Siteniz İçin

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin 6 Yöntem

Kullanıcıların site içeriğinizi okumasını teşvik etmek, muhtemelen site sahibi olarak sizin hedeflerinizden biridir. Ancak, ziyaretçiler sitenize geldiğinde, bunu yapmak için yeterince uzun süre sitede kalmaları daha da önemlidir. İşte bu sitede uzun süre kalma oranı yani hemen çıkma oranı değerini düşürmek için yapabileceğiniz birçok yöntem ve teknik var. Bounce rate diye de ifade edilen bu durum hakkında detayları yazıda anlattım.

Sitenizde bir sayfa görüntüleyen ve ardından ayrılan ziyaretçiler fark ettiğinizde sitenize gelip aradıklarını bulamadıklarını veya kötü deneyimler yaşadıklarını görürsünüz. Bu, hemen çıkma oranının yüksek olmasına (web sitenizi tek bir sayfayı görüntüledikten sonra bırakan ziyaretçi yüzdesi) yol açar.

Hemen çıkma oranı nasıl hesaplanır?

Hemen çıkma oranı verilerini doğrudan Google Analytics’ten bulabilirsiniz. Hemen çıkma oranınızı Davranış > Genel Bakış bölümünden bulmanız mümkündür. Eğer ziyaretçilerin hangi sayfaları dolaşıp çıktığını görmek istiyorsanız Davranış Akışı menüsünü ziyaret edebilirsiniz.

Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür?

Hemen çıkma oranınızı azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli birçok eklenti, araç veya kod vardır. Bunlardan en çok kullanılanlara bakalım.

1. Blog yazılarında İlgili Mesajları etkinleştirmek

Ziyaretçiler sitenize bir Google aramasından yönlendirildiğinde veya sosyal medyadaki bir bağlantıyı izlediğinde, blog yayınlarınız muhtemelen gördükleri ilk şeydir. İlgili yayınları etkinleştirerek ziyaretçilere aynı konu hakkında daha fazla yazı okuma veya arşivlerinizden benzer yayınları okuma şansı verirsiniz. Ziyaretçilerinizi daha fazla içeriğe maruz bırakmak onları takipçiye dönüştürmenize de yardımcı olur. İlgili mesajlarla ilgili eklentileri related post arama sorgusuyla da bulmanız mümkündür.

İlgili mesajlardan en iyi şekilde yararlanmanız için birkaç ipucu:

  • İlgili yayınlara daha fazla yer vermek ve daha belirgin hale getirmek için onları temadan ayıran bir renk kullanın.
  • İlgili içeriğinizde çekiciliği yakalamak için küçük resimleri etkinleştirin.
  • Eklentinin veya kullanacağınız aracın “ilgili yayınlar” olabilir. Ancak bölüm başlığını özelleştirmekle ziyaretçileri tıklamaya teşvik eder ve diğer yayınlarınızın okunmasını sağlayabilirsiniz.

2. Görüntüleri ve galerileri içeren metni ayırın

Uzun metin paragrafları bloğunuzun yayınlanmasını zorlaştırabilir ve birçok kişi içeriği okumadan geçmeyi tercih eder. Yazılarınızı kolayca okunabilir yapmak için alt başlıklar tarafından ayrıştırılan kısa paragraflar yazarak bu kitleye hitap edebilirsiniz. Bu sayede ziyaretçilerinizin içeriğinizi tamamen okumalarını teşvik edebilirsiniz.

Yazılarınıza bir çeşitlilik eklemek için metninizi resimlerle de parçalayabilirsiniz. Görüntüler, hikayenize daha fazla derinlik katmanın yaratıcı bir yoludur.

Yazılarınıza resim eklemenin bir başka yararı da sitenizi sosyal medya dostu hale getirmesidir. Social Media Examiner’in 2016 raporuna göre sosyal medya pazarlamacılarının yüzde 74’ünün sosyal medya pazarlamasında görsel öğeleri kullanmalarının web sitelerine daha fazla trafik çekebilmelerine olanak sağladığını anlatıyor.

Ancak, yazılarınıza ekleyeceğiniz birden fazla görseliniz varsa bunu bir galeri eklentisiyle bir arada göstermek daha uygun olur.

