QR Kod Nasıl Çalışır

Bir QR kodunu hiç duymamış olsanız bile muhtemelen onlara bilinçaltında aşinasınızdır. QR kodları bu günlerde bir dizi farklı pazarlama materyalinde kullanılıyor ve son birkaç yılda her zamankinden daha yaygın hale geldiler.

QR Kodu Nedir?

Kaynak: Moo.com

Yukarıdaki kartvizit resmine bakarsanız, kartın sol tarafında siyah kareler ve noktalardan oluşan garip bir grafik olduğunu fark edeceksiniz. Bu, esasen, bir QR kodunun neye benzediğidir.

Bir QR kodunun arkasındaki fikir, herhangi bir modern akıllı telefon tarafından (bir QR kod okuyucu uygulamasıyla) taranabilen ve daha anlamlı bir şeye çevrilebilen bir görüntü oluşturmaktır. QR kodları genellikle web adresi bilgilerini ve bağlantıları içermek için kullanılır. Ancak akıllı telefon kullanıcılarını çok sayıda başka medyaya da (örn. videolar, resimler vb.) yönlendirmek için kullanılabilirler.

Açıkçası, hepsi iyi ve güzel, ama aslında bir QR kodunun anlamı nedir? Elbette telefonunuza bir web adresi yazıp web sitesini bu şekilde ziyaret edebilirsiniz. Bir QR kodunun amacı süreci basitleştirmektir. Akıllı telefon (veya tablet PC) klavyeleri, masaüstü/dizüstü bilgisayar klavyelerine kıyasla daha zordur ve çoğu zaman insanlar akıllı telefonlarına web sitesi adreslerini yazmaktan rahatsız olabilirler.

Pazarlamacılar tarafından süreci basitleştirmek ve bu nedenle daha fazla insanı bir web sitesini veya bir içeriği ziyaret etmeye ikna etmek için bir QR kodu kullanılır. Bu nedenle pazarlamacılar düzenli olarak afişlere, kartvizitlere, el ilanlarına, broşürlere, posterlere ve benzerlerine QR kodları yerleştirir.

QR Kodu Nasıl Çalışır?

Kaynak: BetaKit.com

Temel olarak, bir QR kodu süpermarkette bir barkodla aynı şekilde çalışır. Akıllı telefon kamerası kullanılarak anında okunabilen, makine tarafından taranabilen bir görüntüdür. Her QR kodu, belirli bilgi parçalarını temsil eden bir dizi siyah kare ve noktadan oluşur. Akıllı telefonunuz bu kodu taradığında, bu bilgiyi insanlar tarafından kolayca anlaşılabilecek bir şeye çevirir.

Oldukça basit anlatmak gerekirse bir QR kodu kodlanmış bir veri parçasıdır. QR kodundaki veriler alfasayısal, sayısal, ikili veya Kanji olabilir. Kanji, modern Japonca yazı sisteminde kullanılan Çince karakterlerin bir biçimidir.

Bu bir QR kodunun nasıl çalıştığının teknik açıklaması olsa da, üzerinde durulması gereken çok daha önemli bir şey, QR kodlarının tüm dünyada akıllı telefon kullanan yüz milyonlarca insan tarafından bir düğmeye dokunarak taranabilmesidir. Bu onları pazarlamacılar için harika yapar.

Akıllı telefonunuzla bir QR kodu taradıysanız, muhtemelen son derece hızlı bir şekilde taranabileceklerini fark etmişsinizdir. Bu, QR kodlarını depolanan bilgilere anında erişmenin son derece basit bir yolu haline getirir.

QR Kodunu Nasıl Oluşturursunuz?

go qr me
Kaynak: goqr.me

En sevilen QR kod oluşturucularından biri, hem işlevsel hem de kullanımı kolay olduğu için GOQR.me‘dir. QR kod üreteci kullanmak için taranabilir olmasını istediğiniz metin, URL, telefon numarası, SMS veya vCard bilgilerini girmeniz yeterlidir. Web sitesi işin geri kalanını sizin için yapacak ve saniyeler içinde sizin için tamamen işlevsel bir QR kodu oluşturmuş olacak. GOQR.me’de, sadece bir düğmeye tıklayarak QR kodunu indirme veya gömme seçeneğine sahipsiniz.

qr code oluşturucu

Çok sayıda çevrimiçi QR kodu oluşturucu vardır. Yalnızca Google (veya Bing) ‘QR kod oluşturucu’ veya ‘qr code generator’ ifadesi ile arama yapın. Aralarından istediğinizi seçebilirsiniz.

Pek çok insan bunun farkında değil ama aslında sıkıcı bir siyah beyaz QR kod görüntüsü kullanmak zorunda değilsiniz. Aslında, temel QR’nizi oluşturduktan sonra, gerçekten benzersiz bir tasarım oluşturmak için renkleri, grafikleri ve diğer birçok şeyi düzenleyebilirsiniz.

qr code tasarımları
Kaynak: Mashable & Unitaglive

Örneğin yukarıdaki iki QR kod tasarımına bir göz atın. Bunların, çevrimiçi üreticilerin çoğu tarafından oluşturulan sıkıcı siyah beyaz standard QR kod tasarımlarından çok uzak olduğunu görebilirsiniz.

