Ofis Mobilyaları Nasıl Seçilmeli?

Mobilyalar, bir ofisin en önemli ihtiyacıdır. Mobilyasız bir ofis düşünülemez. Yıllar boyu farklı konseptlerde kullanarak nerede olduğumuzu ve nasıl bir ortam içerisine girdiğimiz belirten mobilyalar, yaşam alanlarımızın dilsiz kahramanlarıdır.

Mobilya denildiğinde akla ilk olarak ev mobilyaları gelse de ofislerde kullanılan mobilyalar da bir o kadar önemlidir.

Ofiste kullandığınız mobilyalar ve dolayısıyla oluşturduğunuz tasarım, çalışan verimliliği üzerinde doğrudan etkilidir. Yapılan araştırmalar sonucunda doğru şekilde yerleştirilen ve doğru mobilyalar kullanılan bir ofiste çalışanların başka bir ofiste çalışanlara göre %25 daha fazla verim verdiği, bunun yanı sıra daha mutlu oldukları saptanmıştır. Peki, hangi mobilyalar verimlilik ve mutluluk açısından kullanışlıdır ve neden tercih edilmelidir?

ofis mobilyaları

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ofiste yapay ışık yerine doğal ışığı gören çalışanların gece uykularının kesintisiz ve kaliteli olduğu saptandı. Bu sebeple mobilya kullanımında doğal ışığı göz önüne almalıyız. Ofis içerisinde yer alan camların önünü mobilyalarla kapatmamalı ve doğal ışıktan mümkün olduğunca faydalanmalıyız. Böylelikle ofis içerisinde çalışanlar hem fiziksel hem de ruhsal olarak en iyi ortamda çalışacaklardır.

Öte yandan yapılan başka bir araştırmaya göre, ofis içerisindeki ses yönetiminin çok önemli olduğu belirlendi. Özellikle açık ofis düzeninde çalışılan alanlarda yani birçok farklı alanın birlikte çalıştığı alanlarda, sesin yayılmasını engellemek amacıyla paravan kullanılmasının verimliliği arttırdığı gözlendi. Paravan ya da duvarlar yardımıyla çalışanlar yalnızca kendi işlerine odaklanabilecek ve dikkatleri dağılmayacaktır.

Ofis içerisinde renklerin en doğru şekilde kullanılması da büyük önem arz etmektedir. Yapılan tüm araştırmalar sonucunda kişinin içerisinde bulunduğu alanın renkleri doğrultusunda psikolojisinin ve ruh halinin değiştiği saptanmıştır. Mavi renk tonları daha çok zihinsel aktiviteleri uyarırken, sarı renk tonları yaratıcılığı arttırıyor. Ofis tasarımınızı yaparken, çalışanlarınızı bölümlerine göre yerleştirirken renk seçimlerini doğru yaparsanız verimliliği artacaktır.

Tüm bunların yanı sıra ofis tasarımının verimliliği arttırması amacıyla personellerinize çalıştıkları alanı kişiselleştirmelerine izin vermelisiniz. Çalışanlarınızı belli bir alana sınırlamak yerine farklı seçenekler sunarak özel alanlar yaratabilirseniz, verimlilikte tavan yapacağınızı söyleyebiliriz.

Ofis mobilyalarını seçmeden önce bir tema belirlemelisiniz. Yapacağınız ufak tefek hatalar bile bütçenize ve cebinize ciddi zararlar olarak geri dönebilir. Mobilya alışverişine başlamadan önce temel ihtiyaçların belirlenmesi daha sonra lüks ihtiyaçlara geçilmesi ve buna göre aksesuar tercihi yapılması önemlidir. En basit bir örnek olarak bir vize-pasaport acentesinde her çalışan için bir çalışma masası ve sandalyenin yetebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak çalışanlar için keson, dosyaların saklanacağı dosya dolapları, bekleme koltukları ve ön ofis planlamasının yapılması da oldukça önemlidir.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...