Jumanji: Vahşi Orman (2017)

Jumanji Welcome to the Jungle

Beklenmedik bir nedenden dolayı bir araya gelen dört arkadaş tesadüfen bir video oyunu bulur. Daha önce kimsenin adını duymadığı bu oyunun başına geçen dört arkadaş hemen oynamaya başlarlar ve birer karakter seçerler. Bir süre sonra kendilerini vahşi bir ormanda seçtikleri karakterlerin bedenlerinde bulurlar. Jumanji’nin vahşi ormanından kurtulmak için hayatlarında yaşamadıkları macerayı yaşamaları ve zorlu görevleri geçmek zorundadırlar.

https://www.youtube.com/watch?v=2QKg5SZ_35I?rel=0&controls=0&showinfo=0

Filmde kullanılan görsel efektlerden veya oluşturulan yepyeni bir dünyadan bahsetmeden önce sanırım oyunculuklardan bahsetmek gerekiyor. Çünkü her ne kadar film remake (yeniden çekim) bir film olsa da 1995’te çekileni ile karşılaştırmayacağım. Çünkü izlemedim. Şöyle ki filmin konusuna göre karakterler bir oyunun içine dalıyor ve yepyeni bir şekle adeta bambaşka bir karaktere bürünüyorlar. Dış görünüşleri farklı olsa da içi oyuna girmeden önceki halleriyle aynı. Bu nedenle karakterleri Jumanji tarafında canlandıran aktör ve aktrislerin hepsinin performansını oldukça başarılı buldum. Özellikle Dwayne Johnson gibi bir adamı o hallere sokmak çok uğraş ister. Neyse ki yetenekli bir aktör olması durumu kurtarıyor. Öte yandan Jack Black’e de hak vermek gerekir. İçi kız dışı erkek bir karakteri oynamak oldukça zor olsa gerek. Ancak bu oyuncu da durumu gerektiği gibi idare ediyor. Nedendir bilmem ama buna rağmen oyunculuğu gayet doğal gibiydi. Yaptığı espriler de canlandırdığı karakteri gereğince yerli yerindeydi ve sıkmadı. Filmlerde kısa boyunu ve mimiklerini oldukça başarılı kullanan aktör Kevin Hart ise yine diğerleri gibi oyuna girdiğinde bambaşka bir karaktere dönüşmüştü. Siyahi bir aktörün vazgeçilmez esprilerini de ardına koymadı tabii ki.

Jumanji Welcome to the Jungle

Jumanji dünyasını gördüğümde izlediğim filmlerden 2008 yapımı Dünyanın Merkezine Yolculuk ve 2012’de çekilmiş olan Gizemli Adaya Yolculuk filmine çok benzettim. Hayvanlar her ne kadar gerçeğine yakın olsa da hal ve tavırları bambaşka gizemli bir dünyada olduğumu hissettirdi. Öyle ki karakterlerin bir oyunda olduğunun anlaşılması için de çok sayıda unsur vardı. NPC (Oyuncu Olmayan Karakter), can sayıları, respawn (yeniden doğma) gibi…

Jumanji: Vahşi Orman filminin senaryosu için ise pek söylenecek bir şey yok. Gizem herhangi bir hazine filminde olduğu kadar, aksiyon ise herhangi bir aksiyon filminde olduğu kadardı. Hepsinden azar azar. Fakat dikkatimi çeken şey ise filmde verilmek istenen mesajın senaryonun önüne geçmesiydi. Şöyle ki, gerçek hayatta neredeyse hiç ortak yanı olmayan dört kişi bir şekilde bir araya geliyor. Yine kendilerini gerçek hayatta birlikte yapamayacakları bir işin içinde buluyorlar ve adeta kendilerini yeniden keşfediyorlar. Kendisi hakkında düşündüklerinin aslında sadece kendi kuruntusu olduğunu, elindeki arkadaşlığının yabana atılmayacak kadar sadakatli olduğunu, başını telefondan kaldırdığında sadece kendi sorunlarının olmadığını kendisi gibi başka insanların da sorunlarının olduğunun farkına varıyor.

Arkadaşlık ilişkilerinin, kişiler arası güvenin, saygının ve sadakatin önemini vurgulayan oldukça faydalı mesajlar veren Jumanji, Gizemli Adaya Yolculuk filmi kadar gizemli, Dünya’nın Merkezine Yolculuk filmi kadar macera ve aksiyon dolu bir film.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...