere şahit olabiliyorsunuz. Birçok filmde bu kadar etkileşimi bu kadar yakından görmeniz mümkün değil.

Chris Evans ve Jamie Bell’in başrolde olması filmi ayakta tutan sebeplerden biri. Özellikle Chris Evans’ı Kaptan Amerika rolünden sonra böyle bir tipte görmek şaşırtıcı. Ama filmdeki performansı ayakta alkışlanacak cinsten.

Giriş, gelişme iyi gidiyor fakat final için aynı şeyi söyleyemem. Tahmin edilebilir ama o şekilde bitmesini istemediğim bir finaldi. Bu nedenle son sahneyi izledikten sonra umarım devam filmi gelir umuduyla filmi bitirdim.

Merak eden olursa trendeki yerleşim plani şöyle:

Snowpiercer Train Section Map

Paylaş

1 Cevap

  1. Volkan Akkuş dedi ki:

    İşte başka filmler de vizyona girmeden önce bunun gibi bir yerleşim planı veya kurgunun gerçekleştiği alanı önceden yayınlasalar çok makbule olur daha da meraklandırırlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...