Blogculuk ve Gelecek
Blogculuk kavramı gün geçtikçe bünyesine daha fazla anlam katmaya devam ediyor. Artık blogculuk denildiğinde oturup konuşma dilinde günlük tarzında blog yazmak değil, bunun yanında bilimsel makale yazan bloglar, bir amaca hizmet eden bloglar ve hobi olarak yazılan bloglar akla geliyor.
Günümüzde blogculuk bambaşka bir boyut kazandı. Blogculuk 21. yüzyıla girildiğinden beri internette genel itibari ile kısa zamanda çok gelişti. Blogculuk geliştikçe gazetecelik, yayıncılık ve edebiyat alanını oldukça değiştirdi. Bloglar, gazeteler ve dergiler karşısında söz sahibi olabilme, fikrini savunma konularında blogculara bir cesaret verdi.
Günümüzde bazı gazetelerde blog yazılarına yer veriliyor. Birçok dergide aylık veya haftalık özel bir blog seçilip değerlendirilmesi yapılıyor. Bu gibi örnekler günümüzde blogculuğun ne boyutlara geldiğinin somut örneğidir.
Sosyal medya ile paralel olarak gelişme gösteren blog platformlarını sosyal medyadan ayrı tutmamak gerekiyor. Sosyal medya öyle bir hâl aldı ki artık her şeyin içinde sosyal medya var. O yüzden blogcular da sosyal medya alanında kendilerini göstermeden bu işi tam anlamıyla yapamıyor. Basit bir blog yazan biri bile yazdıklarından insanların haberdar olması için sosyal medyayı kullanmaya başladı. Bu “fenomen olma” kavramından çok zorunluluk gibi bir şey. Çünkü kimse okumayacaksa yazmanın ne gereği var? Böyle düşünenler de olabilir ama bu blog kavramına aykırı bir durumdur.
Bloglar hayatımızda öyle bir yere geldi ki artık günümüzde blog yazarak para kazanan, sadece bu işi yapıp aile geçindiren insanlar var. Oturduğu yerden klavyesine dokunarak aile geçindiren bir adam düşünebiliyor musunuz? Eğer sadece oturduğunuz yerden yapmayıp düzenlenen çeşitli etkinliklere katılırsanız iş daha da büyür.
Mesela örnek olarak kendimi vereyim. Şu furkanozden.net domaini için cebimden tek kuruş para çıkmadı. Blogun hitine güvendim ve sadece blogdaki reklam gelirleri ile domain parasını ödüyorum. Zaten şu an kontrol ederseniz domain bitiş tarihi 2017 olarak görünür. Biraz takıntılıyım da süre konusunda.
Blogculuk kavramı popülerleştikçe yapılan yatırımlar da bu alana yönelmeye başladı. Web alanında kendini geliştiren insanlar blogcuların daha rahat blog yazması için sistemler oluşturdu. WordPress blogları için eklentiler, temalar yaptılar. Blogger platformu aracılığı ile hizmet veren bloglar için kodlar yazdılar. Bu yatırımların en büyük örneği ise geçtiğimiz aylarda Tumblr’un Yahoo tarafından satın alınması oldu.
Twitter kullanıcıları tarafından oluşturulan blog platformu Medium ve WordPress’in blog yazmak amacı dışında kullanılmasından yakındığından dolayı ‘Sadece blog platformu’ sloganıyla başlayan Ghost projesi blog konusunda geliştirilen yeni projelerden sadece birkaçı. Bu iki projeye genel olarak bakarsak geleceğin bloglarının daha basit, içeriğin önplana çıktığı ve kullanıcıyla etkileşim halinde bulunmaya yönelik olacağı görünüyor.
Onur, bunu beğendi 🙂
cok gùzel bir yazı eline saglık abi
Çok güzel bi makale olmuş Furkan, eline sağlık.
Makale harika Furkan. Günümüz bloglarını ve blogculuğun gelişen yönünü güzel anlatmışsın. Eline sağlık.
Güzel paylaşım olmuş furkan, teşekkürler.
Güzel ve faydalı bir yazı olmuş, bende blog açmayı hernekadar istesemde…Blog için yazabilecek en ufak bir konu aklıma nerdeyse hiç gelmiyor.
Gercekten cok guzel yazi olmus,cok begendim cidden bende hobi olarak blog yaziyorum,acaba domain suresini 2017 yilina uzatacak kadar nasil hite sahip oldun?cidden cok merak ediyorum?sırrın sadece ozgun icerik mi ? A
Hite gerek yok. O zaman freelance işlerden çok para kaldırmıştım. Gaza gelip de o kadar uzattım (:
Yinede blog yazarları olarak, daha çok çaba sarf etmemiz gerekmekte. Sosyal medya insanları bir bir ağına katıyor.
Sizce benim bloğum gelecek vadediyor mu?