Konu Seçimi – Blog Nasıl Açılır 101

konu seçimi blog nasıl açılır

Blog açma işlemine geçmeden önce blog konusu seçme, blog fikirleri ve hangi konuda blog açmalıyım? gibi konuları araştırmak gerekir. Buradaki amaç yola çıkmadan önce kabataslak da olsa gideceğiniz rotayı belirlemektir. Bu rota net çizilmese bile blog konusu örnekleri ile hedeflediğiniz konumu kafaya koymanız gerekir.

Blog Konusu

Eğer belli bir rota belirlemek istemiyorsanız muhtemelen özgürce aklınıza ne geldiyse yazmak istiyorsunuzdur. Bu bile bir hedeftir aslında. Sadece belli bir rotanız yoktur. Rotanız olmasa bile yazı yazdıkça yazdığınız konular şekillenmeye gittiğiniz yollar birbirinden farklı değil de birbirine benzemeye başlayacaktır. Yani ister istemez bir rotanız olmuş olacak. Bu nedenle basitçe anlatmak gerekirse blog yazmaya başlamadan önce ‘Ben neden blog yazmak istiyorum?’ sorusuna kendinizi tatmin edici ve net bir cevap vermelisiniz. Kendimden örnek vermek gerekirse başlarda benim amacım yoktu. Sadece merak ettiğim için başlamıştım. Sonrasında paylaşmayı sevdiğim için yeni öğrendiğim şeyleri yazdım. Sonrasında izlediğim filmlerin incelemelerini yazmaya başladım. Bunu geliştirdim. Daha da sonra orijinal metni ingilizce dilinde yazılmış yazıları okuyup çevirdim. Başta salt çeviriden meydana gelseler de ilerleyen zamanlarda büyük bölümüne kendi yorumumu kattığım yazılara dönüştü.

‘Ben neden blog yazmak istiyorum?’ genelde bir hevesle belli nedenlerle güdülenmiş kişilerin bu soru için cevabı para kazanmak olur. Haksız da değiller. Youtube ve Twitch yayıncıları bir kenara Influencer pozisyonunda para kazanan kişilerin sayısı oldukça arttı. Haliyle bu kişileri görenler de ya Youtube’a atılıyor ya da Twitch yayıncısı olma yolunda ilerlemek istiyor. Fakat internet altyapısı el vermeyen ve oyun oynamak veya video çekip belli bir kompozisyonda düzenlemek ile uğraşmak istemeyenler için de geriye tek seçenek kalıyor, blog yazmak.

Popüler Blog Konuları

Peki blog yazmaya başlamadan önce konuyu nasıl seçmeniz gerekiyor? Cevap aslında çok basit, bildiğinizi yazmak. Bilmediğiniz bir konu hakkında yazmak isteseniz bile yazarken o konu hakkında yapacağınız okumalar ve araştırmalar sayesinde onu da bilmiş olacaksınız. Bu şekilde yazarsanız hem yazacak konu bulmakta zorluk çekmez hem de yazdığınız her dakikayı keyifli bir şekilde geçirirsiniz.

Hala kafanızda bir şeyler canlanmadıysa birkaç örnekle yazıma devam ediyorum. İnternette takip ettiğim birçok blog ve siteden yola çıkarak hazırladığım bu listede hakkında yazılabilecek blog konularına göz atalım:

Kişisel Blog: En sık karşılaşılan blog türlerindendir. Yazan kişi kafasına göre istediği tarzda yazabilir. Bazen bir hikaye bazen başından geçen bir olay hakkında yazar. Bazen ise gündemdeki konulara ilişkin eleştirilerine yer verdiği bir yazı yazar. İki tane yazımı bu türe örnek gösterebilirim.

Gezi Bloğu: Günümüzün popüler uğraşlarından biri olan gezi genelde Youtube içerik üreticilerinin başvurduğu bir kaynak. Ancak gezecek olan kişi okumaya üşenmediği için bu konulardaki bloglar da yeterince okuyucu bulabiliyor. Bu türde yazmanın en kıyak yanlarından biri de yeterince kaliteli yazarsanız ve belli bir okuyucu sayısına ulaşırsanız sponsor firmalardan gelen tekliflerle ulaşım ve kalma masraflarını bedavaya getirmektir. Karşılığında yapmanız gerekense gördüğüm kadarıyla genelde yazılarınızda belli bir kısmı ilgili firmanın ürünü için ayırmak veya bloğunuzda çeşitli kampanyalar düzenleyip reklam almak oluyor. Konu ile ilgili takip ettiğim iki bloğu ve kendi bloğumdan iki yazıyı örnek verebilirim:

Teknoloji Bloğu: Eğer bilgisayar, telefon veya televizyon alırken pişman olmamak için yeterince araştırma yapanlardansanız bu konu hakkında oldukça fazla bilgiye sahipsiniz demektir. İlgisi olmayan kişi genelde başkasına sorar. Eğer araştırma yapıyor ve yazmayı da seviyorsanız bu konu hakkında da yazabilirsiniz. Bu konunun da son zamanlarda popüler olmasının bence en büyük nedeni promosyon ürünler.

