Cep telefonlarında son 15 yılda neler değişti ?

Fotoğraf makinesi, video kamera, müzik ve radyo dinleme, uzaktan kumanda ile navigasyon gibi işlevlere sahip cep telefonları, onlarca ihtiyacı tek cihazla karşılamayı sağlarken, kredi kartı, bankacılık, internet erişimi, oto ve ev-iş yeri güvenliği gibi pek çok alanda da kullanılıyor.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) yönetim kurulu üyesi Caner Özgül, 10-15 yıl önce kullanılmaya başlanan cep telefonlarının, sundukları özelliklerle yaşamın her alanına girdiğini ve gittikçe vazgeçilmez hale geldiğini kaydetti.

Özgül, cep telefonlarının, 30 yıl önce ancak bilim-kurgu filmlerinde görülebilen, kişilerin iletişimini sağlaması işlevinin yanında, geçmişte her biri ayrı cihazlarla yapılan, fotoğraf ve video çekme, müzik çalma, radyo dinleme, navigasyonla yön bulma, elektronik aletleri uzaktan kumanda etme, otomobil ve ev alarm sistemini yönetme gibi işlevleri tek başına sağlayabildiğini söyledi.

Cep telefonlarının özellikle kredi kartı kullanımı ve internet bankacılığı işlemlerinde yeni imkanlar sunduğunu ve güvenilirliğin artırılmasını sağladığını kaydeden Özgül, şöyle devam etti:

“Kredi kartıyla yapılan alışverişler, yeni bir sistem olan ‘mobil ödeme’ ile gerçekleştirilebiliyor. Bu sistemle, mobil ödeme şifresi kullanılarak cep telefonundan kısa mesaj aracılığıyla ödeme yapılıyor ve ödeme kredi kartından düşülüyor. Ayrıca, internet bankacılığında güvenirliğin artırılması amacıyla ‘mobil onay’ kullanılıyor. Para transferi gibi işlemler öncesi, bankaya daha önce bildirilen cep telefonu numarasına işlemin onaylanması için kısa mesajla bir kod gönderiliyor. Banka, bu kod girildiğinde işlemi gerçekleştiriyor. Böylece bir dolandırıcı hesabınızdan para çalmak istese bile cep telefonunuza gelen kodu bilemeyeceği için yapamıyor.”

GELECEKTE İŞLEVİ ARTACAK
Özgül, gelecekte cep telefonlarının daha yeni işlevler kazanacağını vurgulayarak, “Bir cüzdanda bulunan, para, kredi kartı ve kimlik yerine, cep telefonunu almak yeterli olacak” dedi.

Gelecekte “mobil imza”nın hayatı büyük ölçüde kolaylaştıracağını ifade eden Özgül, şöyle devam etti:

“Islak imza yerine belgelerin elektronik ortamda imzalanmasına yönelik geliştirilen ‘elektronik imza’, yerini daha kullanışlı olan mobil imzaya bırakmaya başlıyor. Böylece kimliğiniz yanınızda olmasa bile cep telefonu aracılığıyla kimliğinizi ispatlayabiliyorsunuz. Aynı sistemle e-devlet işlemleri ve başvurular çok kısa sürede ya da bizzat gitmeden gerçekleşebilecek.”

3G olarak adlandırılan, üçüncü nesil hizmetler sayesinde ise internet kullanımının cep telefonlarının ayrılmaz bir parçası haline geleceğini anlatan Özgül, “Gittikçe bilgisayarların işlevlerini kazanan cep telefonları sayesinde, şu an bilgisayarda internet aracılığıyla yapılan her şey cepten yapılır hale gelecek. Ayrıca, televizyon izleme gibi yeni imkanlar da ortaya çıkacak” diye konuştu.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...