The Last Kingdom (2015) Dizi İncelemesi
Son günlerde oldukça popüler bir platform olan Netflix’te en son 4. sezonu ile yayına giren dizi, ilk olarak 2015 yılında BBC kanalında yayın hayatına başladı. İlk sezonundan sonra Netflix bünyesine geçen İngiliz yapımı dizi, Netflix’in en iyi dönem dizileri arasında görüldü. The Last Kingdom M.S. 9. yüzyılda işleniyor. Bernard Cornwell’in Savaş Lordu Yıllıkları ( The Saxon Stories) adlı kitap serisinden uyarlanan dizinin oyuncu kadrosunda Alexander Dreymon, Emily Cox ve David Dawson yer aldı. Senaryo yazarlığını ise Stephan Butchard, Nigel Marchant, Gareth Neame, Chrissy Skinns gibi ünlü isimler üstlenmiştir. Dizinin birinci ve ikinci sezonu 8er bölümden, üçüncü ve dördüncü sezon ise 10ar bölümden oluşmaktadır.
Tarihte adı geçen önemli figürleri işleyen The Last Kingdom’un kahramanı, bir sakson asilzadenin oğlu olarak dünyaya gelmiş ve vikingler tarafından kaçırılıp büyütülmüş olan Uhtred’i başrolde görüyoruz. M.S. 9. yüzyılda geçen dizide, İngiltere adı verilen bölgede birçok krallık bulunmaktadır. Bu krallıklar birbirinden bağımsız hareket ederler. Bölge tamamen parçalanmış durumda ve Viking kuşatması altındadır. Ana karakter Uhtred, henüz küçük yaşlardayken abisinin Vikingler tarafından öldürüyor ve babasının tahtına varis oluyor. Babasının ordusu ise abisinin intikamını almak için Vikinglerle savaşmaya ve onları yok etmeye gidiyor. Ancak savaş sonucunda Uhtred’in babasının Vikingler tarafından öldürülüyor, Uhtred de Viking Lordu Ragnar’ın esiri oluyor. Uhtred’in hakkı olan tahta amcası oturuyor ve amcası Ragnar’dan Uhtred’i öldürmesini istiyor. Fakat babasının sadık yardımcısı Peder Beocca devreye giriyor ve onu durduruyor. Politika, din, savaş, cesaret, aşk, sadakat gibi kavramlar yeniden işleniyor ve İngiltere’nin kuruluşunu konu alıyor.
Ragnar, Uhtred’i kendi oğlu gibi büyütüyor. Aradan yıllar geçiyor ve Uhtred büyüyor, genç bir delikanlı oluyor. Ragnar’ın öz oğlu gibi sevgi ve saygı görüyor. Bir Viking olarak büyüyor. Ragnar ise ailesiyle birlikte düşmanları tarafından düzenlenen bir suikaste kurban gidiyor ve Uhtred’den şüpheleniliyor. Suikastten yalnızca, Ragnar’ın ailesinden Uhtred, Ragnar’ın oğlu Genç Ragnar, Uhtred’in sevgilisi ve Uhtred’in kız kardeşi kurtuluyor. Bir Sakson olarak doğan ama bir Sakson olarak büyümeyen Uhtred’in, kaçak olarak hayatını yaşamaya çalıştığını görüyoruz. Saksonya’ya dönüp hakkı olan toprakları ele geçirmek istiyor. Hakkı olan toprakları geri almak ve babasının intikamını almak için İngiltere’ye doğru yola çıkıyor fakat o sırada Vikinglerin İngiltere’yi işgal etmesi tehdidiyle karşılaşan Uhtred, destek almak için son krallık (The Last Kingdom) adıyla anılan Wessex Krallığı’na doğru yola çıkıyor ve böylece kendisini Wessex – Viking savaşının ortasında buluyor. Uhtred’e destek sözü veren Wessex kralı, Uhtred ile görüşemeden savaşta hayatını kaybediyor ve yerine kardeşi geçiyor. Wessex kralı olan Alfred, Uhtred’den Vikinglere karşı beraber savaşmayı istiyor. Alfred, Uhtred’e yardım etmesi karşılığında hak ettiği toprakları teklif ediyor. Uhtred, kendi doğduğu topraklar ve yetiştirildiği insanlar arasında bir ikilemde kalıyor. Saksonlar ve vikingler arasında tehlikeli savaşta görev alıyor.
Böylece Saksonyalılar ile Viking arasındaki uzun yıllar süren savaşlar neredeyse tüm gerçekliğiyle ekrana geliyor. Oyunculuk ve kurgu olarak başarılı bir dizi olan The Last Kingdom, Netflix’in en iyi dizilerinden biri haline gelmiş durumda. Akıcı savaş sahneleri barındırıyor ve tarihsel açıdan gerçeklik barındırıyor.
Kendini içine çekmeyi başaran bir dizi ancak Uhtred karakterinin yaşadıkları sonucunda bir türlü ölmemesi eleştiriler alırken, oyunculuklar oldukça iyi sahnelenmiş durumda. İngiliz kralı Alfred dönemi anlatılıyor ve gerçek olaylar işleniyor. İlk 3-4 bölümden sonra olaylar daha akıcı ve sürükleyici işlenmiş en iyi Netflix dizilerinden.