Bastille Day (Baskın Günü) 2016

bastille day movie poster

Film başrollerde Idris Elba, Richard Madden ve Kelly Reilly’e yer verirken Fransa’daki terör eylemleri çerçevesinde bir bombacı, yankesici ve CIA ajanı etrafında dönen akıl almaz olayları konu ediniyor. James Watkins ve Jill Gagé’in yönetmen koltuğuna oturduğu filmin senaryosu Andrew Baldwin tarafından yazılmış.

Birtakım sebepler nedeniyle Fransa’da hayatını sürdürmeye çalışan Amerikalı bir hırsız Michael Mason (Richard Madden) içinde hiç görmek istemeyeceği bir çantayı çalınca CIA ajanı Sean Briar‘ın (Idris Elba) radarına girer. Ajan Briar olayı araştırdıkça Michael’ın olanlarla bir ilgisi olmayan basit bir yankesici olduğunu fark eder. Asi ve kural tanımaz bir ajan olan Briar kısa zamanda Michael’ı tanıdıktan sonra bu olayı gün ışığına kavuşturmak için onun üstün yeteneklerini kullanmak için bir anlaşma yapar. Nefes kesen bir kovalamaca sürerken birbirine hiç benzemeyen bu ikili ilerleyen süre zarfında ortak düşmanlarını alt etmek için işbirliği yapıp birbirlerine güvenmek zorundadırlar.

Bu filmi incelemeden önce ‘Bastille Day’ yani Fransızların ulusal bayramına bu bağlantıdan Türkçe, bu bağlantıdan da İngilizce olarak göz atmanızı istiyorum.

Filme genel olarak baktığımızda basit propaganda filmlerinden uzak günümüze ilişkin mesajlar vermeye çalıştığını görüyoruz. Bu yüzden film senaryo bakımından sınıfta kalsa da oyuncuların gösterdiği performans ve yönetmenin hüneri sayesinde izleyiciye kendini izlettirmeyi başarıyor. Özellikle konunun işlenişi bakımından fazla yormayan ufak ipuçları sayesinde film ilerlemeye devam ederken bir yandan da seyirciye olayları sindirmesi için zaman tanıyor. Bu sırada da ufak tefek esprilere ve oyuncular arasında geçen ufak sürtüşmelere şahit oluyoruz. Film her ne kadar aksiyon ve dram türünde olsa da inceden izleyiciyi gülümsetmeyi başarıyor.

Idris Elba, bu filmde canlandırdığı Ajan Briar karakteri ile adeta yeni James Bond için aday olduğunu gösteriyor. Soğukkanlı tavrı, kural tanımaz davranışları ve insanlarla ilişkilerine baktığımızda karşımızda gayet doğal ve tamamiyle canlandırdığı Ajan Briar karakterine bürünmüş bir Idris Elba görüyoruz. Yardımcı oyuncu olarak filmde yer alan Michael Mason rolündeki Richard Madden ve Zoe rolündeki Charlotte Lebon da Idris Elba ile takım olma konusunda çok başarılı iş çıkarmışlar.

Senaryo ne kadar basit olsa da film birtakım mantık hatalarına yer verse de izlenebilirlik açısından bir şey kaybetmemiş. Arşivlik bir film değil fakat izledikten sonra zaman kaybı hissi de verdirmez.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...