Arduino Nedir?
Arduino, prototip bir geliştirme programıdır. Yani arduino, bir ürünün daha sonrada geliştirilebilmesi için kişiye kolaylık sağlar. Genel anlamda elektronik bir devre kartı özelliği taşıyan Arduino üzerinde 8 bit 16 Mhz hızında çalışan bir işlemci mevcuttur. Bu kart 5V 40 mA akım ile çalışır.
Peki, bu Arduino ile neler yapılabilir? Bize ne gibi kolaylık sağlar? Ne işimize yarar? Tüm bunları www.robotistan.com/arduino adresinden daha detaylı olarak bulabilirsiniz. Gelin şimdi bu konular hakkında sizlerin daha net fikir sahibi olmanızı sağlayacak açıklamalarda bulunalım…
Arduino sayesinde pek çok elektronik uygulamayı geliştirmeniz mümkün. Fiziksel anlamda bir programlama platformu özelliği taşıyan Arduino bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara bağlanabilir.
Arduino Yazılımı Hakkında
Arduino, IDE kod editörü ve derleyici görevini üstlenir. Derlediği programı karta yükleme işlemi yaparak her programda çalışabilir. Java programlama dilinde yazılmış olan Arduino, web sitesinden kolaylıkla indirilebilir. Arduino’nun hayatımıza kattığı kolaylıklara birkaç örnek verecek olursak mesela Arduino için ufak bir program yazarak odada ne kadar ışık olduğunu ölçüp ledin parlaklığını isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Ya da bilgisayar üzerinde fare ve monitör görevini üstlenebilir. Bunun dışında Arduino geliştirilmiş program sayesinde hayatınıza kolaylık sağlayacak minik icatlar tasarlayabilirsiniz.
Arduino, en eski programlanabilir devre kartların aksine, karta yeni kod yüklemek için (bir programcı olarak adlandırılır) ayrı bir donanım parçası gerekmez – bunun için sadece bir USB kablosu kullanabilirsiniz.
Arduino Temel Donanım Kartları
Arduino donanım özellikleri board’a göre farklı özellikler göstermektir. Gelin bu donanımlara bir göz atalım;
- ATmega8, ATmega168, ATmega328 mikroişlemci
- 5 voltluk regüle entegresi,
- 16MHz kristal osilator yâda seramik rezonatör,
- Flash Memory,
- SRAM
- EEPROM
Arduino Temel Bileşenleri
Arduino’nun temel bileşenleri; Arduino bootloader (optiboot), Arduino geliştirme ortamı (IDE), Arduino kütüphaneleri, AVRDude (mikrodenetleyici programlayan yazılım, derleyici (AVR-GCC). Bilgi gerektirmeyen basit özellikteki bu kart bu sebeple bugün pek çok firma tarafından tercih edilmekte ve büyük talep görmektedir.
Bilgiler için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.