Cami Halısı Nasıl Döşenir?

safli ve gobekli cami halisi

Cami halısı, cami tabanlarını kaplamak amacı ile kullanılan halı çeşitidir. Cami taban alanları büyük olduğu için alınacak halılarda oldukça büyüktür. En ve boy ölçüsü alınarak metrekare hesabına göre alınan halıların camiye döşenmesi yani serilmesi de uzmanlık isteyen bir iştir. Bu konuda cami halısının satın alındığı firma sizlere yardımcı olmaktadır. Cami halısı satın alırken en ve boy ölçüsü mutlaka önceden belirlenmelidir. Bu şekilde hem alınacak halının fiyatı hem de modeli önceden az çok belirlenmiş olur. Halı modelleri olara sıkça karşılaşılan 2 model vardır. Bunlardan birisi saflı cami halısı diğeri ise göbekli cami halısıdır. Her iki halı modeli de istenildiği miktarda alınabilirken göbekli cami halısı ile saflı cami halısının kullanıldığı alanlar birbirinden farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar caminin taban alanı, iç mimarisi ya da dekorasyonu olabilmektedir.

Cami halısı seçerken tüm özellikler göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü camiler halka açık alanlardır ve bulunduğu yer ev caminin tarihi yapısına göre bazen ağırlamış olduğu kişi gün içinde on binleri bulabilmektedir. Camiler ülkemize ait kültürel miraslar içinde de yer aldığından halı seçimi dekora uyacak biçimde yapılmalıdır. Yalnızca ibadet amacı ile halka açılan ve daha küçük semtlerde bulunan mahalli camilerde ise kullanışlılık ve fiyatlar daha ön planda tutulabilir. Göbekli cami halısı ve saflı cami halısı modelleri her tür caminin halı ihtiyacına cevap vermektedir. Bu iki model arasından tercih yapabilmek için öncelikli olarak sahip oldukları özelliklerin iyi bilinmesi gerekmektedir.

Saflı ve Göbekli Cami Halısının Avantajları Nelerdir?

Saflı cami halısı model olarak sade modeller arasında yer almaktadır. Bu halılarda seçilen renkler koyu renkler olur. Bunun sebebi ise üzerindeki safları belirleyen hattın açık renklerde olmasıdır. Böylece tezat bir görüntü oluşturulur ve saflı halılar amacına yönelik olarak kullanılabilir. Saflı cami halısı cami tabanına saflar art arda düzenli bir sıra oluşturacak şekilde serilir. Bu durum halı üzerinde ölçülü bir biçimde ayarlandığı için parçaların yan yana döşenmesi safların belirlenmesi için yeterli olacaktır. Göbekli cami halısı modelleri ise merkez noktası olarak belirlenen orta kısımda büyükçe bir desene sahip olan halı çeşitleridir. Bu halılarda aynı zamanda safları belirleyen çizgiler de bulunabilir. Desenli halılar büyük camilerde caminin görünümünü değiştirmek ve daha renkli göstermek için kullanılabilir. Bu tür halıların renkleri ve desenleri oldukça ilgi çekicidir. Tabanda oluşturulan bir desen hem caminin olduğundan daha büyük görünmesini sağlar hem de camide bulunan cemaatin etrafında daha düzenli bir şekilde oturabilmesini ve saf alabilmesini sağlar. Göbekli cami halılarında canlı renkler kullanılırken istenirse cami mimarisine uygun özel renklerde halılar da temin edilebilir. Cami halısı satışı yapan yerlerde tüm modeller ve renkler seçenek olarak karşınıza çıkmakta beğeninize sunulmaktadır.

Saflı ve Göbekli Cami Halısının Döşenmesi

Cami halısı olarak saflı halı seçildi ise saf yönüne göre halının bantlı olan kısmı yatay olacak şekilde bırakılmalıdır. Halının uzunluğu ise cami tabanı kadar olmalı ve cami halısı duvardan duvara uzanacak şekilde olmalıdır. Bu parçalar daha önceden kesilip overlok yapılacağı gibi tam düz olmayan çıkıntılı alanlarda halı fazlası ya da eksiği kalmaması için döşeme sırasında da tadilat yapılabilir. Cami içerisinde bulunan kolonlar döşeme yaparken dikkate alınmalı ve sadece kolan çevresi kadar alan cami halısı içinden kesilip çıkartılmalıdır. Cami halılarının döşenmesi hem dikkat hem de ustalık ve titizlik isteyen bir iştir. Halının zemini tamamı ile kaplaması ve zemine tam oturması gerekir. Alt kısımda potluk ya da fazlalık kaldığı durumda halının dizimi ve doğal olarak da safları bozulacaktır. Bozulan saflar ise hem görsel olarak kötü bir görüntüye yol açar hem de halıların düzensiz saflar oluşturmasına sebep olmaktadır. Halılar parça parça döşenmeli ve döşenen parçalar da sabitleme yapıldıktan sonra diğer parçaya geçilmelidir.

Göbekli cami halısı döşenirken öncelikli olarak göbek kısmı oluşturulur ve birleşim noktaları sabitlendikten sonra da halının diğer kalan kısımları tabana serilir. Göbekli halılarda oluşturulacak desen oldukça önemlidir. Görüntü açısından bir kayma ya da bozukluk olmamalı aynı zamanda tabanda hiçbir boşluk da kalmamalıdır. Halı satın aldığınız firmadan bu hizmet istenebilir.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...