11 bin kişi gece aç yatıyor

Yoksullukla mücadele derneğinden ürküten Diyarbakır gerçeği.

DİYARBAKIR’da, ayda 2 bin 300 ailenin gıda ihtiyacını karşılayan Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SARMAŞIK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), “Türkiye’de günlük 1 doların altında yaşayan kimse yok” açıklamasına tepki gösterdi.
Derneğin Genel Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, 2 bin 300 ailenin hiçbir geliri bulunmaması ve çalışabilecek bireyi olmaması nedeniyle aç yatma olasılığı ihtimali olduğu gerekçesiyle Gıda Bankası sistemine dahil edilerek, aylık düzenli gıda ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu rakam kişi bazına indirgendiğinde, 11 bin 933 kişinin Gıda Bankası’na muhtaç konuma getirildiğini görmekteyiz” dedi.
Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SARMAŞIK) Genel Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, TÜİK’in 2009 yılı Yoksulluk Çalışması’ndaki verilere tepki gösterdi. Türkiye’de 1 doların altında yaşayan kimse kalmadığı yönündeki açıklamaların doğruyu yansıtmadığını söyleyen Mızraklı, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul, Ankara veya İzmir’de bu tespitin tersi yaşam süren aileler bulunabileceğini, göç, işsizlik, yatırım eksiklikleri sarmalındaki Diyarbakır’da ise, bu sayının çok yüksek olduğunu vurguladı.

6 KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GELİRİ 47 LİRA

Diyarbakır’da, 2007 yılında 5 bin 706 hane ile yapılan görüşmeler üzerinden hazırlanan Kent Yoksulluk Haritası verilerinden örnekler veren Mızraklı, “Görüştüğümüz ailelerin yüzde 72’si 1990-99 yılları arasında Diyarbakır kent merkezine göç ettiklerini belirtmişlerdir. Aileler çalışma yaşamına katılmakta binbir zorluk çekmekteyken, geçici de, vasıfsız da olsa çalışmaya başladıklarında yoksulluk ve açlıktan sıyrılamamaktadırlar. Diyarbakır’daki araştırmamızın mahalle ve hane başına düşen gelir dağılımı ile ilgili verilerine baktığımızda, tablo biraz daha netleşmektedir. Hane başına 5,8 kişinin düştüğü Fatihpaşa’da, kişi başına düşen aylık ortalama gelir 47 lira olmaktadır. Bu rakam Peyas’ta 58, Körhat’ta da 96 lira olarak açığa çıkmıştır. Bu rakamlar toplanıp çıkarıldığında, çarpılıp bölündüğünde bize birçok veri sunacaktır. Diyarbakır’da yaşanan yoksulluk ve açlık ile ilgili özel ve sadece bu kente has kimi sonuçlar belirlenebilecektir” dedi.

11 BİN KİŞİNİN GECE AÇ YATMA İHTİMALİ VAR

Diyarbakır’da 5 mahallede net geliri olmayan 309, 1-50 TL arası geliri olan 64, 51-150 arası TL geliri olan 916, 151-250 TL arası geliri olan 807, 251-350 TL arası geliri olan 1419 hane olduğuna dikkat çeken Mızraklı, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Ancak, araştırma yapılırken ortaya çıkan başka gerçeklik daha vardı ki; Diyarbakır’da kimi geceler aç yatan insanlar bulunmaktadır. Bu insanlar; işgücü potansiyelinin yüklendiği erkeğin, bu görevini yürütme yetisini yitirdiği, kadın-çocuk-yaşlı-engelli ağırlıklı nüfustan oluşan, üretim hayatına dahil olamayacak ve dolayısıyla hiçbir gelirleri bulunmayan 4500-5000 civarında aileye karşılık gelmektedir. Bu aileler, Diyarbakır’ın parçalanmış ve destek sunmadan hayatlarını idame ettiremeyecek noktaya getirilmiş aileleridir. Bugün itibariyle Gıda Bankası’na 25 bin aile ‘Açım’ diyerek başvurmuştur. Bu ailelerden 2300’ü ‘hiçbir geliri bulunmaması ve çalışabilecek bir bireyinin olmaması nedeniyle aç yatma ihtimali olduğu’ gerekçesiyle Gıda Bankası sistemine dahil edilerek, aylık düzenli gıda ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu rakam kişi bazına indirgendiğinde, 11 bin 933 kişinin Gıda Bankası’na muhtaç konuma getirildiğini görmekteyiz.”

TÜİK YETKİLİLERİNİ DİYARBAKIR’A ÇAĞIRDI

Açıklamada, TÜİK yetkililerini Diyarbakır’a Gıda Bankası’na ziyaret etmeye davet eden Mızraklı, “Yoksulluğun, yoksunluğun, açlığın ancak görünür kılınarak ve ardından geçici değil kökten çözümler üretilerek alt edilmesi için çalışmalar yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...