Etkili Not Tutma Yöntemi: Cornell Tekniği

etkili not tutma yöntemi cornell tekniği

Cornell yöntemi, notların düzenlenmesi için sistematik bir format sağlar. Bu not alma sistemi bir lise veya üniversite düzeyinde öğrenci için tasarlanmıştır. Not almanın birkaç yolu vardır. Ancak en yaygın olanlarından biri “iki sütun” notudur. Öğrenci kağıdı iki sütuna ayırır: not alma sütunu (genellikle sağda), anahtar kelimeler sütununun (solda) iki katı büyüklüğündedir. Öğrenci, sayfanın altına beş ile yedi satır arasında (yaklaşık 5cm) bir boşluk bırakmalıdır.

Bir dersten veya not alınması gereken bir organizasyondan alınan notlar not alma sütununa yazılır. Notlar genellikle metnin veya dersin ana fikirlerinden oluşur. Uzun cümlelerden kaçınılır. Bunun yerine semboller veya kısaltmalar kullanılabilir. Gelecekteki incelemelere yardımcı olmak için ilgili sorular, ipuçları veya anahtar kelimeler soldaki sütuna yazılır.

Geri dönüp çalışmanız gerektiğinde not alma sütununu örtüp sol sütuna bakarak kendi sorularınıza göre cevaplar verebilirsiniz. Aynı şekilde yazdığınız anahtar kelimelerden çalıştığınız konudaki önemli bilgileri aklınıza getirebilirsiniz. Cornell notunuzu incelemek için haftada birkaç gün veya günde birkaç dakika zaman ayırın. Her gün veya her hafta biraz çalışarak daha fazla bilgiyi koruyarak daha yüksek bir başarı oranına sahip olabilirsiniz.

  • Kayıt: Ders sırasında önemli gördüğünüz kısımlar için not alma sütununu kullanın.
  • Anahtar Kelimeler: Sağ sütundaki notlara dayanarak sorular oluşturun ve anahtar kelimeler hazırlayın. Soru yazmak anlamları netleştirmeye ve konular arasındaki ilişkileri ortaya çıkararak hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Anahtar kelimeler bakıldığı an konuyu gözünüzün önüne getirecek şekilde organize edilmelidir.
  • Okuma: Not alma sütununu bir kağıt ile örtün. Daha sonra sadece sol sütuna bakarak kendi sözlerinizle soruları cevaplamaya ve anahtar kelimelerle konuyu açıklamaya çalışın. Bunu yüksek sesle yaparsanız kalıcılığı bir hayli artacaktır.
  • Gözden geçirme: Tuttuğunuz notu belli aralıklarla gözden geçirirseniz bilginin kalıcığı oldukça artacaktır.

Bu teknik anlatım sırasında yapılabileceği gibi sonradan tekrar amaçlı da yapılabilir. Ben tekniğin amacını ve uygulama sürecini paylaştım. Herkesin çalışma şekli, bilgileri kodlama şekli farklıdır. Dolayısıyla Cornell tekniğini kendinize göre geliştirmeniz mümkündür.

İlgili Bağlantılar

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...