Yakıttan Tasarruf Etmenin 8 Yolu

Günümüzde doların Türk lirası karşısındaki değeri son günlerin en yüksek seviyesine çıktı. Elinde döviz bulunduran şimdi bozdursam mı diye düşünürken geçmiş yıllarda dolar ile borç alan kişi borcumu nasıl öderim diye kara kara düşünmekte. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi ile yurt dışından alışveriş yapmak da artık cazip olmaktan çıktı. Doların bu denli hızlı yükselmesi ile birlikte bazı ürünlerin fiyatları da haliyle artmaya başladı. Bunlardan en önemlisi tabii ki de benzin ve mazot fiyatlarıdır. Herkesin araç kullanmak için çeşitli nedenleri var ve çoğu kişi de aracı varken toplu taşımayı kullanmak istenmiyor. Ben her zaman 50 liralık alıyorum diyenleri bir kenara bırakıp gelin yakıttan tasarruf etmenin 8 yoluna göz atalım.

1. Gazı köklemeyin

hizli giden araba

Gaz pedalına sonuna kadar yüklenmeyin. Hızlı kalkış yapmayı sevebilirsiniz. Ancak güvenli ve tasarruflu bir sürüş için hızlanma ve frenlemenin ayarında yapılması oldukça önemli. Aracın aniden hızlanması daha fazla güç üretmesini sağlar, böylece yakıt tüketimi de artar.

2. Sürüş kontrolü özelliğini kullanın

ayak araba

Çoğu arabada bulunmasa da artık bu özellik yeni üretilen modeller için neredeyse bir standart haline geldi. Hız sınırlarını takip eder ve sürüş kontrolünü kullanırsanız aracınız çok daha az yakıt tüketir.

3. Servise uğramayı unutmayın

motor filtre

Araç üreticilerin kendi araçları için belirlediği limit vardır. Bu kilometre limitine veya kullanım süresine ulaştığınızda en kısa zamanda geciktirmeden servise uğramayı ihmal etmeyin. Değişmesi gereken yağ ve yağ filtresi değiştirilmediğinde yakıt tüketiminde gözle görülür bir artış olacaktır. Bunun yanında hava filtresini de unutmamak lazım. Ek masraflardan kaçınmak için bu tip bakımları zamanında yapmanız önemlidir. Aksi takdirde, motor arızasına yol açmanız kaçınılmazdır.

4. Klimayı kapatın

arac klimasi

Biliyorum yaz geliyor. Ancak bu durumda şu kararı vermelisiniz: Konfor mu? Yoksa yakıt ekonomisi mi? Klima açıkken yakıt tüketimi ortalama %15 oranında artar. Diğer elektrikli aletler klima kadar yakıta etki etmezler. Bu yüzden eğer klimayı kapatırsanız yaklaşık 100 km’de 3 litre yakıttan tasarruf edebilirsiniz.

5. Navigasyonu ‘en ekonomik’ seçeneğe ayarlayın

araç navigasyon

Rota planlamasında bu özelliği seçmek aracınız için oldukça elverişli bir özellik. Günümüzde navigasyon bulunmayan araçlar da var ancak büyük çoğunluğumuz bir akıllı telefona sahip. Akıllı telefonunuzdaki veya haricen aracınıza taktığınız navigasyonda rota ayarlarını bu hale getirmek özellikle kış aylarında yakıt giderleri konusunda tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Soğuk bir motor ilk 10 kilometrede sıcağa göre fazla yakıt tüketir. Motoru her gün birkaç kez ısıtmamak için tüm günlük işlerinizi tek seferde yapmaya çalışın.

6. Yağmur yağdığında araç kullanmayın

porsche lastik

Yağmur yağdığında, yüksek bir kaza olasılığı vardır. Bunun yanında yakıt tüketimi de artar. Yağmursuz günlerde aracınız rüzgar sürtünmesi ile başa çıkmak için hızlanırken çok fazla enerji harcar. Yağmurlu günlerde, yoldaki su direnci daha da yüksektir.

7. Lastik basıncınızı takip edin

acura modifiye

Her şeyden önce uygun şekilde şişirilmiş lastikler en uygun frenlemeyi sağlar. İkinci olarak ise lastiklerin 1 bar bile normalden uzak olması yakıt tüketiminin %2 veya %3 oranında artmasına neden olacaktır. Bu nedenle lastiklerdeki basınç seviyesini takip etmek ve özellikle soğuk havalarda basıncı tavsiye edilen seviyede tutmak çok önemlidir.

8. Gereksiz ağırlık taşımayın.

Bazı insanlar gerek olsun ya da olmasın araçlarında oldukça fazla şey bulundururlar. Özellikle bagajı boşaltmak ve yedek lastik, kriko ve çeşitli anahtarlar gibi sadece gerekli şeyleri araçta bulundurmak daha iyidir. Aracınızın taşıdığı daha fazla ağırlık, daha fazla yakıt tüketimi anlamına gelir.

Bu maddelere ek olarak en fazla tasarrufu sağlayabileceğiniz bir yöntem daha var. Ancak konforu ve özgürlüğü bir kenara bırakmanız gerekiyor. Evet doğru tahmin ettiniz. Toplu taşıma araçları. Aracınızı bırakıp belli bir güzergaha bağlı kalıp bir otobüs dolusu insanla yolculuk etmek de %100 gibi yüksek bir oranda yakıttan tasarruf etmenize olanak sağlayacaktır. Bunun yerine bisiklet ve motorsiklet de kullanabilirsiniz. Motorsikletler arabalara göre küçük motorlara sahip olduklarından oldukça az yakıt tüketirler.

Eğer bu maddelere eklemek istediğiniz veya tecrübe ettiğiniz taktikler varsa yorum yaparak paylaşabilirsiniz. Güvenli sürüşler dilerim.

İlgili bağlantılar:

  • 10 fuel saving tips every driver should know – The Telegraph
  • How to Save Money on Gas for Your Car – 20 Easy Ways – Money Crashers
  • How Adverse Weather Affects Fuel Economy – Freightliner Trucks
Rate this post

Paylaş

3 Cevaplar

  1. Klimayı çalıştırmazsam terleyerek kilo kaybı da yaşarım! Bu da yanıma kâr kalır aslında ama konfordan vazgeçemem…

  2. Ali Hamza dedi ki:

    Gaz ve mazotun daha doğrusu her şeyin pahalı olduğu bu dönemde güzel taktikler vermişsin üstat…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...