LCD Ekranlı Button Box Yaptım

    İlk yaptığım buton kutusundan yaklaşık bir sene geçti. İhtiyaçlar ve tecrübeler doğrultusunda bir tane de Arduino ile yapmak istedim. Yanında bir de LCD ekran da olacaktı. Olacaktı diyorum. Çünkü yol haritasını baştan çizmediğim için biraz uzun sürdü.

    Öncelikle butonları yerleştireceğim kutuyu sipariş ettim. Masaya monte şeklinde bir kelepçem olmadığından ve üretecek 3B yazıcım olmadığımdan görseldeki gibi masaüstü bir kutu aldım.

    elektronik cihaz kutusu
    Altınkaya Elektronik Cihaz Kutuları

    Kutu tam istediğim gibi masaüstünde durabilecek şekilde ve hafif eğimli bir kutu. Aynı zamanda oldukça kaliteli. Projeme eklediğim Missile Switch’ler ince bir plastik üzerinde olsa kapaklarını açarken eminim plastik ya bükülür ya da çatlardı.

    Kutunun kalitesinden bahsettikten sonra şimdi de yeterli ekipmanım olmadığından bahsedelim. Projem için gerekli matkap uçları olmadığından sadece bazı butonlar için istediğim delikleri açabildim. Örneğin rocker switchler için gerekli matkap ucum yoktu. Bunun için arabanın arka tamponunda kamera için delik açarken kullandığımız ucu kullandık. Ancak en çok zorlandığım yer ekranlar için açtığım bölümlerde oldu. Görsellerden de görebileceğiniz gibi önce matkaplarla bir çizgi boyunca delip sonrasında eğe ile yüzeyi düzleştirdik. Bütün bunlar 3B yazıcım olsa çok kolay olacaktı.

    Hazır bu kadar malzemeyi bir araya getirmişken ilk yaptığım buton kutusunu mundar ettiğim proje kutusuna geçirmek için birkaç delik açtım ve bazılarını da düzelttim. Sonrasında ise her iki kutuyu da üzerine yapışan çapak ve plastik parçalarını temizlemek için sabunlu suda yıkadım.

    Sonrasında kafamda tasarladığım tasarımı kağıt üzerine çizip bilgisayar ortamından ölçüleri kesinleştirdim. Bazı yerlerde eşit kare parçalarına oranlama yaparak hizalama yaptım.

    Fark edeceğiniz üzere alttaki 7 segment display için bıraktığım alan hayli büyük. Büyük aldığım ekran uyumlu olmadığı için küçüğünü taktım.

    Ardından biraz zamanımı alan kablolama ve lehimleme işlemine geçtim. Burada birkaç kısayol denemeye çalıştım. Ancak buton matrisini her seferinde yanlış kurduğumdan bir türlü istediğim gibi olmuyordu. Matrisi yanlış kurduğumu sonradan fark ettim tabi.

    Ondan önce ekranlarda da biraz sorun yaşadım diyebilirim. Dediğim gibi yol haritamı baştan çizmediğim için alacaklarımı biraz isteğime göre karar verdim. Ama aldığım bazı parçalar SimHub yazılımıyla uymadığı için ek parçalar sipariş etmek durumunda kaldım. Bunlardan ilki LCD ekrandaki fazlaca pin çıkışıydı. Bunun için I2C dönüştürücü sipariş ettim. Bu şekilde LCD ekranı 4 pin ile Arduino veya benzeri devre kartlarına bağlayabiliyorsunuz.

    İlk başta alttaki kısma 4 adet potansiyometre eklemeyi düşünüyordum. Ancak yeterince buton olduğu kanısına vardım ve 4 haneli bir dijital gösterge koymayı tercih ettim. Tahmin edersiniz ki bunun da SimHub desteği olmayanını almıştım. Sonrasında desteklediği göstergeyi alıp bağladım. Gerçi o da yanlış sayılır. Ortadaki saat göstergesinden dolayı oluşan iki noktayı yazılım tek karakter olarak görüyor. Yani örneğin, 1.200 metre göstermek istesem 12:00 şeklinde gösteriyor. Sonradan okuduğumda da SimHub belgelerinde saatli olan versiyonu almayın diye özellikle yazılmış olduğunu gördüm. Neyse bu pek önemli sayılmaz. Zaten başta tur süresi veya saat göstermek için düşünmüştüm.

    Arduino UNO R3 ile yaptığım ve matrisi yanlış dizdiğim kablolama.

    Potansiyometrelerden bahsedelim biraz da. Aldığım potansiyometreler üç ayaklı olanlardan. Ancak SimHub destekli olması için 6 ayaklı olan rotary encoder almam gerekiyormuş. Bu projede aldıklarımda en yüksek değerde ve en düşük değerde tepki veriyor sadece. Kademeli bir tepki söz konusu değil. O yüzden sadece bir adet koymakla yetindim.

    Arduino Leanardo ile yaptığım ve matrisin yine yanlış dizildiği kablolama

    Buton bağlantılarını yaparken dediğim gibi matris olarak bağlarken sürekli yanlış dizilim yaptığımdan bir türlü doğru şekilde çalışmamıştı. O yüzden görsellerdeki dizilimi göz ardı edebilirsiniz. Bunları yaparken de kutu içinde alanım geniş olduğundan ve sonra da lehim sökme işi olmasın diye breadboard kullanarak bağlantıları yaptım.

    Son olarak projeyi başlarken en başta istediğim şeyden dolayı da bir ‘fail’ yaşadım diyebilirim. Butonları SimHub’dan bağımsız bir gamepad şeklinde de kullanmak istediğimden bu şekilde programlamayı düşünüyordum. Ancak Arduino UNO R3 aldığım için gamepad özelliğini kullanamadım. Bu yüzden buton girdilerini sadece SimHub görecekti. Sonradan fark ettim ki takip ettiğim Youtube kanalı amstudio projelerinde Arduino Pro Micro kullanmış. Bilin bakalım bu kart hangi özellik desteğiyle birlikte geliyor? Gamepad desteği. Ancak uzun vadede farklı projelerde de kullanabileceğimi düşündüğümden ve arada pek fazla fiyat farkı olmadığından dolayı Arduino Leonardo almayı tercih ettim ve projemi bu kart üzerinde programladım.

    Yazıyı bitirmeden şöyle bir not da ekleyeyim. Missile switch ve rocket switch alırken ışıklısından aldım. Kablolama yaparken üç ayağın ikisini bağlamanız yetiyor ve butonun ışık için güç alacağı ayağı kart üzerinde dijital pine bağlamanız gerekiyor. 5V pinine bağlamadığınız için ışık alamıyor. Her türlü kombinasyonu deneme yanılma yöntemiyle denedim ama hem ışık verip hem de bilgi göndermesi için dijital pine bağlayamadım. Topraklama ile 5V pinini birbirine bağlayıp birkaç kez kısa devre yaptırsam da kartı yakmadan projeyi bitirdim. Ha o yanda küçük kutuya ne oldu derseniz onu da yeni bir yazıda anlatacağım ama son halini şöyle paylaşayım.

    Biraz işkence ve acemilik izleri olsa da iş görüyor. Uzun çubuklu buton da ilk arabamız Serçe’nin akım kesme butonuymuş. Buna koyacaktım ama bu kutu için hoş durmadı. Daha büyük projeler için malzeme kutuma geri bıraktım.

    Rate this post

    Paylaş

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bunlar da hoşunuza gidebilir...