WordPress’e Yeni Başlayanların Yaptığı 6 Hata
WordPress bir CMS (içerik yönetim sistemi) olarak ilk web sitelerine yeni başlayanlar için mükemmeldir. Kullanıcıların kod yazmasını gerektirmez. SEO dostudur ve yönetimi kolaydır. Yine de WordPress’te yeni başlayanların yaptığı birkaç hata vardır. Aslında bu hataların çoğu sadece yeni başlayanlar tarafından yapılmaz. Bu yüzden bu yazı sadece yeni başlayanları değil bir süredir blog yazanları da ilgilendiriyor.
1. Kalıcı bağlantıları düzgün yerleştirme
WordPress’i kullanmaya başlamadan önce kalıcı bağlantılarınızı önceden düşünmeniz gerekir. Kalıcı bağlantıların (doğal olarak) kalıcı olması amaçlanmıştır. Bu yüzden bir kere ayarladıysanız onları tekrar değiştirmemelisiniz. Bu yüzden kalıcı bağlantılar ilk başta düşünmeniz gereken bir konudur.
Kalıcı bağlantıları değiştirmek gönderilerinizin URL’lerinin de değişmesine neden olur. Bu da arama motorlarının artık eski kalıcı bağlantılara sahip arama sonuçlarında gönderilerinizi bulamaması anlamına gelir. Bu değişiklik sonucunda sitenize arama motorları ile gelen ziyaretçiler 404 hata sayfası ile karşılaşır. Bu bir site yöneticisi için çok sinir bozucu bir durumdur.
Kalıcı bağlantı seçiminizi yaparken birkaç seçeneğiniz vardır. Ancak SEO dostu ve en basit olanı yani siteadresi/%postname%/ şeklindeki seçimi tercih etmeniz yeterli olacaktır.
2. Güncellemeyi unutmak
WordPress yönetim panelinde bir web sitesinin ihtiyaç duyduğu tüm güncellemeleri takip etmek zor olabilir. Özellikle her şey sorunsuz çalışıyorsa bu güncellemeleri yapmak bazen gereksiz gelebilir.
Ancak eklentileri, temaları ve WordPress’in kendisinin güncel tutulması site sahibi olarak sahip olduğunuz en önemli görevlerden biridir. Güncellemeler sadece yeni özellikler getirmekle kalmaz çoğu zaman hataları ve güvenlik sorunlarını da giderir.
3. Çok fazla eklentiye sahip olmak
WordPress deposunda elli binden fazla eklenti bulunmaktadır. Bu yüzden seçim yapabileceğiniz çok fazla seçeneğiniz vardır. Bu, aklınıza gelebilecek her şey için bir eklenti yüklemeyi çok cazip hale getirir. Bu yüklemeleri yaparsanız bazı sonuçlara da katlanmanız gerekir.
Tüm bu eklentilerin güncelliğini takip ederken taşıdıkları riskleri de göz önünde bulundurmanız gerekecek. Süslü şeyler yapan çok fazla eklenti sitenizi yavaşlatabilir. Bu da yavaş bir web sitesine sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle yeni bir eklenti yüklemeden önce onu dikkatlice değerlendirin.
Teknik olarak tek bir eklenti tüm sitenizi mahvedebilir. Bu yüzden sadece eklentilerin sayısı ile ilgili değil, sitenize ne eklediğiniz konusunda da dikkatli olmanız yeterli.
4. Değişiklik yaparken alt tema oluşturmamak
WordPress web sitenizi ilk kez kurarken varsayılan WordPress temalarından birini kullanırsınız. Bu temanın ihtiyacınızı karşılamadığını düşününce yeni bir tema arayışına girersiniz.
Yeni bir tema buldunuz, yüklediniz ve iyi çalışıyor. Ancak, bir süre sonra bir şeyler değiştirmek istediğinizi anlıyorsunuz. Temanızı nasıl değiştireceğinize karar vermeden önce, bir child-theme oluşturmalı ve değişikliklerinizi bu tema üzerinden yapmalısınız. Bunu yaptığınızda ilk temanıza bazı güncellemeler geldiğinde yaptığınız değişiklikleri kaybetmeyeceğinizden emin olacaksınız.
Bir child-theme oluşturmanın birçok yolu var. Ancak en kolayı eklenti yükleyip temayı oluşturduktan sonra eklentiyi silmek. Eğer yapacağınız değişikliklerin çoğu görsel değişikliklerse özel tasarım css kısmını da kullanmanız yeterli olacaktır.
5. İçeriği yanlış şekilde silmek
En sık karşılaşılan hatalardan biri sitenizi çalışır duruma getirdikten sonra meydana gelir. Gönderileri veya sayfaları silmek isteyebilirsiniz. Güncelliklerini yitirmiş bazı gönderileri kaldırmak mantıklı bir hareket olarak görülebilir.
Ancak arama motorları sitenizi dizine eklediğinden sitenizdeki silinmiş içerik sayfa bulunamadı hatası verecektir. Bu nedenle sitenizdeki sayfaları silerken bu sonuçları dikkate alın.
6. Varsayılan içeriği silmemek
WordPress’i ilk yüklediğinizde WordPress sizin için ‘Örnek Sayfa’ ve ‘Merhaba Dünya’ yazısı oluşturacaktır. Varsayılan örnek sayfayı sayfalar menüsünden ve ‘Merhaba Dünya’ yazısını da Tüm yazılar menüsünden sildiğinizden emin olun. Bu sayfa ve yazı bir kilometre taşı niteliği taşıdığından çoğu blogcu tarafından silinmiyor. Kişiye kalmış bir durum. Bence en orta yolu içeriği düzenleyip ekleme yapmak.
Kaynak: Common (beginner) mistakes in WordPress