İşlenmemiş Suç Kitap İncelemesi

İşlenmemiş Suç - Ayşe Sevim

İşlenmemiş Suç belki de okuduğum ilk şiir kitaplarından biri olacak. Birkaç şiir kitabı elime almıştım ama baştan sona okuduğumu hatırlamıyorum. Bu kitabı her mısrasını yavaş yavaş okuyarak bitirdim. Her mısra kendi başına o kadar çok fazla anlam ifade ediyor ki onu sindirmek için yavaş okumak gerçekten önemli. Her sözcüğün bulunduğu mısrada bambaşka anlamlara gelmesinin yanında okuyan kişinin hayal gücüne bağlı olarak çok farklı kombinasyonlarla çok farklı anlamların da oluşmasını sağlıyor. Bu da kitabın ince olmasına rağmen kalın bir romanın etkilediği kadar okuyucuyu etkileyebiliyor.


rüyalarını ingiliz anahtarıyla söküp inceleyen bakkal da
mavi kablo kesilecekti diyor sabah sabah
şivesinden dalga sesi geliyor
dört işlemi duymadan bitirmiş ilkokulu
balıklar yüzüyor duvara astığı diplomasında

Ben düzeni seven adamım. Haliyle, anladığım kadarıyla serbest ölçüyle yazılan şiirler bana hitap etmiyor. Her ne kadar mısraların arasında kaybolsam da birbirine uymayan ölçüler gözüme takılmıyor değil. En azından birkaç mısrada rediflere ve kafiyelere yer verilmesi içime su serpiyor. Bunun yanında ne güzel okuyup giderken o havaya girmişken karşıma çıkan bazı yabancı kelimelere oldukça takıldım. Tabi yerine göre kullanmamak olmuyor ama bu tür kelimelerin okuyuştaki akışkanlığa ket vurduğunu düşünüyorum. Ben kitapta geçen çoğu yabancı kelimeyi tanıdığım için pek zorlanmadım ama ilk defa görenler için şiiri okurken havayı bozabilir. Havasından bahsetmişken, kitapta yer alan çoğu şiiri okurken bambaşka alemlere yolculuğa çıkıp bulunduğum ortamdan tamamen soyutlandığımı söyleyebilirim. Zihnimdeki şemalara aykırı betimlemelerin üstesinden gelmeye çalışırken bir yandan da şiirin bana anlatmak istediği şeyleri anlamaya çalışmak oldukça yorucu ama bir o kadar da eğlenceliydi.

Birkaç yerde okuduğum yorumlardan anladığım kadarıyla kitabı çok seven ve hiç sevmeyen kişiler var. Ortasını bulamadım. İşte ortası da benim… İlk okuduğum şiir kitabı olması sebebiyle doğru eleştirmemiş veya incelememiş olabilirim ama kitabı bitirdiğimde edindiğim izlenimler bunlardı. Kitabı alıp okumak isteyenler için etrafınızdaki dünyaya farklı açılardan bakmak ve olanı bambaşka olgularla ilişkilendirmenin oldukça ilginç bir deneyim olacağını düşünüyorum.

Rate this post

Paylaş

3 Cevaplar

  1. rehitu dedi ki:

    Şiir kitabı deyince benim ilk aklıma Abdürrahim KARAKOÇ’un kitapları geliyor. İşlenmemiş Suç sanırım içerisinde çok fazla felsefe barındırması açısından çok da bana hitap etmiyor. Tanıtım için teşekkürler…

    • Furkan Özden dedi ki:

      Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Şiir kitaplarına alışmaya çalışıyorum. Aklımda birkaç yazar daha vardı. Abdürrahim Karakoç da onların içinde (:

  2. Kudret dedi ki:

    Sanırım dediğiniz gibi bu kitabın ortası yok. Almak, tatmak lazım. İlginç ve ilgi çekici bir kitap olduğu su götürmez bir gerçek. teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...