İstila Altında (2019)

istila altında poster

Dünya dışı bir güç tarafından işgalden yaklaşık on yıl sonra bir Chicago mahallesinde yer alan ‘Esir Devlet’ çatışmanın her iki tarafındaki hayatları araştırıyor.

Film yazın zamanda biten Colony dizisini oldukça fazla andırıyor. O yüzden ne kadar objektif eleştiri yazmak istesem de diziyle karşılaştırmaktan kendimi alıkoyamam. Bu nedenle ilk söylemem gereken şey gözlerimin Brussard‘ı aradığı olacak. Her ne kadar onun rolüne benzer rolü üstlenen kişi siyahi olduğu için ona benzese de performansı bir tık aşağıda kalıyor. Ancak bu film için oldukça yeterli bir oyunculuk sergilediğini de söyleyebilirim.

Öte yandan filmde bu işe yıllarını vermiş iki kişiyi de arka plana atmak mantıksız bir hareket gibi geldi. Evet, John Goodman ve Vera Farmiga’dan bahsediyorum. Fırsat verilse filmi bambaşka boyutlara taşıyabilirlerdi. Ancak filmde yeterince görünüp katkı sağlamışlar.
Oyuncular hakkında daha fazla söylenecek bir şey yok. Senaryo gelecek olursak. Yerin dibine sokmak istemem ama ne kadar farklı bir konu olursa olsun sanki bir şeyler eksik gibi. Kendi başına sıra dışı bir konuyu anlatıyor bu güzel. Fakat yine uzaylı tasarımları gereksiz şekilde karmaşık bir düzene sahip. Uzay gemileri… Arrival bir, bu iki… Peki ya devriye dronelarına ne demeli? Bunları geçelim.

istila altında john goodman

Filmde işbirlikçiler ve muhalifler arasındaki çatışma iyi bir şekilde anlatılmış. Tabirde hata olmazsa Kurtuluş Savaşında milli mücadele yanlıları ile manda yanlıları arasındaki sürece benzer bir süreç işlenmiş. Ama bunda düşman oldukça farklı. Yani Captive State, bilim-kurgu yönünden çokça işlenmiş benzer bir konuya farklı bir bakış açısı getirmiş diyebilirim. Yazımı sonlandırmadan değinmeden edemeyeceğim. Normalde filmlerin adları Türkçeye çevrilirken çoğu zaman ismin ana anlamına veya filmle alakasına bakılmaz. Bunun yerine kâr amacı ön planda tutularak bir çeviri yapılır. Asıl adı Captive State olan yani Esir Devlet anlamına gelen kelimeyi İstila Altında olarak çevirmeleri de uygun olmuş. Her iki taraf da durumdan memnun sanırım.

İstila Altında, bilim-kurgu sevenleri aksiyon yönünden tatmin etmeyebilir. Ancak değişik tatlar arayanlar için iyi bir film olduğunu söyleyebilirim. Beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...