Neyi Değiştiremezsiniz

QR kodunuzun değiştirebileceğiniz ve yaratıcı olabileceğiniz alanları hakkında konuşmadan önce, her zaman düzenlenmemiş kalması gereken kısımlardan bahsedeceğiz.

Yukarıda, furkanozden.net’in QR kodunun renk kodlu versiyonunu görebilirsiniz. Vurgulanan alanlar, QR kodunun değiştirilemeyen çeşitli bölümlerini gösterir. Her alanın açıklaması aşağıdadır:

  • Mavi: QR kodunun köşelerinde mavi ile vurgulanan üç kare, karşılaştığınız her QR kodunda bulunacaktır. Bunlar esasen konum işaretleridir ve görevleri tarayıcıya QR kodunun kenarlarının nerede olduğunu söylemektir.
  • Kırmızı: QR kodunun kırmızı alanları tarayıcıya ne tür bilgilerin kodlanacağını söyler. Örneğin: bir web sitesi URL’si, SMS mesajı, vCard bilgileri, alfasayısal, sayısal vb.
  • Yeşil: Yeşil alanlar QR kodunun sürüm numarasını temsil eder. Bunlar, sürüm numaraları 6 ile 40 arasında değişen QR kodlarında kullanılır. QR kodunuzun sürümü 6’nın altındaysa, tarayıcının sürümünün tanımlanmış olması gerekmez.
  • Sarı Kare: Sarı kare aynı zamanda bir hizalama işaretçisi görevi gördüğü için her QR kodunun sabit bir parçasıdır. Bazı büyük QR kodlarında, tarayıcı daha doğru bir hizalama sağlamak için daha fazlasını kullandığından bunlardan birkaçını görebilirsiniz.

Neleri Değiştirebilirsiniz

Bu noktada QR kodun yukarıda belirtilen bölümlerin dışında kalan tüm kısımlarını değiştirebileceğinizi düşünebilirsiniz.

QR kodunun kalan alanı farklı bölümlere (modüller olarak adlandırılır) bölünür. Her modül, birlikte gruplandırılmış sekiz siyah/beyaz kareden oluşur.

Bir QR tarayıcı bir QR kodunu tararken aslında bu modülleri bağımsız olarak tarar. Bu modüldeki sekiz kareden (veya baytlardan) biri kapatılırsa, tarayıcının tüm modülü ‘okunamaz’ hale getireceği anlamına gelir.

Bu kulağa oldukça korkunç gelebilir, ancak Reed Solomon hata düzeltme yöntemi adı verilen bir şey sayesinde aslında sorun değil .

Reed Solomon Hata Düzeltme Yöntemi Nasıl Çalışır?

Temel olarak, Reed Solomon yöntemi, tüm QR kod okuyucularının standart olarak yerleşik olduğu bir algoritmadır. QR kodunun belirli bir miktarı kapatılsa veya bloke edilse bile QR kodlarının taranmasını sağlar.

Ancak, QR kodunuzun ne kadarını kapatabileceğinizin bir sınırı vardır. Reed Solomon yöntemi sihir değildir, ancak temel ilkelere bağlı kaldığınız sürece boşlukları doldurma konusunda iyi bir iş çıkarır.

Kaynak: QRcode.com

QR kodlarının farklı sürümleri ve boyutları olduğundan, örtbas edebileceğiniz veya değiştirebileceğiniz miktar bir dizi faktöre bağlı olarak değişecektir. QR kodunun ne kadarının kapatılabileceğini anlamanın en kolay yolu, QRcode.com web sitesinde bulunan tabloyu kullanmaktır.

Bunu kullanmak için tabloya göz atmanız ve kullandığınız QR kodunun türünü bulmanız gerekir. Bunu yapmak için QR kodunuzun sürümünü ve ayrıca QR kodundaki ‘karışıklığın’ gerçekte içerdiği karakter sayısını bilmeniz gerekir. Tablo size QR kodunuza karşılık gelen bir mektup verecektir.

İşte o harfler ve anlamları:

  • H Harfi: QR kodunuza bir ‘H’ harfi kodu verilirse, kodun %30’unu kapatabilir veya değiştirebilirsiniz.
  • Q Harfi: Kodunuzun yaklaşık %25’ini değiştirebileceksiniz.
  • M Harfi: Kodunuzun yaklaşık %15’ini değiştirebileceksiniz.
  • L Harfi: Kodunuzun yaklaşık %7’sini değiştirebileceksiniz.

Bunun yalnızca kabataslak bir kılavuz olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle QR kodunuzun sürekli olarak test edilmesi şarttır.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...