İntikam (The Foreigner) 2017

intikam the foreigner 2017

Ailesinden geriye kalan canından çok sevdiği kızını, Londra’da yanlış yerde yanlış zamanda bulunduğu bir sırada sivilleri hedef alan bir bombalı saldırı sonucunda yitiren, Vietnam göçmeni baba Quan Ngoc Minh (Jackie Chan), eylemi gerçekleştiren söz konusu bombacıların kimliklerini İngiliz yetkililerden kendisine vermelerini ister. Eski bir bomba uzmanı olan ve aynı zamanda Çin lokantası işleten Quan’ın bu talebine başta olumsuz cevap verilir ancak Quan ise kararlı ve bir o kadar da ısrarcıdır. Özellikle İRA bağlantılı politikacı Liam Hennessy’in (Pierce Brosnan) geçmişini bildiği için onu gözüne kestirir. Kızının katillerini bulmak için elinden geleni ardına koymayacaktır.

James Bond: Altın Göz, James Bond: Casino Royale gibi yapımların da yönetmenliğini yapan 74 yaşındaki yönetmen Martin Campbell bu filminde usta oyuncuları da bir araya getirerek bilindik bir senaryo ile izleyicilerin karşısında çıkıyor.

Jackie Chan diğer filmlerinden farklı olarak bu filmde dövüş sanatlarında uzman, gizemli geçmişi olan karmaşık bir yapıya sahip Quan adından bir adamı canlandırıyor. Quan aynı zamanda ailesinden geriye kalan tek kızının üstüne düşen sorumlu bir baba. Film de genel olarak baktığımızda bir babanın kızı için neleri göze alabileceğini anlatıyor. İrlandalı politikacı Liam Hennessy ise İrlandalı Pierce Brosnan canlandırıyor. Yönetmenin bu seçimi oldukça yerinde olmuş. Üstelik filmde Brosnan İrlanda aksanı ile de konuştuğu için karakteri ile mükemmel bir uyum içine girmiş.

Bununla birlikte aksiyon düzeyini belirli bir seviyede tutan yapım politikayla iç içe geçmiş bilindik bir intikam senaryosuna sahip. Her ne kadar durum böyle olsa da yönetmenin ve senaristlerin iş birliği yanında oyuncuların muhteşem performansı ile bu senaryo izleyiciyi ekrana kilitlemeyi başarıyor. Jackie Chan belki aklınızda hep o komik ve uzak doğu dövüş sanatlarına hakim biri olarak aklınızda kaldı ama bu filmde yaşlı bir babayı canlandırıyor. Aslına bakılırsa bu filmi izlemeden önceki tek korkum Jackie Chan’i böylesi bir role verip içindeki cevheri bir kenara atmalarıydı. Neyse ki durum böyle olmamış.

Filmin aksiyon ve gerilim dozu ara ara düşüp yerini sıkıcı politik konuşmalara bırakabiliyor. Bazı izleyiciler bu sahnelerde filmden kopabilirler. Ancak hemen ardından filmin sürükleyiciliği kaldığı yerden devam ediyor. Filmin içeriğinde teröristlerin ve bazı politik dümenlerin olduğunu düşünürsek film uzun bir süredir batı’da hâkim olan belli terör örgütleri yerine biraz daha geçmişe, IRA’nın barışı kabul etmeyen kesimlerine odaklanıyor. Bu yaklaşımıyla film son dönemlerde Müslümanları hedefe alan terörist filmlerinden bıkmış olanlar için iyi bir seçim olacaktır.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...