Project Almanac (Sonsuzluk Projesi) 2014

project almanac

David Raskin (Johnny Weston), eski doğum günü görüntülerini incelerken bir şey fark eder. Biraz daha yakından baktığında bunun bizzat kendisi olduğunu görür. Kayıttaki görüntüsünü arkadaşlarıyla paylaşıp babasının bodrumda saklı eşyalarını araştırmaya başlarlar. Meraklı gençler bir kutuda elektronik aletler ve bir yapım şeması bulur. Parçaları birleştirdiklerinde ortaya zamanda yolculuk yapmalarını sağlayacak bir makine çıkar. Makineyi kullanmaya başladıktan sonra kısa sürede işler çığırından çıkar ve Almanac tarihte sapmalara neden olacak olaylara yol açar.

Bilim-kurgu ve gerilim türündeki filmin konusu şu ana kadar ‘zaman yolculuğu’ ile ilgili çekilmiş filmlerle benzer yönde. Farklı yanı ise kadrosundaki oyuncuları ve kamera açıları. İlk önce filmde göze çarpan en büyük detay tabi ki filmin başından sonuna kadar el kamerasıyla çekilmiş olması. Zaman yolculuğu sırasında meydana gelen atlama sahnelerinde ise yönetmen, el kamerasını sallamak sureti ile ortamdaki gerilim ve aksiyonu izleyiciye yansıtmak istemiş. Başarmış da. Efektlerin de yardımıyla filmdeki atlama sahneleri çok iyi denilebilecek düzeye ulaşmış. Filmde gözüme çarpan tek sıkıntı ise bazı sahnelerin gereğinden fazla uzun tutulması ve bunun izleyiciyi ana konudan uzaklaştırması. Şöyle genel olarak bakınca belki de senaryo açısından bunların gerekli olduğu düşünebilirsiniz ama yönetmen konuyu etkili bir şekilde işlemek isterken bu isteği biraz da olsa ters tepmiş gibi duruyor.

Oyuncu kadrosuna değinmek gerekirse film, bazı kesimin ‘ergen filmi’ diye isimlendirdiği filmlerde yer alan gençlerden oluşuyor. Sonuçta bu da bir görüş. Buna da saygım var. Fakat sinema dünyasında genç olup bir sürü büyük işler başaran bir sürü oyuncu var. Project X filmi de bu tip bir kadrodan ibaretti ama gelin görün ki ‘Parti’ teması filmde muazzam bir şekilde işlenmişti. Bu filmdeki oyunculara da yakından bakarsak daha kariyerlerinin başlarında olduğunu görebiliriz. O yüzden filmi bu açıdan değerlendirmek daha tutarlı bir seçim olacaktır. Oyunculuklar dikkate alındığında özellikle mimiklerde ufaktan bir yapmacıklık göze çarpmıyor değil. Ama kadronun geniş olması sebebiyle bu durum ufak bir detay haline dönüşüyor.

Senaryo açısından yazının ilk girişinde de dediğim gibi konusu zaman yolculuğu olan filmlerle benzer bir senaryo tercih edilmiş. Sadece sıralanan olay dizisi biraz farklı. Konunun işlenişi bakımından filmin başında ve sonunda herhangi bir kopma söz konusu değil. Senaryonun Andrew Stark ve Jason Pagan’ın elinden çıkan ilk senaryo denemesi olduğunu masaya yatırırsak başlangıç için iyi bir deneme olduğunu söyleyebiliriz.

Oyuncu kadrosunda Jonny Weston (David Raskin), Sofia Black-D’Elia Jessie Pierce), Sam Lerner (Quinn Goldberg), Allen Evangelista (Adam Le) ve Virginia Gardner‘ın (Christina Raskin) yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Dean Israelite oturuyor.

Paylaş

2 Cevaplar

  1. Mustafa dedi ki:

    Bana o kadar da güzel gelmedi . Fragman bile sıkıcı aslında.

  2. El kamerası ile çekilmiş olupta izlediğim en iyi film.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...