The Silence (2019): Biraz Ondan Biraz Bundan

the silence netflix

Dünya, sese duyarlı korkunç yaratıklar tarafından saldırı altındadır. 13 yaşındayken işitme duyusunu kaybeden 16 yaşındaki Ally Andrews (Kiernan Shipka) ve ailesi şehirden uzak bir yerde saklanmaya çalışır. Korkunç yaratıklara karşı yaşam mücadelesi verirken bir yandan da gizemli bir tarikatın hedefi haline gelirler.

A Quiet Place ve yine bir Netflix yapımı olan Bird Box ile aşırı derecede benzerlikler gösteren The Silence pek farklı bir şeyler sunamamış. Belki sıralama olarak önce bu filmi izlesem daha iyi şeyler yazabilirdim ama benzerlerinin yanında biraz da olsa basit kalmış diyebilirim. Ancak sadece bu film için konuşmak gerekirse gerilimi yüksek yer yer korku unsurları barındıran istenileni veren bir film. Başlangıcı itibari ile “bir virüsün yayılması”nı konu alan filmler gibi neden açıkca ortaya koyulmuş. Dolayısıyla filmi izlerken akılda pek fazla soru işareti kalmıyor.

İnsanların kullandığı beş duyudan birinin kullanılmamaya zorlandığı benzerliklerin haricinde yaratıkların ortaya çıkma serüveni ise 2002 yapımı Reign of Fire filmiyle de benzerlik gösteriyor.

Birdbox’ın aksine The Silence, A Quiet Place gibi sese duyarlı yaratıklarla ilgili bir film. Bu filmde farklı unsurların yanında başroldeki Ally karakteri işitme duyusunu bir kaza sonucu kaybetmiş. Haliyle ortama ayak uydurup ailesine rehberlik yapabileceğini düşünsem de olaylar garip bir şekilde işliyor. Oyunculuğu da gayet iyiydi.

Film ile ilgili oldukça alakasız eleştiriler yapılmış. Biri çok beğenirken biri yerden yere vurmuş. Orta yolu bulan yok. Bana sorarsanız bu tür filmler işitme veya görme engelli bireylerin açısından dünyaya bakmak gibi bir şey. Sadece yönetmenler bu durumun öne çıkarıldığı yer olarak çivisi çıkmış garip yaratıkların istilası altındaki bir dünyayı seçiyor. 2008 yapımı Blindness filminde yaratıklar yok ama onda da yayılan bir virüs insanların görme yetisini kaybetmelerine neden oluyor.

A Quiet Place ve Bird Box filmini beğendiyseniz The Silence filmini de izlemek isteyebilirsiniz. Genel itibariyle sıkmasa da süresi bana biraz kısa geldi.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...