Tek Konulu ve Çok Konulu Blog Farkları Nelerdir?
Bir blog yazmaya başlamanın en zor kısımlarından biri, ne hakkında blog yazacağınıza karar vermektir. Seçtiğiniz niş(ler), blogunuzun trafiğinde ve kazanç potansiyelinde önemli bir rol oynar. Çoğu blogcu tek bir nişe odaklanmayı tercih ederken, diğerleri aynı blogda birden fazla nişi kapsamaya karar verir. Peki en iyi blog yazma stili hangisidir? Bu kılavuz, karar vermenize yardımcı olmak için çok konulu bir blog yazmaya başlamanın artılarını ve eksilerini tek konuya karşı incelemektedir. SEO, içerik oluşturma, pazarlama, hedef kitle oluşturma, para kazanma ve çok daha fazlasını ele alacağız.
Niş nedir?
Bloglama ve SEO’da bir niş, bir konuyu tek kelimede açıklayan bir kavramdır. Terimler değişebilir. Çoğu niş, belirli bir niş kitleyi hedefler. Bu, belirli bir demografik, endüstri, coğrafi konum, etkinlik, yaşam tarzı, ürün vb. anlamına gelebilir. Çoğu blog tek bir alana odaklanır.
Aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce potansiyel niş var. En popüler blog nişlerinden birkaçı seyahat, yaşam tarzı, finans, yemek, fotoğrafçılık, teknoloji, blog yazma, moda, diyet, evcil hayvanlar, otomotiv, ilişkiler ve annelik hakkında konuları içerir. Nişler arasında bir miktar örtüşme olabilir.
İlgilendiğiniz ve bilgi sahibi olduğunuz hemen hemen her konu hakkında niş bir blog yazmaya başlayabilirsiniz. Nişiniz sıradan bir şey bile olabilir. Örneğin, elektrikli süpürgeler veya ayak bakımı hakkında derin bilgiye sahipseniz, bu konulardan herhangi biri hakkında niş bir blog yazmaya başlayabilir ve başarıyı yakalayabilirsiniz.
Çok Nişli Blog Nedir?
Çok nişli bir blog basitçe birden fazla konuyu kapsar. Bunun yararı, aynı blogda tüm ilgi alanlarınız hakkında yazabilmenizdir. Örneğin, bir gün fotoğrafçılık hakkında yazıp ertesi gün en sevdiğiniz tarifi paylaşabilirsiniz. Çoğu çok nişli blog yazarı, her niş hakkında 20’den fazla gönderiyi kapsayacak ve yazacak 3-5 niş seçer. Aynı blogda düzinelerce konuyu ele alabilir ve ilgi alanlarınız geliştikçe yeni konular ekleyebilirsiniz.
Hangisi daha iyi? Çok Konulu Blog ve Tek Konulu Blog
Birçok blogcu, blog yazarlığında başarıyı yakalamak için tek bir konuya odaklanmanız gerektiğini önerir. Çok konulu blogların sadece eğlence veya kişisel kullanım için blog yazanlar için uygun olduğunu, para kazanmak için değil, hobi olarak daha rahat yönetilebileceğini savunabilir. Bu biraz yanlış. Başlarken tek bir konu blogunu büyütmek ve para kazanmak daha kolay olsa da, çok konulu bir blog ile de kesinlikle başarıyı yakalayabilir ve para kazanabilirsiniz.
Gerçek şu ki, her blog türünün yararları ve zararları vardır. Aşağıdaki bölümlerde, çoklu niş ve tek niş bloglarını karşılaştıracağız. Bunu yapmak için, SEO, pazarlama, trafik artışı, para kazanma ve daha fazlası dahil olmak üzere blog yazarlığının en kritik yönlerinden birkaçını inceleyeceğiz.
Çok Nişli ve Tek Konulu Bloglar için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
İyi bir SEO yapmak ve arama motorlarında tek bir konu blogunu sıralamak, çok nişli bir bloğu sıralamaktan daha kolaydır. Bunun nedeni, arama motorlarının sonuçları sıralama şekli ile ilgilidir.
SEO’yu bir rekabet olarak düşünün. Bu yarışmada, blog yazılarınızın her biri, aynı anahtar kelimelere sahip diğer tüm blog yazılarıyla rekabet eder. Google’ın arama algoritması, aynı konudaki en iyi gönderileri en iyiden en kötüye doğru sıralar. 200’den fazla faktör dikkate alınır. En iyi gönderilerden birini oluşturup bu yarışmayı kazanmanın ödülü, arama motorundan gelen organik trafiktir.
İçeriğinizi oluştururken arama motorları için optimize etmeniz gerekir. Google’ın algoritmasının tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyoruz, ancak dikkate alınan ana faktörlerin bazılarını biliyoruz.
Bugünlerde en önemli sıralama faktörlerinden ikisi, yetki ve alaka düzeyidir. Arama motorları, içeriğin kendisini ve sitenize yönlendirilen dış bağlantıları analiz ederek blogunuzun otoritesini ve alaka düzeyini belirler.
