Akıllı telefonlar günümüzde en çok tercih edilen telefon tipleri. Fakat az da olsa batarya konusunda normal telefonlara göre olumsuz yanları var. Gerek uygulamalar olsun gerekse ekran büyüklüğü olsun bataryanın ömrünü tüketen sebeplerin başında geliyor. Aşağıda Windows Phone sistemli telefonlar için batarya ömrünü uzatmaya yönelik 15 ipucu listeledim. Ancak bu yöntemleri uyguladığınızda bazı hizmetleri veya özellikleri kullanamayacağınızı belirtmek isterim. Hepsini uygulamanıza gerek yok ama bazılarını uygulasanız bile batarya ömrünün bir nebze olsun artmasına yardımcı olursunuz.
Pil seviyesi azaldığında telefonun pil tasarrufu moduna geçmesi için ayarlama yapabilirsiniz. Ayarlamayı yapmak için Ayarlar › Pil tasarrufu yolunu izlemelisiniz. Pil seviyesi %20’nin altına düştüğünde pil simgesinde bir kalp belirir ve tasarruf modunun etkin olduğunu gösterir. Bu mod etkin olduğunda bazı hizmetler ve özellikler kapanır ancak arama yapabilir, gelen aramaları cevaplayabilir ve sms alıp sms atabilirsiniz. Epostalar için ise elle yenileme yapmanız gerekir. Pil seviyeniz düşük olmasa bile İleri Düzey butonuna dokunarak karşınıza gelen menüden hangi durumlarda pil tasarrufu yapabileceğinizi seçebilirsiniz. Bu seçenekler ‘Pil düzeyi azaldığında’, ‘Tekrar şarj edilene kadar’ ve ‘Her zaman’dır. Son seçenek çok cazip görünse de uzun vadeli kullanımda pilinizde kalıcı hasar oluşturabilir. Size ilk iki seçenekten birini seçmenizi tavsiye ederim.
Sadece ihtiyacınız olan sesleri açık tutun. Ayarlar › Zil Sesleri + Uyarılar yolunu takip ederek sesler için bir düzenleme yapabilirsiniz. Mesela benim telefonumda tuş kilidi, tuş ve kamera çekim sesi kapalı. Eğer çok sayıda bildirim veya eposta alıyorsanız bu sesleri kapatmanız daha yararlı olacaktır.
Sadece Nokia Lumia serisi için geçerli olan bu özellikte telefonu kilitlediğimizde ekranda saat ve yanında birkaç bildirim görünür. Bu bana çok gereksiz geldiği için hep kapalı tutuyorum. Fakat bu özelliği kullanmak istiyorsanız Ayarlar › Göz atma yolunu izleyerek Göz atma ekranı menüsünden Özet seçeneğini seçebilirsiniz. Bu diğer seçeneklere göre pili daha az tüketir. Başlangıç ve bitiş saatlerini de ayarlamayı unutmayın. Bu seçenek belirlediğiniz saatler arasında ekran parlaklığını değiştirir.
Bu seçeneğe Nokia Lumia telefonunuzdan Ayarlar › Dokun menüsüne giderek ulaşabilirsiniz. Açık olduğunda ekranda dokunma duyarlılığı her zaman açık olacağı için pil ömrünü azaltır. Mümkün olduğunca kapalı tutmaya özen gösterin. Örneğin; araç kullanırken bu özelliği açmanız sizin yararınıza olacaktır.
Bu özellik pil ömrünü en fazla uzatan seçeneklerden biri. Windows phone işletim sistemine sahip telefonlar diğer akıllı telefonların aksine ekran parlaklığı en düşükte olsa bile ekrandakileri görmenize yeterli bir ışık sağlıyor. Bu seçeneği Ayarlar › Parlaklık menüsüne giderek değiştirebilirsiniz.
BONUS: Eğer parlaklığı otomatik ayarlama özelliğini açarsanız gün ışığına göre ekran parlaklığı değişir ve karanlık ortamlarda ‘Düşük’ seçeneğinden daha karanlık bir parlaklık sağlar.
Ayarlar menüsüne geldiğinizde ekranı sola çekip Uygulamalar menüsüne geçiş yaparak Arkaplan Görevleri menüsünden arkaplanda çalışmasının gereksiz olduğunu düşündüğünüz uygulamaları engelleyin.
Uçuş modu sadece uçarken kullanılacak bir özellik değil. Mesela müzik dinlerken arama yapmak veya almak istemiyorsanız uçuş modunu açabilirsiniz. Gece uyurken telefonu kapatmak yerine uçuş modunu kullanabilirsiniz. Bu moda geçtiğinizde NFC, Wi-Fi ve Bluetooth özelliği otomatik olarak kapanır ancak dilerseniz uçuş modu etkinken bunları kullanabilirsiniz. Modu aktifleştirmek için Ayarlar › Uçuş Modu yolunu takip edin.
Belirttiğim özellikleri çok sık kullanmıyorsanız kapalı durumda olmasına özen gösterin. Bu özellikleri sadece gerektiğinde kullanmanız halinde pil ömrü daha da uzayacaktır.
