Uzaydan Gelen Fırtına (Geostorm) 2017

uzaydan gelen fırtına

Dünya sürekli olarak değişen sıcak ve soğuk hava nedeniyle eskisine oranla daha fazla zarar görmeye başlamıştır. Bununla birlikte gelişen teknolojinin de yardımıyla Dünya’yı koruyan bir sistem geliştirilmiş ve bu sistem sayesinde Dünya’daki sıcak ve soğuk hava dengesi sağlanarak iklim kontrol altına alınmıştır. Bu sistemin Dünya’yı ancak iki sene koruyabilmesi yetmezmiş gibi cihaz bir anda bilinmeyen bir nedenden dolayı arızalanır. Durum ciddileşmeden herkes tedbirini almaya sorunun kökünü araştırmaya başlar.

Filme klişe bir afet filmi gibi bakmak oldukça sığ bir görüş benim için. Öyle ki filmde benzerlerine oranla oldukça derin politik mesajlar verilmiş. Bazıları gözünüze sokuluyor üstelik. Afet sırasında yıkılan/yıkılmayan binalar bile mesajı görmek için yeterli. Özellikle birçok insanın bulunduğu bir ortamda Meksikalı bir mühendisin çıkıp o repliği söylemesi oldukça etkiliydi. Ayrıca çoğu filmdeki gibi bu filmde de ABD, Çin ve Rusya üçlüsünü görmek mümkün. Film politik olarak ABD’nin bazı ülkelere karşı tutumunu da gözler önüne seriyor. Filmin bu yönünden çok bahsettim. Çünkü sadece yaklaşık son 40 dakika saf aksiyon ile geçiyor. Önceki kısım giriş şeklinde olmuş.

uzaydan gelen fırtına

Sırasıyla Kod Adı: Olympus ve Kod Adı: Londra filmlerinde Amerikan başkanını kurtarak Amerikalıların gönlünde taht kuran küfür ederken ağzını yayan adam Gerard Butler bu sefer de bahsi artırarak Dünya’yı kurtarma işine giriyor. Fark ettiyseniz burada D harfini büyük yazdım. Çünkü Dünya’daki insanları değil coğrafi bir terim olarak Dünya’yı vurguluyorum. Dünya işin içine coğrafi bir terim olarak girince ister istemez biraz bilim kurgu ve hemen sonrasında uzay boşluğu da olaya dahil oluyor. Bu yönüyle uzaydaki sahneleri az buçuk Gravity filmine veya The 100 dizisinin uzayda geçen bölümlerine benzetebilirsiniz. Aslında Gerard Butler’ın canlandırdığı Jake Lawson karakteri 1997 yapımı Contact filmini izleseydi belki bu film ortaya çıkmayabilirdi. Neden olduğunu söyleyemiyorum. Çünkü eğer Contact filmini izlemediyseniz büyük bir hüsrana uğrayabilirsiniz.

uzaydan gelen fırtına

Jake Lawson’un kardeşi Max rolünde Jim Sturgess’in oyunculuğunu Gerard Butler’a göre daha başarılı buldum. Her ikisi de başrol oyuncusu olsa da Jim Sturgess daha önplanda gibi geldi. Andy Garcia ve Ed Harris isimlerini de muhtemelen filme seyirci çekmek açısından kullandılar. Çünkü ikisi de devletin başındaki iki büyük rolde oynuyorlar ve bildiğimiz kadarıyla bu kişilere çeşitli devlet sırlarına ulaşmak için ihtiyaç duyuluyor. Ha bir de uzaylılara karşı dünyayı temsil etmek için. Dünyadan ve uzaylılardan bahsetmişken belirtmeden geçmeyeyim. Geostorm filminin yapımcısı Dean Devlin‘in filmografisinde Yıldız Geçidi ve Kurtuluş Günü filmleri de bulunuyor.

Film genel itibari ile başarılıydı. CGI her ne kadar göze çarpsa da seyir zevkini pek etkilemiyor.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...