Suçlular Şehri (Den Of Thieves) 2018

suçlular şehri filmi

Den Of Thieves öteki adı ile Suçlular Şehri Kod Adı: Londra filminin yönetmeni Christian Gudegast yönetmenliğinde çekilmiş bir soygun filmi. Suçlular Şehri filminin konusu ise şöyle: Her gün 120 milyon dolar nakit para Merkez Bankası tarafından dolaşımdan alınıp imha edilmektedir. Şehrin en başarılı silahlı soygun çetesi de imha edilen bu paraları almak için Los Angeles’ın ünlü bankasına yönelik imkansız bir soygun planına girişir. Ancak farklı yeteneklerle donanmış olan bu seçkin ekibin işi planladıkları gibi olmayacaktır. Los Angeles Şerif Bürosu’nun deneyimli ve gözü pek ekibi hırsız çetesinin tam karşısında durmaktadır.

Yılda 2400 kere, haftada 44 defa, gündeyse 9 kez. Her 48 dakikada burada bir banka soyuluyor. Burası dünyadaki banka soygunlarının başkenti.

Filmin geçtiği bölgenin Los Angeles yani Hollywood’un kalbi olması ve yönetmenin de bunu avantaj olarak kullanmasıyla hollywood kültürünü iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Özellikle teknik açıdan oldukça başarılı bulduğum filmin kamera açıları oldukça iyiydi. Yönetmen genel plan çekimleri ile adeta gece ve gündüz şehri baştan sona sergiliyor. Çoğu zaman da ara sokaklarda gezdirerek film ile bütünleşmenize olanak sağlıyor. Şehrin turuncuya çalan renge büründüğü gün batımına ya da gün doğumuna yakın zamanlarda yapılan çekimlerle bir hollywood filmi izlediğinizin farkına varıyorsunuz. Soygun ve çatışma sahnelerindeki kamera açıları ile oyuncuların en ufak hareketinin büyüsüne kapılıp ortadaki emeğe şahit oluyorsunuz. Karakterlere yapılan yerinde yakın çekimlerle yaşadığı duygulara, hissettiklere acılara ortak olabiliyorsunuz.

Bütün bunlarda kamera arkasındaki teknik ekibin payının yanında oyuncuların da payı büyük. Filmin başrolünde yer alan Gerard Butler Mısır’ın Tanrısı da olsa, Kod Adı: Olympus ve Kod Adı: Londra filmlerinde iki kere ABD Başkanı’nı, Uzaydan Gelen Fırtına filminde ABD Başkanı dahil bir kere de dünyayı kurtarmış olsa da vazgeçmediği tek şey var; o da ağzını yayarak konuşması ya da küfür etmesi diyelim. Sanırım onu diğer oyunculardan ayıran özelliklerinden biri bu. Diğeri de çok fazla sayıda Amerikan başkanı kurtarması ve dayanamayıp işin dünyayı kurtarmaya kadar gitmesi. Christian Gudegast’e teşekkür etmek gerekiyor aslında, bir kez daha birilerini kurtarma görevini Gerard Butler’a vermediği için. Görüldüğü üzere bu filmde adamımız bu kez kanunsuz bir polis ekibinin şefi olarak karşımıza çıkıyor. Role oldukça kendini vermiş. Çatışma sahnelerinden de aldığı eğitimi oldukça başarılı şekilde bitirdiğini söyleyebiliriz. Ki bu onun için artık çocuk oyuncağı haline gelmiştir.

suçlular şehri filmi

Gerard Butler’ın dışında diğer oyuncuların da oldukça iyi bir eğitim aldığını söyleyebilirim. Filmdeki kötü adamların orduda askerlik geçmişleri bulunması alacakları eğitimin oldukça kaliteli olmasını da zorunlu kılıyor. Çatışma ve soygun sahnelerine bakıldığında bunlardan ödün verilmediği apaçık ortaya çıkıyor. Kötü adamların lideri rolünü üstlenen Pablo Schreiber’ın filmde pek önplana çıkarılmadığını düşünüyorum. Sanki sergileyeceği çok hüner var ama birilerinden sıra gelmiyor gibi bir durum yaşadığını düşünüyorum. Ama neyse ki film iki buçuk saat gibi oldukça uzun bir süreye sahip olması bu durumu düşünmeme olanak sağlayan nedenleri bastırmayı başarıyor. 50 Cent’in de filmde oldukça başarılı bir performans sergilediğini söyleyebilirim.

Aksiyon filmlerinin çoğunun vazgeçilmezi de nefes kesen sahnelerde arkadan yükselen adrenalini biraz daha artıran o inanılmaz müziktir. Fakat ne yazık ki bundan Suçlular Şehri filminde pek yok. Hatta hiç duymadım desem yeridir. Ancak bu, filmden en ufak bir şey eksiltmemiş. Zaten filmi izlerken müziğin olmaması sizi alakadar edecek kadar büyük bir sorun gibi görünmüyor.

suçlular şehri filmi

Ben Affleck, Rebecca Hall ve Jeremy Renner’ın Boston, Massachusetts’te rahibe maskeleriyle banka soygunu yaptıkları Hırsızlar Şehri filmine hem isim hem de (az da olsa) senaryo açısından 1995 yapımı Heat filmine ise oldukça benzeyen Suçlular Şehri iki saatlik uzun süresiyle gerilim dolu dakikalar yaşatırken aksiyonu iliklerinize kadar hissettiriyor.

Paylaş

2 Cevaplar

  1. barlas omay dedi ki:

    Senaryosu biraz zayıf ama çatışma sahneleri gerçekten çok iyiydi !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...