Eğer çok sık eposta almıyorsanız eposta indirme sıklığı ayarından değişiklik yapmanızda fayda var. Bu ayarı yapmak için hangi eposta sağlayıcısını kullanıyorsanız onun gelen kutusuna gidip Ayarlar › Eşitleme Ayarları yolunu takip edin ve ’15 dakikada bir’, ’30 dakikada bir’, ‘Saat başı’, ‘2 saatte bir’, ‘İstediğim zaman’ seçeneklerinden size uygun olanı seçin. Pil ömrüne en az etki eden son seçenektir. Eğer son seçeneği seçerseniz eşitlemeyi gelen kutusuna girip ‘Eşitle’ butonundan el ile yapmanız gerekir.
Telefon boş durmaya başladıktan kaç saniye sonra ekranın kapanması gerektiğini ayarlamak için Ayarlar › Kilit Ekranı menüsüne gidip en kısa zaman olan 30 saniyeyi seçin.
NOT: Wi-Fi açıp uzun süreli bir indirme yapacaksanız Ayarlar › Wi-Fi › İleri Düzey menüsünden ‘Ekran zaman aşımına uğradığında Wi-Fi bağlantısını açık tut’ seçeneğini işaretleyin. İndirme bittiğinde ayarı eski haline getirmeyi unutmayın.
Evde veya ofiste bağlandığınız ağları telefonunuza eklediyseniz arkaplanda telefonun yeni Wi-Fi ağları için tarama yapmasını durdurabilirsiniz. Bunu yapmak için Ayarlar › Wi-Fi › İleri Düzey menüsünden ‘Yeni ağlar bulunduğunda bana bildir’ seçeneğini işaretlemeyin. Aslında buradaki dört seçeneği de işaretlemenize gerek yok.
XBOX Live’a başarılarınızı ve oyun puanlarınızı yüklemeyi dert etmiyorsanız bu ayarı kapatabilirsiniz. Eğer telefonunuzda XBOX Live uyumlu oyun bulunmuyorsa gerçekten bu özelliği devre dışı bırakmak çok yerinde bir tercih olacaktır. Ayarlar menüsüne geldiğinizde ekranı sola çekip Uygulamalar menüsüne geçiş yaparak Oyunlar menüsünden ‘XBOX ile Bağlan’ tercihini ‘Kapalı’ konuma getirin. Aynı şeyi müzikler için de yapabilirsiniz. Aynı sırayı takip edip ‘Müzik+Videolar’ menüsündeki ‘XBOX Music’e bağlan’ ve ‘XBOX Music bulut koleksiyonu’ tercihlerini kapalı duruma getirin. Bu durumun Pandora, Spotify, Fizy ya da Nokia MixRadio gibi uygulamalara etkisi olmaz.
Arkaplanda çalışan kullanmadığınız ya da işinizin bittiği uygulamaları açık tutmaktan sakının. ‘←’ tuşunu kullanarak arkaplanda açık olan uygulamaları görebilirsiniz.
Telefonunuza için yapılan güncellemeler, optimizasyonlar ve düzeltmeler pil ömrü için yararlı olabilir. Telefonunuzun güncel olup olmadığını kontrol etmek ve güncel değilse güncelleştirmek için Ayarlar › Telefon güncellemesi menüsündeki ‘Güncellemeleri denetle’ butonuna dokunun. Eğer güncelleme varsa indirmeye başlayacaktır.
ÖNEMLİ: Eğer güncellemeleri yükleyecekseniz pil seviyesinin %30’dan yukarı olmasına dikkat edin.
Bazı telefonlar için üretilen ekstra bataryaya sahip kılıf, kamera tutacağı ya da ekstra taşınabilir usb batarya şarj ünitesi gibi aksesuarlar kullanın. Eğer pilin gereğinden hızlı tükendiğini düşünüyorsanız telefonu yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Sorun hâlâ devam ediyorsa pilde kaçak veya benzeri bir hasar olabilir. Bu durumda destek ve bakım için telefonunuzu en yakın yetkili servise götürün. Belki gözümden kaçmış olabilir. Sizin pil ömrünü uzatmaya yönelik uyguladığınız taktikler farklı taktikler varsa paylaşmaktan çekinmeyin.
Bir WordPress sitesini ilk kez başlatmak çok zor görünebilir. Örneğin, WordPress'e yeni başlayanların çoğu, bir…
Eski adıyla SinBin Studioları tarafından geliştirilen RaceRoom Racing Experience yarış simülasyonu büyük bir güncellemeye daha…
Kendisine has çalışma stili ile birlikte ortalama 40 metre gelinlikten emiş yeteneğine sahip olan traktör…
Epoksi Kalıp son zamanlarda oldukça sık karşılaşılan epoksi reçinelerin şekil almasını sağlayan ürünlerin başında geliyor.…
Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri için birçok profesyonel video dönüştürme uygulaması mevcuttur. Bunlardan en…
Ahmet Utku Çetinkaya’nın ilk romanı Bir Fena Manzara beni hakkında bir inceleme yazacak kadar etkiledi.…