Patronunuza Hatasını Nasıl Söylemelisiniz?

patronla nasil konusulur

Çoğu insan patronlarının kariyerlerinin başlarında hata yapmasını beklemez. Toplumumuzda çocukluğumuzdan itibaren yaşlılarımıza itaat etmemiz ve rahatsız sorular sormamamız öğretilir. Sonuç olarak, modern araştırmacıların dediği gibi, yetişkinlerin çoğu bile eleştirel düşünmeyi çok zayıf bir şekilde geliştirdiler. Bundan dolayı ebeveynlerimizin, okuldaki öğretmenlerimizin ve sonra iş yerindeki patronlarımızın talimatlarını körü körüne takip ediyoruz. Ama gerçek şu ki, liderler sizin gibi insanlardır ve geri kalanımız gibi hataya açıktır. Bazı yöneticiler birçok hata yapar ve bu hatayı birilerinin ona söylemesi gerekebilir. Fakat bu konuda oldukça dikkatli olunması gerekli ve patronunuzla nasıl konuşmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Bir amirle derhal yanıldığını söyleyerek tartışmaya başlamayın ve her ne pahasına olursa olsun başkalarının yanında bu tür hatalardan bahsetmekten kaçının. Takımda iyi bir ilişki yaşamak isteyen herkesin uyması gereken altın kural budur. Bir ast veya patronla ilgileniyor olsanız da, insanlar yanıldıklarının söylenmesinden hoşlanmazlar. Özellikle toplum içinde bunu yapmanız tam ters bir etkiye neden olabilecektir.

Bu durumda insanlar kendilerini savunmaya ve inkar etmeye başlarlar. Bu tamamen doğal bir psikolojik reflekstir. Bu nedenle, bir hata için doğrudan suçlama, yalnızca bu tür bir suçla ilişkili potansiyel düşmanlık ve savunma davranışını ortaya çıkartacaktır. Genel olarak, çok genç insanları yöneten bir yönetici değilseniz ve popülerliği önemsemiyorsanız, meslektaşlarınızla temkinli olmak daha iyidir. Ancak bir yönetici olarak bile ne ekersen onu biçersin. Astlarına kötü davranırsan, onların gelecekte sana sadakat göstermelerini beklememelisiniz.

Bir hata bulduğunuzu söylemeyin, dolaylı olarak bildirin

Bu stratejinin fevkalade iyi etkisi olacaktır. Bu, bir hatayı rapor etmenin en incelikli yoludur, özellikle de patronunuz hemen görünmeyen bir hata yaptığında. Ancak bunu doğrudan belirtirseniz çok fazla sorun olabileceğinden şüphelendiğinizde dolaylı olarak ifade etmeniz çok daha doğru bir yöntem olacaktır. Örneğin, yöneticinizin mantıksal zincirde bir hata yaptığını düşünüyorsanız, “XZY ile ilgili bir soru sormamın sakıncası var mı?” Bu muhtemelen deneyimsizliğimden kaynaklanıyor, ancak bu sorunun doğru cevabının ABC olacağını düşündüm. Bunu anlamama yardım eder misiniz?” diye sorabilirsiniz. 

Bu yaklaşım, yöneticinin cevaba nasıl ulaştığını açıklamasını gerektirir ve muhtemelen cevabı oluştururken bir hata yaptığını fark edecektir. Hatayı belirtmediğiniz için, müdürünüzün cevabı hemen düzeltme fırsatı olacaktır. Bu da ona sadece “bu muhtemelen yanlıştır” derseniz gerçekleşebilir. Bu yaklaşımımda ortaya çıkan durum, kimseyi utandırmadan düzeltilecek ve yöneticiniz sizin düşünceli olduğunuzu anlayacaktır. Bu, zeki ve sadık bir kişi olduğunuz anlamına gelir.

Doğal olarak bu yaklaşım, hatayı kendi başına fark etmesini sağladığınız için yöneticinin saf cehaletinden değil, hatanın aslında ihmal nedeniyle yapıldığı durumlarda işe yarar. Ayrıca cevabı size açıklayarak size bir iyilik yaptığına karar verdiği için üstünlük veya aşağılık kompleksi olan bir liderle de harika çalışacak bir yöntem olacaktır. Bu tutum sayesinde zor insanlarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.

