Doğaüstü (Chronicle) 2012

doğa üstü 2012

Liseye giden meraklı üç sıkı arkadaş, umulmadık bir anda keşfettikleri bir yer altı tünelinde, kendilerine doğaüstü güçler kazandıracak tanımlayamadıkları bir şeyle karşı karşıya gelirler. Aradan geçen birkaç gün içinde üç arkadaş sadece düşünce gücüyle etrafında bulunan her şeyi kontrol edebilir hale gelirler. Başta sadece etrafındakileri şakalamak için kullandıkları bu süper güçler, kısa sürede insanların hayatlarını etikleyen adeta bir kumara dönüşecektir. Tüm bu süreçte ise Andrew’in (Dane DeHaan) elindeki kamera kayıttadır.

Film çekildiğinde 28 yaşında olan Josh Trank’in ilk uzun metrajlı sinema filmi olan Chronicle filminin başrollerini Michael B. Jordan, Dane DeHaan ve Alex Russell paylaşıyor. Senaryo ise Max Landis tarafından yazılmış.

Doğaüstü filmi kurgu ve çekim teknikleri bakımından biraz zayıf olsa da oyunculuklar ve senaryo filmi kurtarmaya yetiyor. Öyle ki film gençlere hitap eden sıradan bir film gibi görülebilir ancak aynı zamanda aile içi ilişkilerdeki olumsuz durumların ne kadar ileri gidebileceğini de gözler önüne seriyor. Film çekilirken Project X ve Cloverfield filmlerinde olduğu kamera amatör bir kişinin elindeymiş gibi çekilmiş. Sarsıntı sebebiyle baş dönmesi veya mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Ancak bu Cloverfield filminin yanında devede kulak kalır.

Filmin oyuncuları arasında performansını en çok beğendiğim kişi aile ilişkilerinde kötü anıları olan ve lisede pek fazla arkadaş çevresi olmayan içine kapanık bir öğrenciyi canlandıran Dane DeHaan idi. Bunun yanında Alex Russell da herkes için işlerin doğru gitmesini sağlamaya çalışan ara bulucu rolündeki arkadaşı canlandırıyor.

doğa üstü 2012

Yakın zamanda özellikle genç sinemacıların tıkanıklık konusunda adeta bir kaçış rampası gibi gördükleri teknik olan Found Footage yani Buluntu Film tekniği bu filmde de kullanılmış. Found Footage tekniğinin ilk örneği Blair Cadısı ile sinemaya giriş yapmış. Onun ardından bu sektöre atılan çoğu genç ‘Gerçekte olan bir olay (belki kurgu) üzerine filmdeki karakterlerin kamerayla çektiği görüntüleri izliyorsunuz.’ numarasıyla zayıf senaryo ve oyunculukları kapatıp kolay yoldan para kazanabilmek için kullandı. Fakat Doğaüstü bir bakıma o tür filmler arasına girse de senaryo ve oyunculuklar yönünden bu gruptan sıyrılıyor.

Doğaüstü filmi bilim kurgu ve gerilimi birleştiren ilginç senaryosuyla 84 dakikalık çerezlik bir film.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...