İlk Yazınızı Yayımlayın – Blog Nasıl Yazılır 201

ilk yazınızı yayımlayın blog nasıl yazılır 201

Blog yazarlığı kategorisi altında paylaştığım yazı dizilerinden Blog Nasıl Açılır kısmını bitirdim ve şimdi sırada blog nasıl yazılır kısmı var. Blog yazma konusunda herkesin kendine göre bir tarzı var. Kimisi gülücük simgeleri kullanarak kendini ifade ederken kimisi bunu cümlelere serpiştirdiği kelimelerle ifade ediyor. Bazı blog yazarları ise hareketli görsel kullanmayı tercih ederek bloglarına canlılık katmayı amaçlıyor. Blogculuğu başka bir boyuta taşıyarak podcastlerle destekledikleri yazılar yazanlar da var.

Konuyu Belirleyin

Yazdığınız her blog gönderisinin genel çerçevede kapsadığı bir konusu olmalıdır. İlişkisiz düşünceler dizisi yayınlamak arada sırada iyi olabilir. Ancak her gönderiyi sıradan ve herhangi bir konuyla ilgisi olmayacak kadar dağınık yazmaktan uzak durun. Her yazıyı bir deneme olarak düşünün; çalışmanızı devam ettirmek, okumak ve yeterince ilginç kılmak için bir fikriniz olmalı. Konu ilgilendiğiniz ve tutkulu olduğunuz bir konu ise bu yazdığınız içeriğin kalitesini olumlu yönde etkileyebilir. Bu nedenle yazdığınız bloğun hangi konuyla ilgili olduğunu dikkatlice düşünün. Bazı blogcular okuyucular arasında popüler olan konuları tekrar etmeyi sever. Örneğin haftanın belli bir gününü film günü yaparak o gün sadece izlediğiniz bir filmin incelemesini yazabilirsiniz.

Başlık Kullanımı

Blog yazınızın başlığı okuyucuyu hemen çekmek için tasarlanmalıdır. Başlıklarınızla yaratıcılığınızı geliştirin ve onları komik, gizemli, gösterişli, şaşırtıcı veya başka şekilde ilginç hale getirin. Başlığınız gönderinizin başlangıcıdır ve okuyucunun okumaya devam edip etmeme konusunda karar vermesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle aşırıya kaçmadan başlıkla okuyucu çekmeye çalışın.

blog daktilo

Kısa Paragraflar

Çevrimiçi yazılan yayınlar üç veya dört cümleden fazla olmayan kısa paragraflarla tanımlanır. Paragraflar girintiler yerine satır boşluklarıyla ayrılmalıdır. Bu uygulama ekranın tepesinden dibine gerçekleşen okumaya daha elverişlidir. Sayfanın hızlı bir şekilde taramasını zorlaştırırsanız okuyucuları kaybedebilirsiniz.

Alt Başlıklar ve Koyu Kelimelerin Kullanımı

Metni alt başlıklarla ayırmak gönderinizin uzun, ele alınması zor bir makale gibi görünmesini engellemenin iyi bir yoludur. Alt başlıklar genellikle metnin geri kalanından daha koyu daha büyük veya tamamen farklı bir yazı tipi ile yazılır. Gönderinizi alt başlıklar olan etiketli kategorilere bölmek istemiyorsanız gönderiyi görsel olarak daha ilginç hale getirmek için konuyla ilgili önemli bir cümle ekleyebilirsiniz. Gönderiye görsel olarak ilgi çekmek için başka bir yol ise diğer biçimlendirme türlerine yer vermektir. Tek tek kelimeleri kalın veya yatık yazabilir farklı yazı boyutlarıyla denemeler yapabilir veya farklı renkler kullanabilirsiniz. Bu yaklaşım sizi kesinlikle çok ileri götürülebilir. Ancak fazla abartmadığınızdan emin olun. Yazınızın okunabilir kalmasını istiyorsanız çok fazla farklı yazı tipi veya renge yer vermemeniz gerekir.