Tarafsızlığı ve tarafsızlığı koruyun

Hataları dolaylı olarak ifade etmekten hoşlanmıyorsanız, patronunuzun bir hata yaptığını doğrudan varsaymanızda bir sakınca yoktur. Ancak, böyle bir sohbete olabildiğince hassas bir şekilde yaklaşmayı unutmamalısınız. Örneğin, “Bunun doğru olmadığı tamamen açık, ben bile biliyorum” demek yerine “Burada bir hata olabileceğini düşünüyorum” demeyi deneyin.

Sohbeti tarafsız tutun ve müdürünüzün hatalı olduğunu varsaymaktan kaçının. Hangi verilere neden katılmadığınız konusunda tarafsız olun ve tartışmanın kişiselleşmesine asla izin vermeyin. Yani, “sadece körler böyle bir hatayı fark etmez” gibi etiketleri asla kullanmayın. Bu açıkça ilişkinin bozulmasına ve çatışmaya giden bir yoldur.

Bu tutum özellikle açık, dürüst ve güvensizlik ya da üstünlük kompleksi gibi karmaşıklıklardan yoksun liderler için işe yarar. Bununla birlikte bazı amirler, astlarını hatalarını belirttiklerinde duymama eğilimindedir, haklı olduklarında ısrar eder ve bu tür yöneticilerle iletişim kurmak zordur. Bundan dolayı dolaylı ifade etmek bu tür amirler için daha etkileyici olabilecektir.

CV’nizi etkileyebilir

Patronunuzla konuşma şekliniz aynı zamanda CV’nizi etkileyebilecektir. Patronunuzla doğru şekilde konuşamıyorsanız sık sık iş değişikliği yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu durumu çok iyi bir şekilde koordine edilmesi gerekecektir. Özellikle bu konuda CV örnekleri indirebileceğiniz bir hizmetten profesyonel destek alarak hazırlık yapabilirsiniz. Bu sayede CV’nizi başarılı bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Sakince “Katılmıyorum” diyebilirsiniz

Bu iki başlık altında konuşmaktan farklı bir şekilde yaklaşım sergilemek istiyorsanız o zaman sakince “katılmıyorum” demeniz yeterli olabilir. Bu tutumu çok ciddi hatalar karşısında sergilememelisiniz. Özellikle basit ya da ufak hatalar karşısında bu tutumu sergilemeniz, çok ciddi tepkilere maruz kalmamanıza da yardımcı olacaktır. Bu oldukça zayıf bir yaklaşım gibi görünebilir, ancak aslında bazen basitçe “Burada yanılıyorsunuz, belki de düşünmeye değer” demek daha iyi ve daha etkilidir.

Pozisyonunuzu Kıdemli Bir Liderle Koordine Edin

Bu durum oldukça dikkat edilmesi gereken bir aşama olacaktır. Ne de olsa hiçbir lider, bir çalışanının hata yaptığını ifade etmesinden hoşlanmayacaktır. Bu strateji, amirinize eşit pozisyonda olan veya daha üst düzey bir yönetici aracılığıyla ulaşmanızı gerekli kılar. Bu insanlarla bu tür konuşmalara, gerçekler iki kez kontrol edilmeden asla yaklaşılmamalıdır. Aksi takdirde, dedikodu yaydığınız ortaya çıkacak ve bu itibarınız için zararlı olacaktır.

Amirinizle hataları hakkında zaten konuştunuz ve hata olmadığı konusunda ısrar ediyor veya belirli soruları yanıtlamayı reddediyorsa o zaman bir üste başvurmanız gerekebilir. Ancak bu yaklaşımın risklerinin yüksek olduğunu unutmayın. Liderinizin değil de sizin yanıldığınız ortaya çıkarsa, üst yönetime liderinizin hataları hakkında saçma sapan konuşmaya giderseniz ters tepkiler alabilirsiniz. Bu nedenle, durumu yalnızca kendi anlayışınız için daha iyi anlamaya çalıştığınızı, üst düzey bir yöneticinin fikrini sorduğunuzu ve siyasi bir oyun oynamaktan ziyade bilgiyi paylaşmakla gerçekten ilgilendiğinizi belirterek yaklaşmak akıllıca olabilir.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...