Tomb Raider (2018)

tomb raider filmi 2018 afişi

21 yaşında genç bir kadın olan Lara’nın hiçbir amacı yoktur. Londra’nın sokaklarında bisiklet kuryesi olarak çalışırken kirasını ödemekte zorlanmakta, kurslara katılmakta ve nadiren sınıfa gitmektedir. Babasının öldüğü fikrini reddeten Lara gerçeklerle yüzleşmek ve babası olmadan geçirdiği yedi yıl sonrasında babasının gizemli ölümünü anlamak için bir maceraya atılır.

Filmin yapımına ortak olan Square Enix firması aynı zamanda 2013 yılında hafızalara kazınan üçgen göğüslü Lara Croft‘u rafa kaldırıp yepyeni fiziğiyle yeteneklerini yeni yeni keşfeden acemi bir arkeolog olarak karşımıza çıkarmıştı. 2016 yılında da Rise of the Tomb Raider adıyla iyileştirilen grafiklerle serinin devam oyununu çıkardı. 2018 yılında da güzel bir işe imza atarak şu anda inceleme yazısını yazdığım Tomb Raider filminin yapımına ortak oldu ve bilim bakalım o akıllara Angelina Jolie ile kazınan Lara Croft profiline ne oldu? Gitti. Belki fikir Square Enix firmasından çıkmamış olabilir. Neyse, film ekibi bu yeni çekilecek Tomb Raider filmi için birçok oyuncu düşünmüş ve aralarından kafalarına en çok yatan kişi 29 yaşındaki genç aktris Alicia Vikander olmuş. Ex Machina, Danimarkalı Kız ve Jason Bourne filmlerindeki performansıyla adından sıkça söz ettirmişti.

Alicia Vikander, Tomb Raider filmindeki oyunculuğu ile adeta kendi çıtasını yükseltecek kadar iyi oynamış. Şöyle ki ister istemez oyundaki Lara Croft ile karşılaştırınca bütün taşlar yerine oturuyordu. Kim bilir belki de ona oyunu baştan sonra oynatmışlardır. Filmin başından sonuna kadar Lara Croft’a odaklanarak izleyebileceğimiz film ilerleyen dakikalarda yerini aksiyona bırakıyor ve Lara Croft’un hayatta kalma uğruna doğayla savaşına şahit oluyoruz. Tabii ki bu fazla uzun sürmüyor. Oyunda ana hikayeyi bitirmenin yaklaşık 10 saat aldığını düşünürsek oyundaki çoğu kısmı filmde göremememiz normal. Bir oyundaki hikayeyi iki filme bölerek sunmak oldukça yersiz olacağı için yapımcılar her şeyi tadında bırakarak iki saatlik bir film yapmayı uygun görmüş. Bu iki saat de yeni nesil Lara Croft’a alışmamız için oldukça yeterli bir süre. Onun günlük yaşamında nelerle meşgul olduğuna, ilgi alanlarına ve hayattaki amacına kadar onu tanımamız için gereken her unsur var. Alicia Vikander da bunu izleyiciye çok doğal bir şekilde yansıtmayı başarmış.

tomb raider filmi 2018

Kötü adam rolünde yer alan Walton Goggins senaryoya oldukça uyum sağlamış ve adeta oynadığı karakterle bütünleşmiş. Acımasızlığın ve gözü dönmüşlüğün vücut bulmuş hali Mathias Vogel bulunduğu adada emrindeki asker ve işçilerle amacına ulaşmak için yeri yerinden oynatıyor desem yeridir. Lara Croft ile karşılaştıktan sonra ikili arasında geçen çekişmeler oldukça nefes kesiciydi. Oyundakine benzer birkaç sahne vardı ve oldukça başarılıydı. Ama yine keşke daha fazla olsa dedirtti. Kim bilir belki devam filminde bu isteğimize yapımcılardan bir cevap gelir.

tomb raider filmi 2018

Filmin bir bölümü İngiltere ve bir bölümü de Cape Town’da çekilmiş. Filmin geçtiği mekanlara bakıldığında Londra ve Çin’i bir kenara bırakırsak adadaki mekanlar senaryoda anlatılana göre oldukça uygundu. Her ne kadar oyundaki adaya bağlı kalınmamış olsa da filmin süresine uygun bir şekilde mekan oldukça iyi bir düzeyde kullanılmış. Fakat belirtmeden edemeyeceğim şey şu: Oyunda final sahnesine gelene kadar oyundaki karakterlerden final hakkında oldukça fazla rivayet ve küçük yerleşim yerlerinde kulaktan kulağa anlatılan hikayeler duydum. Haliyle final bölümüne kadar beklentim oldukça fazla arttı ve beklediğimi alamadım. Bu filmde ise beğenmediğim tek şey o kadar çabanın ardından her şeyin bir anda ve tek bir yerde gerçekleşiyor olmasıydı. Süre olarak iki saate sıkıştırılmış gibiydi. Ancak oyun ile karşılaştırıldığında karakterler ve senaryo oldukça uyumluydu. O yüzden gizli mekanların ve yaşanılan aksiyonun keyfini çıkardım diyebilirim.

tomb raider filmi 2018

2013 yılında çıkan Tomb Raider video oyunundan uyarlanan 2018 yapımı Tomb Raider filmi ile kendini yeni yeni keşfetmeye başlamış çaylak Lara Croft olarak Alicia Vikander sahneye giriş yapıyor. Film izleyicilere iki saat boyunca kesintisiz aksiyon ve macera yaşatıyor. Video oyununu oynamış olun ya da olmayın Tomb Raider hayranı iseniz bu filmi oldukça beğeneceğinizi düşünüyorum.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...