BİLSEM Sınavında Neler Soruluyor?

BİLSEM sınavı yaklaşıyor. Adayları sınavda hangi soru tiplerini beklediğini merak mı ediyorsunuz? BİLSEM sınavında neler soruluyor sorusunun en detaylı yanıtı!

Optik formlar, hazırlık gerektiren müfredatlar ve hızla yanıtlanması gereken sorular… Sıradan bir sınav formatında hepimizin ilk aklına gelen bunlar olabilir.

BİLSEM sınavında ise öğrencilerin karşısına daha öncekilere benzemeyen, oldukça özgün bir öğrenci seçme sınavı geliyor.

Peki; BİLSEM sınavında öğrenciler hangi sorularla karşılıyor? BİLSEM’e hazırlık için müfredat belli mi? Ve sınav hakkında merak edilen diğer birçok sorunun yanıtını hemen aşağıda sizi bekliyor.

Bilgi Değil, Üstün Yetenek Konuşuyor!

Bilsem soruları yapısı itibariyle, kendini diğer sınavlardan ayıran en önemli faktör. BİLSEM sınavın amacı bilgisi yüksek öğrenciler yerine üstün yetenek potansiyeline sahip öğrencilere ulaşmak. Dolayısıyla bilsem sınav soruları bilgiyi değil, genel yeterliliği hedef alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin karşısına çıkan (2015, 2016, 2017 ve 2018) bilsem soru örneklerine göz attığımızda, sınav ve soru içeriklerinin sürekli değiştiğini ancak formatının aynı olduğunu görüyoruz.

İlk aşama olan grup tarama testi, tablet bilgisayarlar aracılığıyla tamamen dijital olarak gerçekleştiriliyor. Öğrencilerin yapması gereken ise karşılarına gelen farklı alanlardaki soruları tablet bilgisayarlarını kullanarak yanıtlamak.

Bilsem sınavı genel içeriği bakımından;

  • Mantık soruları
  • İlişkilendirme/gruplandırma soruları
  • Görsel dikkat soruları
  • Kavram soruları
  • Genel zihinsel yeteneği sınama soruları

gibi soru tiplerine sahip.

Sınavın farklı öğrenim derecesindeki çocuklar için zorluğu ve soru çeşitliliği de farklılık gösteriyor.

Örneğin bilsem 1. sınıf soruları daha görsel sorulardan oluşurken, bilsem 2. Sınıf sınav soruları veya daha üst sınıfların soruları, sözel sorulardan oluşuyor.

BİLSEM Sınav Soruları Kapsamlı Şekilde Hazırlanıyor

Bilsem geçmiş sınav soruları, yeni sınav hakkında öğrenci ve velilere fikir veriyor fakat soru formatı ve içerik sürekli güncelleniyor. Peki sınav soruları kimler tarafından hazırlanılıyor?

milli eğitim bakanlığı meb logo

Geçtiğimiz yıllarda sınavlar sırasında bazı kabul görmüş zeka testlerinden faydalanıldığını biliyoruz. Sınav sorularını hazırlama görevi ise MEB’e bağlı kurumlar olan Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanıyor.

BİLSEM’e Hazırlık Yapılır mı? BİLSEM Sınavına Hazırlanmak

BİLSEM sınavı bir yetenek sınavıdır. Ezber bilgilerle sınava girmek başarıyı garantilemediği gibi sadece üstün yetenek potansiyeline sahip olduğunu varsaymak da yeterli değildir.

Eleme yöntemi kullanılan tüm sınavlarda hazırlık yapmak avantaj sağlar; üstelik bu bilgiye dayalı bir sınav olmasa bile. BİLSEM hazırlık soruları çözmek, daha önceki yıllarda çıkmış sorularla göz atmak ve benzeri egzersizlerle vakit geçirmek BİLSEM sınavındaki başarı şansını önemli oranda arttırıyor.

ÖNEMLİ: MEB tarafından yayınlanan BİLSEM Demo uygulamasını kullanarak bilsem soru örneklerine göz atabilirsiniz. Ancak, bu uygulamadaki soru sayısı hazırlık için yetersiz olduğundan, bir alternatif olarak BİLSEM’e Hazırlık Uygulaması MentalUP’ı kullanmak isteyebilirsiniz.

mentalup eğitici zeka oyunu

MentalUP’ın içerisindeki dikkat, mantık, görsel ve sözel zeka soruları BİLSEM sınavındaki soru formatına oldukça benzerdir. Üstelik oyunlaştırma deneyimi sayesinde çocuklar MentalUP ile vakit geçirirken eğlenerek BİLSEM’e hazırlık yapabilirler.

3 milyondan fazla ailenin tercihi MentalUP’ı, her yıl yüz binlerce BİLSEM adayı kullanıyor ve öğretmenlerce tavsiye ediliyor!

BİLSEM’e Hazırlık Uygulaması: MentalUP’a Ulaşmak için Tıklayın

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...