Bir konu hakkında derinlemesine içerik oluşturarak ve yüksek kaliteli bağlantılar oluşturarak otorite oluşturabilirsiniz. İçeriğinizde konuyla ilgili kalarak ve o içerikle ilgili kaynaklardan bağlantılar oluşturarak alakalar oluşturabilirsiniz.
Arama motoru, sitenizin otoritesini ve alaka düzeyini tek tek sayfa düzeyinde ve tüm etki alanı düzeyinde değerlendirir. Bunlar, Sayfa Yetkilisi (PA) ve Etki Alanı Yetkilisi (DA) olarak bilinir. Daha yüksek otoriteye ve daha alakalı içeriğe sahip siteler ve sayfalar daha üst sıralarda yer alır.
Birden fazla konu hakkında yazmak yerine tek bir konu hakkında yazarken otorite oluşturmak ve alakalı kalmak daha kolaydır.
Örneğin, “Ekşi Hamur Ekmeği Nasıl Pişirilir” anahtar kelimeleri için bir blog gönderisini sıralamak isteyebilirsiniz.
Tamamen ekmek pişirmekle ilgili tek bir konu blogu yayınladığınızı hayal edin. Tüm yazılarınız ekmekle ilgili. Ekmek ve yemekle ilgili bloglardan gelen tüm dış bağlantılarınız. Blogunuz, bir konuyu derinlemesine kapsadığı için hem sayfa hem de alan düzeyinde inanılmaz derecede yetkili ve alakalı görünüyor. Tüm içerik tek bir konuya odaklanır. Tüm iç ve dış bağlantılar ilgili ve ilgili kaynaklardan gelir. Blog daha yetkili ve arama motoru algoritmasıyla alakalı göründüğü için makaleniz SERPS’de daha üst sıralarda yer alabilir.
Şimdi, aynı “Ekşi Hamur Ekmeği Nasıl Pişirilir” anahtar kelimesi için çok nişli bir blog ile sıralamaya çalıştığınızı hayal edin. Belki bu blog fırıncılık, kamyonlar ve fotoğrafçılık hakkında yazılar içerir. Makalelerin sadece 1/3’ü pişirme ile ilgili. Birçok konuda farklı bloglardan gelen bağlantılar olabilir. Bu durumda, içeriğin çoğu ekmek pişirme ile ilgili olmadığı için blog çok yetkili görünmüyor. Alan düzeyinde alakalı görünmeyebilir çünkü ekmek pişirme ile tamamen alakasız sitelerden gelen bağlantılar var. Sonuç olarak, arama motoru sıralaması zarar görebilir. Aslında, içeriğiniz daha iyi olsa bile, içeriğiniz tek bir konu blogundan daha düşük sıralanabilir.
Arama motorunun bakış açısından, tek bir konu blogunun daha kaliteli ve daha alakalı içerik sunma olasılığı daha yüksektir, çünkü blogun tamamı tek bir konuya adanmıştır. Bu nedenle, çok nişli bir bloğa kıyasla, tek bir konu bloguyla otorite ve alaka oluşturma şansınız daha yüksektir.
Tabii ki, bu, tek konu blogunun her zaman çok nişli blogu geride bırakacağını söylemek değildir. Unutmayın, oyunda 200’den fazla faktör var. Son derece yetkili ve alakalı çok niş bir blog oluşturmak mümkündür. Sadece daha fazla çaba gerektirir. Ayrıca, arama motoru algoritmaları sürekli değişiyor ve gelişiyor.
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli sıralama faktörü güvendir. Bu, sitenizin bütünlüğünün yanı sıra içeriğinizin ve geri bağlantılarınızın kalitesiyle de ilgilidir. Çok güzel bir blog yazıyorsanız ve nişlerinizden birinde spam içerikli geri bağlantılar, yanlış bilgiler, intihal, kötü yazım ve dil bilgisi, düşük kaliteli pikselli resimler, kötü biçimlendirme, çok fazla reklam vb. varsa, güveninizi kaybedebilirsiniz. Site bundan zarar görebilir. Diğer içerikleriniz iyi olsa bile.
Örneğin, uzman bir köpek eğitmeni, bir köpeğin oturması için nasıl eğitileceği konusunda üst düzey bir yazı yazabilir. Aynı kişi komplo teorisi makaleleri de yazıyor. Her iki makaleyi de çok nişli bloglarına gönderirler. Bu durumda, arama motorları köpek eğitimi makalesini daha düşük sıralayabilir, çünkü site çok güvenilir değildir. Çünkü komplo teorileri hakkında yanlış bilgiler içerebilir.
Bloggerlar ve blogger olmak isteyenler için ufuk açıcı ve yol gösterici bir yazı olmuş. Teşekkür…
Beğenmenize sevindim.
yazınız gercekten cok detaylı ve bılgılendırıcı olmus elınıze sağlık
makale için teşekkürler