Konuk Yazar Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Nokta

Bloğunuzda konuk yayınlarına izin vermeyi hiç düşündünüz mü? Ben her ne kadar kendi bloğumda konuk yayınlarına pek yer vermesem de çoğu blogcu konuk yayınlarının oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Önemli de. Bu yazımda blogda konuk yayınları yayımlamanın faydalarından değil de bloğa konuk yazar davet ederken dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğim.

Bloğa konuk yazar davet etmenin trafiğinizi artıracağını düşünüyorsanız davet etmeyin. Pek bir etkisi olduğu söylenemez. Okuyucularınızın ve ziyaretçilerinizin değişik bir elden çıkmış yazıyı okumalarının faydalı olacağını düşünüyorsanız konuk yazar alın.

Konuk yazar yayınlarını kabul etmeyi düşünüyorsanız işte dikkat etmeniz gereken 7 nokta:

Kural 1

daktilo

Yazarların harika içerik yazma konusunda bir geçmişe sahip olması gerekir.

Konuk yazarları bloğunuza kabul ederken birkaç soru sormanız gerekiyor. Bunların içinde yazı yazma geçmişine ışık tutan sorular da olmalı. Eğer bir bloğu varsa soru sormanıza bile gerek kalmayabilir. Gidip kendiniz de inceleyebilir bloğunuzda yazı yazması için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Geçmiş demişken yazarı Google’da aratmak da güzel bir yöntem olabiliyor.

Kural 2

bağlantı kablo

Giden bağlantıları izleyin.

Bu muhtemelen konuk yazarları değerlendirmenin en zor kısmıdır. Peki, konuk yazılarındaki bağlantılar konusundaki duruşunuz ne olmalıdır? Yazarların istedikleri kadar bağlantı girmesine ve bu bağlantılardan okuyucularınızın da yararlanmasına izin verin. Bu bağlantıların okuyucularınıza yararı olmayacağını düşündükleriniz kaldırın.

Bu bağlantıların yazarın sitesine veya rakiplerinizin sitesine gitmesi fark etmez. Bağlantılar okuyucularınız için faydalı olduğu sürece insanlar bloğunuzu okumak isteyecektir.

Bu durumda şu yolları izleyebilirsiniz.

  • Bir biyografi yalnızca bir veya iki bağlantı içermelidir.
  • Bir blog yazısı en az 4 bağlantı içermelidir.

Bağlantılar vurgusuz olmalıdır. Örneğin; Twitter yazıp ona bağlantı verdikten sonra ayrıca yazıyı kalınlaştırmanıza veya altını çizmenize gerek yok.

Kural 3

şemsiye

İçeriğin ayrıntılı ve özgün olması gerekir.

Detaylı veya benzersiz olmayan içeriği asla kabul etmeyin. Mümkünse içeriğin en az 500 kelime olmasına dikkat edin. Kendini aşmış yazarlar bir oturmaya rahat 1000 kelimelik yazılar çıkarabiliyor. Siz yine de çıtayı o kadar yükseltmeyin.

  • Önemsiz veya son kullanma tarihi geçmiş yazıları kabul etmeyin.

Son olarak yazılan yazı için kopya kontrolünü mutlaka yapın. Aynı yazıyı yazar farklı bloglarda da yazmış olabilir. Bu kontrol için copyspace.com‘u kullanabilir veya Google’da plagiarism checker sorgusuyla arama yapabilirsiniz.

Kural 4

kuşlar

Seçici olun.

Bir misafir yazısı iyi olsa bile yayımlamanız gerektiği anlamına gelmez. İçeriğin harika olması gerekiyor! İlk günden itibaren katı standartlar belirlemezseniz bloğunuz istediğiniz şekilde okunmaz.

  • Yazım ya da dil bilgisi hataları olan mesajları kabul etmeyin.
  • Yazar ne kadar iyi olursa olsun doğruluğundan şüphe ettiğiniz içeriği kabul etmeyin.
  • İçeriğin blog temanıza uyması gerekiyor. Konu dışı yazıları kabul etmek okuyucularınızın gözüne iyi görünmeyebilir.

Kural 5

Yazarlar için hesap oluşturmayın.

Blog sahibi olarak yapabileceğiniz en büyük hata yazarlar için hesap oluşturmaktır. Bunun yerine genel bir Konuk Yazar veya Misafir Yazar şeklinde bir profil oluşturup size gönderilen yazıları o profil üzerinden kendiniz paylaşın.

İnsanlara yazar hesapları verip onlara zaman kazandırması için izin vermek istiyorsanız içeriği yalnızca taslak olarak kaydedebildiklerinden emin olun.

Kural 6

İçeriğin tamamen sahibi olmanız gerekir.

İçeriği kimin yazdığı önemli değildir. Ancak ona sahip olmanız gerekir. Aksi halde insanlar aynı yazıyı kendi sitelerinde veya başka sitelerde de yayımlamaya başlayacaklardır. Bunun önüne geçmek için konuk yazar kabul ederken öne sürdüğünüz şartlara bir madde eklemekten başka yapabilecek bir şeyiniz yok.

Kural 7

macera ilham destek

Yazarların topluluğunu oluşturmaya ve desteklemeye yardım etmeleri gerekiyor.

Bloğunuzda yayımlanan içeriği okuyan ondan öğrenen ve yorum yaparak katkıda bulunan bir topluluk vardır. Çoğu durumda bu topluluk katkıları size daha önce hiç bilmediğiniz şeyleri öğretebilir.

Aynı şey bloğunuza davet ettiğiniz konuk yazar için de geçerlidir. Yazılarını yayımladıktan sonra yorumları ve yorumlara verilen yanıtları da takip etmeleri ve katkıda bulunmaları gerekir.

Bunu yaparak daha fazla insanı bloğunuza geri dönmeye teşvik edersiniz. Bu sadece sosyal paylaşıma ve trafiğe yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda doğal yoldan reklamınızı da yapmış olursunuz.

Rate this post

Paylaş

1 Cevap

  1. freelancer dedi ki:

    Gerçekten güzel ve net bir yazı olmuş, teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...