3. Sayfa yükleme süresini en aza indirin

Geç yüklenen sayfalar ziyaretçilerin daha siteyi görmeden terk etmesine yol açan oldukça büyük bir etken. Bunun birçok nedeni olabilir. Ancak önde gelen en önemli nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Harici javascript veya css bağlantıları: Bunun önüne geçmek için bu tür dosyaları kendi sunucunuzda barındırmanız daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.

Gereksiz eklentiler: WordPress veya benzeri bir platform kullanıyorsanız gereksiz eklentileri temizlemenizde fayda var.

Aşırı görsel kullanımı: Yazılarınızda yer verdiğiniz görselleri sayfanın yüklenmesi için en uygun hale getirin. Yüklediğiniz Ultra HD çözünürlükteki bir resim sayfa yükleme hızını kötü etkileyebilir. Bunun yerine site hızını etkilemeyecek şekilde düzenlenmiş görseli eklemeyi tercih edebilirsiniz. Photoshop’tan Web için kaydet seçeneği de farklı bir yöntem olabilir.

4. Arama seçeneğini dahil edin

Ziyaretçilerin aradıkları bilgileri kolayca bulabilmelerini sağlamanın mükemmel bir yolu, sitenizde bir arama kutusu eklemektir. Bu aradıkları kesin terimleri girmelerine ve ilgili sonuçları bulmalarına olanak tanır.

5. Sitenizi duyarlı hale getirin

Duyarlı web siteleri (çeşitli ekran türlerinde ve boyutlarda çalışacak şekilde kendilerini biçimlendiren siteler) günümüzün olmazsa olmazlarıdır. We Are Social ve Hootsuite’ın yaptığı araştırmaya göre, 2017 yılında dünya çapındaki site trafiğinin yarısından fazlası cep telefonları aracılığıyla gerçekleştirildi.

Duyarlı web tasarımı, hemen çıkma oranlarını düşürmenize, arama motoru sıralamalarını iyileştirmenize ve ziyaretçilerinize mümkün olan en iyi deneyimi sunmanıza yardımcı olabilir.

6. İçeriğinizi kontrol edin

Sayfalarınızda veya blog yazılarınızda göz kamaştırıcı yazım hataları veya dil bilgisi hataları olmaması çok önemlidir. Çok fazla hata içeren bir yazı ziyaretçinin dikkatini dağıtır. Bu da ziyaretçilerin sitenizi terk etmesine neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yazınızı yayımlamadan önce en az bir kez okumanızı tavsiye ederim.

Kaynak: How to Reduce Your Bounce Rate in Five Steps

Rate this post
Furkan Özden

Blog dünyası ile 2009 yılında tanıştım. Bloğumda haftada en az bir yazı yayımlıyorum. Yazdığım yazıları beğendiyseniz beni Twitter'dan (@frknzdn) takip edebilirsiniz. Daha fazlası için hakkımda sayfasını ziyaret edin.

Paylaş
Yazar
Furkan Özden
Etiketler: seo

Son Gönderiler

Etsy’de Satış Yapmak için Canva’yı Kullanma Rehberi

Canva, yeni başlayanlardan uzmanlara kadar uzanan dijital içerik oluşturucuların güzel tasarımlar oluşturabileceği bir platformdur. Bir…

2 ay önce

Tek Konulu ve Çok Konulu Bloglardan Para Kazanma

Genel olarak, trafik seviyesinin aynı olduğu varsayıldığında, tek bir konu blogu çok nişli bir blogdan…

3 ay önce

Para Kazanma Odaklı Blog Konusu Seçimi

İster tek konulu bir blog, ister çok nişli bir blog yazmaya başlayacak olun, ele alacağınız…

3 ay önce

Tek ve Çok Konulu Bloglar İçin Bloglama Giderleri

Blog yazmanın tek gerçek maliyeti, bir alan adı kaydettirmek ve barındırma için ödeme yapmaktır. Maliyetler tek konu…

3 ay önce

Tek Konulu ve Çok Konulu Blog ile Pazarlama Fikirleri

Pazarlama, hedef kitlenizi büyütmenize, trafiği artırmanıza ve içeriğinizi görmeyecek yeni okuyuculara ulaşmanıza yardımcı olur. Bir blog…

4 ay önce

Tek Konulu ve Çok Konulu Blog Yazmanın Artıları ve Eksileri

Artıları Bazı durumlarda içerik oluşturmak daha kolay ve daha hızlıdır - daha fazla içerik seçeneğiniz…

4 ay önce