Avustralya’da son 50 yılın sel felaketi


Avustralya son 50 yılın en kötü sel felaketiyle boğuşuyor. Ülkede Fransa ve Almanya’nın yüzölçümü toplamından daha büyük bir alanın sel suları altında kaldığı belirtiliyor. 22 il ve ilçe acil yardım bekliyor.
İki haftadır etkili olan yağışlar başta Queensland eyaleti olmak üzere Avustralya’nın kuzeydoğusunda sel felaketine neden oldu.
Queensland’daki ana kömür madenlerinin çoğu faaliyetlerini durdurdu. Eyalette ihracatın yapıldığı ana kömür limanı da ulaşıma kapandı.
Avustralya başbakanı Julia Gillard, ülkenin şeker ambarı olan selin vurduğu Brisbane’i ziyaret etti. Gillard, sel sebebiyle büyük miktarda mahsulün zarar gördüğü afet bölgesine 1 milyon dolar yardım sözü verdi.
Ordu ise sel sularında mahsur kalan 200 bin kişiyi helikopterlerle kurtarmaya çalışıyor.
Felaketzedeler hayatta kalmak için birbirlerine kenetlendiklerini belirtiyor:
“Bu kurtarma çalışmaları gerekli miydi bilmiyorum. Ancak kimse suların daha ne kadar yükseleceğini bilmiyor, çünkü hala yükselmeye devam ediyor.”
“Herkes birlikte mücadele ediyor, bürçok ev şu an sular altında. Ancak önemli olan herkesin birlikte çalışması, elbirliğiyle herkesi kurtarmaya çalıştık.”
Ülkenin kuzey batısında ise yarından itibaren kuvvetli tropikal kasırga beklendiği belirtilirken, sıcaklığın 44 dereceye çıktığı güneydoğu bölgelerinde ise yangın uyarısında bulunuldu.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...