Daha İyi Blog Yazmak İçin 8 Tavsiye

    laptop kulaklık

    Copyblogger yazarlarından Dean Rieck’in blog yazarları için tavsiye niteliğinde yazdığı yazıda William Strunk Jr. ve E. B. White tarafından kaleme alınan The Elements of Style kitabındaki oldukça basit verilen tavsiyeleri ele almış.

    Kitabın son yaklaşım diye de adlandırabileceğimiz “An Approach to Style.” başlıklı bölümünde yazar çok iyi bir tavsiyede bulunuyor. Hiçbir yerde, bu kadar az kelime ile ve bu hassasiyetle daha fazla yardımcı tavsiyede bulunulmamış. Yazı her ne kadar 2008 yılına ait olsa da blog yazarları için temel taşı niteliğinde tavsiyeleri barındırıyor.

    Dean Rieck bu kitabı okuduktan sonra blog yazarlarının uygulayabileceği 8 temel yöntemi derlemiş ve şöyle maddelendirmiş.

    1. Önce okuyucuyu çekin: Yazmanın amacı açık, bazen ikna edici, bazense iletişimdir. İyi bir yazı bir mağaza vitrinindeki ürün gibidir. Oldukça sade, içerideki ürünler hakkında bilgi veren temiz ve bakımlı bir şey olmalıdır.
    2. Düşüncelerinizi düzenleyin. Çoğu yazı için her zaman ayrıntılı bir taslağa ihtiyacınız olmaz. Ama söylemeden önce ne söylemek istediğinizi kafanızda tasarlamanız gerekir. Bu yöntem size uygun değilse yazmak istediğiniz önemli noktaları not edin ve düzenlemek istediğiniz sıraya göre sıralayın. Bu noktalar ile doğrudan ilgili olmayan herhangi bir fikri ortadan kaldırın.
    3. Kısa paragraf kullanın. Herhangi bir gazeteye, dergiye veya blog yazısına bakın ve paragrafların ne kadar kısa olduğuna dikkat edin. Fikirler küçük parçalara bölündüğünde beyinlerimiz bilgiyi daha iyi aldığından, bu okuyucuyu zorlamaz. Sıradan bir yazıda her paragraf bir fikir içerirken aynı zamanda birçok cümle içerir. Ancak blog yazılarında şekil daha az resmi olabilir ve tek bir cümleden oluşan paragraflar veya tek bir kelimeden oluşan paragraflardan da kullanılabilir.
    4. Kısa cümleler kullan. Paragrafları kısa tutmanız ile aynı sebepten dolayı cümleleri de kısa tutmalısınız. Çünkü virgüllerle ayrılmış uzun cümlelere oranla kısa cümlelerin okuması ve anlaşılması daha kolaydır. Her bir cümlenin basit bir düşüncesi olmalı. Daha fazlası karmaşıklık yaratır ve karışıklığa yol açar.
    5. Basit kelimeler kullanın. Amacınız iletişim kurmak ve etkilemek olduğundan, basit kelimeler büyük olanlardan daha iyi çalışır. ‘Tedarik etmek’ yerine ‘edinmek’ veya ‘almak’, ‘kocaman’ yerine ‘iri’ gibi kelimeler kullanılabilir. Daha da iyisi mi yabancı kelime kullanmak yerine Türkçe kullanmaya özen gösterin. ‘Alelade’ yerine ‘sıradan’ gibi. ‘Simultane’ yerine ‘eş zamanlı’ gibi. Daha uzun kelimeleri sadece anlatmak istediğinizi anlatacak doğru kelimeyi bulamazsanız bu durumu göz ardı edebilirsiniz.
    6. Belirli ifadeler kullanın. ‘Birçok doktor Faruk X’i tavsiye ediyor.’ yerine ‘Doktorların %97’si Faruk X’i tavsiye ediyor.’, ‘Bu ürün birçok renkte sunulmaktadır.’ yerine ‘Bu ürün kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz renkte sunulmaktadır.’ yazın. Konuya gelin. Ne demek istediğinizi söyleyin. Açık ifadeler kullanın.
    7. Etkileşime gir. Araç kullanırken veya yolda olduğunuzda trafik tabelalarındaki uyarıları görmüşsünüzdür. ‘Yayalara öncelik ver.’, ‘Gişelerden önce son çıkış.’ gibi. Blog yazarken de bu kadar resmi olmaya gerek yok. Blog yazarken karşınızda bir okuyucunun olduğunu unutmayın ve onunla etkileşime girebileceğiniz kelimeler kullanın. Bu şekilde okuyucunun yorum yapma olasılığı da artacaktır. Aksi halde okuyucuyu yazdığınız yazıyı okumaktan soğutmakla kalmaz bloğunuzdan da uzaklaştırırsınız.
    8. Açık olun. Bu herkesin en önemli kuralı olabilir. Açıklık olmadan yazdığınız yazı her açıdan başarısız olur. Kafanızdaki anlamı okuyucuya doğru bir şekilde ilettiğinizde netlik elde edersiniz. Bu oldukça zor bir iş. Yazınıza tarafsız bir gözle bakın. Neyin yanlış anlaşıldığını ve yeniden yazılması gerektiğini düşünün. Neyin alakasız olduğunu bulun ve silin. Neyin eksik olduğuna dikkat edin ve ekleyin.

    Yazınız size göre başarısız olduğunda, muhtemelen söyleyecek bir şeyiniz olmadığını, yazma şeklinizin bozuk olduğunu veya her ikisinin de okuyucuyu etkilemek için yeterli olmadığı ile ilgili endişeleriniz olabilir. Buradaki önerileri takip edin ve bu problemlerden kaçınmaya özen gösterin. Siz blog yazarken nelere dikkat ediyorsunuz?

    Kaynak: The Ultimate Blogger Writing Guide

    Rate this post

    Paylaş

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bunlar da hoşunuza gidebilir...