The Fate of the Furious (2017)

the fate of the furious poster
Zaman geçiyor… Serinin önceki filmlerinde yazdığım gibi zamanın nasıl geçtiğinden veya bir seriyi nasıl efsane haline getirdiklerinden bahsetmeyeceğim. Filmi sinemada izledim. Hemen çıkışında bu yazıyı yazmak için kendimi şartlandırmıştım ama kısmet bugüneymiş. Malum sınavlar, yolculuklar derken böylesi bir yazı yazmak için kendimi pek veremedim. Gelin filmin özetine bir göz atalım.

Küba‘dan New York‘a kadar geniş bir mesafede seyreden bu hikayede ekibimiz geçmişi geride bırakarak normal bir hayata adım atmaya hazırlanıyor. Dom ve Letty balayına çıkmış mutlu bir hayat sürerken, Brian ile Mia ise emekli olmaya karar vermiş. Fakat her şey bu kadar mükemmel iken birden ortaya çıkan gizemli bir kadın her şeyi değiştiriyor. Dom‘u elindeki kozu kullanarak baştan çıkarıyor ve ailesine sırt çevirmesine neden oluyor. Dom’un arkadaşları ise ne olduğunu anlayamadan kendilerini yeniden aksiyonun içinde buluyor.

Serinin her filminde hadi şimdi bitti daha senaryo kalmadı derken filmin yönetmen kadrosu sürekli bir şeyler türetmekte ustalaşmaya başladı. Dikkat edin üretmek demedim. Çünkü ortada üretilen bir şey yok. Sürekli önceki filmin üstüne bir şeyler katmayı başardılar. Düz bir çizgide ilerlemediler. Bazı anlarda sanki ısıtıp ısıtıp önümüze sürüyorlar hissi uyandı ama bu genel olarak hollywood yapımı çoğu filmde var. O yüzden bunun o filmlerin ayıbı olduğunu düşünüyorum.

Serinin giderek bilim-kurgu yapımına dönüştüğü hakkında birçok yorum okudum. Öncelikler ‘bilim-kurgu’nun tanımına bakalım: ‘Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır.’ Gördüğünüz gibi tanımın bu filmle eşleşen kısmı ‘öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır.’ bölümüdür. Şimdi bir gözden geçirin. Beşinci film, rio soygunu; altıncı film; yedinci film ve nihayetinde sekizinci film. Şaşırdınız değil mi? Hepsinde yavaş yavaş bilim-kurgu temalı sahneler artış göstermiş. Yani yorumlar bir yerde doğru ancak bence bu filmin ana temasını bozmuyor. Yani olay ilk dört filmde ‘aile’ kavramını üstüne basa basa öne çıkardı ve kalan filmler de bu kavram üzerinden yürüdü.

hızlı ve öfkeli charger

Sekizinci filmin konusuna gelecek olursak bu filmde de bir önceki filmde olduğu gibi yeni bir karakter katılıyor. Charlize Theron. Hani demiştim ya her film üstüne koymaya devam ediyorlar diye. İşte o unsurlarda biri de ekip. Tabi Paul Walker aramızdan ayrıldı dolayısıyla Mia karakterini canlandıran Jordana Brewster da bu filmde yok. Yine de ekibimiz oldukça kalabalık ve her oyuncu filmde yeterince ekran karşısına çıkmış.

hızlı ve öfkeli 8 ekip

Altıncı filmde uçak sahnesi oldukça çekişmeli tartışmalara neden olmuştu. Gelin görün ki bu filmde hepsi var. Üstüne bir de bunların arasına denizaltı katılmış. Bu filmde altıncı filmdeki uçak pistinden daha fazla tartışılacak konu var. Ama bence bir önemi yok. Sonuçta ‘aile’ kavramını mükemmel bir şekilde işliyor mu? Aksiyonu doruk noktasına kadar, biraz bilim-kurguya kaçsa da, işleyebiliyor mu? Cevap EVET. O nedenle konusundan uzaklaştığı veya seyir keyfinin azaldığı açıklamalarına katılmıyorum. Özellikle araçlar konusunda hiçbir ödün vermeden devam ettiler. Fakat şunu söylemeliyim ki araba yarışları bildiğimiz yarışlardan çok uzaklar artık. Son birkaç filmden beri giriş sahnesinde çekişmeli bir yarışa yer verip gerisini aksiyonla dolduruyorlar ve yarışlar git gide kovalamaca sahnelerine dönüşmeye başladı. Eğer film amacından uzaklaştıysa bu konuda uzaklaşmıştır.

the fate of the furious franchise

Film bittiğinde ‘Good Life’ şarkısı eşliğinde cast geçerken bir süre bekledim. Film o kadar güzel bir bitiş yapmıştı ki Marvel filmlerinden alışık olduğumuz ‘post-credits scene’ bekledim ama sonuç hüsran. Eğer filmden tat almamış olsam o kısmı bile beklemezdim ama film bittiğinde 9’u çıksa da izlesek dedim kendi kendime. Öyle ki Vin Diesel da Instagram’da yaptığı paylaşımda dokuzuncu filmin 19 Nisan 2019 ve onuncu filmin de 2 Nisan 2021’de çıkacağına dair bir fotoğraf paylaştı ve yazılı olarak şunları ekledi: 2 ON YIL, 10 FİLM, 1 EFSANE. Serinin ilk filminin 2001’de çıktığını hatırlarsanız onuncu filmi de 2021’de yayınlayarak 20 yıllık bir efsane oluşturma peşindeler anladığım kadarıyla. Yani onuncu film son film olacak ve efsaneyi ona yakışır bir şekilde noktalayacaklar.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...