İnsanlar izledikleri videolarda okudukları yazılarda firmalarca gönderilen ürünlerin incelemelerini izliyorlar ve bu ürünlerin tanıtımı yapan kişilere nasıl geldiklerinden haberdarlar. Bazıları onlarda kalırken bazıları geri gönderilebiliyor. Geri gönderilse bile şu an insan istemez mi bir RTX 2080 Ti incelemeyi? İster istemez izleyen kişi aklından geçiriyor benim de bir kanalım olsa benim de bir bloğum olsa neden ben de böyle bir inceleme yazmayayım diyor. İşte ben de buradan yola çıkarak önce kendi reklamımı yapmak için elimdeki teknolojik ürünlerin incelemelerini yazdım. Haliyle firmaların pazarlama temsilcilerinin ağına girdim ve beklenen teklif geldi. İşte onlardan üç adet örnek:

Yemek Bloğu: Her ne kadar yemek bloglarının sahipleri kadınlar olarak akılda kalmış olsa da sanılanın aksine yemek bloğu sahibi olan erkek sayısı da oldukça fazladır. Yemek yapmayı, paylaşmayı ve yazmayı seviyorsanız bu konu tam size göre. Bu konu hakkında bloğumda yazdığım yazı şimdilik yok ama kafama aksiyon kamerası takıp kuru fasulye yaparken video çekmeyi düşünmedim değil. Az çok yemek tarifi biliyorum video çekerken öğrenirim hem de değişik bir içerik olur dedim ama şimdilik bir dursun. Takip ettiğim için örnek verebileceğim tek bir blog var o da kendi tecrübelerinin yanında yemek tarifleri de veren Devletşah hanımın bloğu: Devletşah – Şimdi yeni bir şeyler söylemek lazım

Spor Bloğu: Denk geldiğim spor bloglarının çoğu maçlarla ilgili yazılar yazanları kapsıyordu. Ancak vücut geliştirme ile ilgilenip bunu yazılara dökenler de az değil. Blog burada kendi tecrübelerinizi aktarmak için muhteşem bir araç haline geliyor. İçinde top olan sporlarla ilgili pek alakam yok. Genelde araba yarışı, bisiklet yarışı, uçak yarışları gibi yarış müsabakalarını takip ederim. O nedenle bu blog türünde örnek verebileceğim bir site yok. Ancak ilginizi çeken bir konuysa zaten aklınızda birkaç site vardır değil mi?

Liste Bloğu: Bu tür de yakın zamanda gelişen blog türleri arasında yerini aldı. İlk başlarda yabancı medyada ortaya çıksa da ülkemizde yayılıp gelişmesi oldukça kısa bir sürede gerçekleşti. Halk arasında onedio tarzı diye geçen bu türde çeşitli konular hakkında liste halinde yazılar yayımlıyorsunuz. Doğrusunu söylemek gerekirse yazması uzun ama okuması oldukça kısa olan bu yazıların belli bir değeri olduğunu düşünmüyorum. Bu her maddesi 1-2 cümle ile sınırlı kalmış listeler için geçerli. Bazı liste tipinde yazılmış var ki içinde oldukça bilgi barındırıyor ve günler geçse de kalıcılığını koruyor. Bu türde yazdığım şu iki yazıyı örnek gösterebilirim:

Hobi Bloğu: Elinizde bir uğraşınız var ise bu konuda yazıp insanlarla paylaşmayı hiç düşündünüz mü? Genelde hobi sahibi insanların arkadaş çevresi oldukça geniştir. Haliyle bir blog yazmaya başladığınız anda blogculuğa 1-0 önde başlamış olursunuz.

Kendin Yap Bloğu: Yabancı kaynaklarda DIY (Do it Yourself) olarak geçen bu türde Türkçe pek fazla blog olmasa da bu işe gönül verip blog açan birçok kişi var. Eliniz bu işe yatkınsa bu konu hakkında yaptıklarınızı paylaşabileceğiniz bir blog açabilirsiniz.

Sinema Bloğu: İzlediğiniz filmler ve takip ettiğiniz diziler hakkında yazılar yazabilirsiniz. Örnek olarak şu yazılarımı okuyabilirsiniz:

Bu kategorilerin dışında şu türlerde de yazabilirsiniz: pazarlama, mobil uygulamalar, müzik aletleri, fotoğrafçılık, kişisel gelişim, dil öğrenme, diyet, siber güvenlik, pratik bilgiler, meslekler…

Blog yazmaya başlanılan ilk dönemlerde genelde beklenilen şey yazıların okunup yeterli sayıda paylaşım almasıdır. Bu da sizin konu seçiminize, yazım tarzınıza ve yazdığınız konu hakkındaki ilgi düzeyinize bağlıdır. O yüzden bu işe başlamadan önce sağlam karar verin. Yaptığınız işten keyif alın.

Rate this post

Paylaş

1 Cevap

  1. Kenar Yazarı dedi ki:

    Furkan Bey, güzel bir konu hakkında güzel bir makale yazmışsınız. Bloglar için konu belirlemek, üzerinde kafa yorulması gerekilen, tam 101 diyebileceğimiz temel bir giriş dersi. İlk bloglarda konu seçimleri ve içtenlik daha fazlaydı. Zamanla blog sayfalarından para kazanmayı keşfedenler bu durumu baya etkiledi. Şimdi Google aramalarına ve tıklanma istatistiklerine göre yazılar giriliyor.
    Kaliteli bir blog için bence ikisi de olmalı. Hem arama sonuçlarından sitenize yeni ziyaretçiler kazandırmalı hem de özgün olunmalı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...