Listelemeyi Kullanın

Birçok blog yazarı yazılarının bir parçası olarak genellikle koyu adımlarla yazılmış bir tür öğretici listeye yer verir. Bu, okuyuculara yazıyı bir paket servisi gibi sunar ve insanları sayfada daha uzun süre tutmaya yarar. Öğeleri listeleyerek sunmak metni daha ilginç hale getirmek için farklı bir yöntem olarak görülmektedir. Eğer bir nasıl yapılır bölümü yazıyorsanız yazınızın eğlenceli ve takip etmesinin kolay olduğundan emin olun. Anlatımınızı tamamen el kitabına dönüştürmeden kendi biçeminizi koruyarak yazmaya devam edin.

Listeler görünüşte farklı düşünceleri düzenlemenin iyi bir yoludur. Örneğin “Yaz Tatilinde Yapılacak 5 Aktivite” listesini yazabilir ve yaz mevsiminde yapmayı düşündüğünüz şeylerle ilgili 5 öneriyi yazıya ekleyebilirsiniz. İlk baktığınız zaman yazınızın ilgisiz hikayelerden oluştuğunu ancak başlık ve yazım şekli yönüyle bir bütün halinde durduğunu göreceksiniz. Bu şekilde yazdığım yazılardan şunları örnek verebilirim:

laptop kulaklık

Bağlantı Ekleyin

Bazı blogcular diğerlerinden daha fazla bağlantı kullanır. Hatta çoğu her yayınında birkaç bağlantı eklemeden yazıyı tamamlamaz. Diğer yazılarınıza bağlantı vermek blog yazımının en önemli özelliklerinden biridir. Bağlantılar bloğunuzu daha büyük bir alanda duyurmak için harika bir yoldur. Okuyucular başka bir yerde bulamadıkları iyi bilgiler için bloğunuza gelmeye başlayacaktır.

Görsel Eklemeyi Unutmayın

Kimi fotoğraf kimi resim dese de ben görsel demeyi tercih edip orta yolu bulduğumu düşünüyorum. Bazı blogcular bir gönderi için 8 görsel kullanırken bazıları bir tane bile kullanmaz. Bloğunuza görsel ekleyip eklemeyeceğiniz tamamen size bağlıdır. Yazarken izlediğiniz kurallara uymayı da unutmayın: Yazınızla alakalı görseller kullanın. Sıradışı bir şeyler sunun ki okuyucunun ilgisini çeksin. Tabii ki abartmamak şartı ile.

Bloğunuzda profesyonel görünümlü fotoğraflar kullanmak zorunda değilsiniz. Telefonunuzdaki kamerayla çektiğiniz fotoğraflar çoğu durumda yeterli olacaktır. Yiyecekler veya görsellerle ilgili bir konuda blog yazacaksanız elinizde iyi fotoğraflar çekebilen bir telefon veya fotoğraf makinesi olması gerekir. Yazınızın özgünlüğü kadar kullandığınız görsellerin de özgünlüğü çok önemlidir. Elinizdeki imkanlarla olabildiğince kendi çektiğiniz fotoğrafları kullanmaya özen gösterin. Hem telif hakkı ile uğraşmaz hem de kendinizi geliştirmiş olursunuz. Tabi yaptığınız bir film incelemesinde de film posterini kullanmamak için bir nedeniniz yok. Bunları yaparken fotoğrafları nasıl düzenleyeceğinizi ve boyutunu nasıl düşüreceğinizi öğrenmeyi de planlarınıza eklemeniz gerekir. Tema Seçimi – Blog Nasıl Açılır 104 başlıklı yazımda Hız konusunda bahsettiğim gibi: Mobil internet kullanıcılarının %73’ü bugüne kadar en az bir kere yükleme hızı çok yavaş olan bir web sitesiyle karşılaştıklarını söylüyor.

Blog yazma konusunda ilk yazınızı yazmadan önce bilmeniz gerekenleri özetlemeye çalıştım. Aklınızdaki soruları yorum formu aracılığı ile paylaşabilirsiniz.

Rate this post

Paylaş

2 Cevaplar

  1. İlkay dedi ki:

    Seni hala buralarda görmek güzel Furkan. Bende yavaş yavaş yazmaya başladım tekrar. Bu güzel yazı içinde teşekkürler.:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...