Tek ve Çok Konulu Bloglar İçin Bloglama Giderleri

Tek ve Çok Konulu Bloglar İçin Bloglama Giderleri

Blog yazmanın tek gerçek maliyeti, bir alan adı kaydettirmek ve barındırma için ödeme yapmaktır. Maliyetler tek konu ve çok niş bloglar için aynıdır. Sonuç olarak, yeni başladığınızda -en düşük bant genişliği ve depolama alan paketleri dikkate alındığında- yılda yaklaşık 250 liradan daha az harcarsınız.

Biraz başarı yakaladığınızda ve biraz para kazanmaya başladığınızda premium bir tema daha iyi barındırma ve bazı ücretli eklentiler satın almayı tercih edebilirsiniz. Blogunuzu büyütmenize yardımcı olması için yazarlar, pazarlamacılar, SEO uzmanları vb. kiralamayı seçebilirsiniz. Hem tek konu hem de çok niş bloglar için maliyetler artar.

Farklı konulara sahip birden fazla blog yazmaya karar verirseniz tek konu bloglama daha pahalı hale gelir. Bu durumda birden fazla alan satın almanız gerekir. Bunları nereye kaydettirdiğinize bağlı olarak bunların her biri yılda 100 ila 200 lira tutarındadır. Aynı sunucularda birden fazla alan adı barındırmanıza izin veren daha fazla premium barındırma için ödeme yapmanız gerekir. Bu da 5 veya daha fazla web sitesi için yılda 200 – 300 liraya mal olabilir. Çok nişli bir blogla, yalnızca bir web sitesi ile ilgilenirsiniz, böylece maliyetler düşük kalır.

Organizasyon ve Navigasyon

Blogunuzu iyi organize etmek, SEO ve kullanılabilirlik için önemlidir. Farklı içerik, kategori, konu ve alt konuları bir arada karıştırırsanız, bir web sitesi karmaşası yaşarsınız ve kullanıcılar ihtiyaç duydukları bilgileri bulmakta zorlanırlar.

Genel bir kural olarak, sitenizi, kullanıcıların sitenizin herhangi bir sayfasına üç tıklama veya daha kısa sürede ulaşmasını sağlayacak şekilde düzenlemelisiniz. Gönderilerinizi düzenlemenize yardımcı olması için içeriğinizi gruplamak için kategorileri ve etiketleri kullanabilirsiniz. Kullanıcıların sitenizde gezinmesine yardımcı olmak için aşağıdakiler dahil çeşitli menüler veya bağlantılar kullanabilirsiniz:

  • Açılır menüler
  • Hamburger menüleri
  • Ana sayfanızdaki düğmeler
  • Altbilgi bağlantıları
  • Kenar çubuğu bağlantıları
  • Bağlantılar içeren sayfalar
  • Kenar çubuğunda kategorilerinizin veya etiketlerinizin listesi

Tek bir konu blogu düzenlemek, çok nişli bir blogdan çok daha kolaydır. Konunuzu alt kategorilere ayırabilir ve her şeyi düzenli tutmak için yukarıda özetlenen menüleri veya bağlantıları kullanabilirsiniz. Oldukça basit.

Çok niş bir blog düzenlemek karmaşıklaşabilir. Her biri birden fazla alt kategoriye sahip 3 – 5 nişiniz olduğunda, oldukça hızlı bir şekilde düzensiz bir kategori, alt kategori ve etiket karmaşası yaşayabilirsiniz. Kullanılabilirliği korumak ve iyi SEO uygulamak için düzenli kalmak önemlidir. Bunu söylemek yapmaktan daha kolay.

Kullanıcıların ilgilendikleri bilgileri kolayca bulabilmeleri için çok nişli bir blog düzenlemenin birkaç yolu vardır. En kolay çözüm, her nişi bir kategori haline getirmek ve ardından gerektiği gibi alt kategoriler oluşturmaktır. İçeriğinizi daha da düzenlemek için etiketleri de kullanabilirsiniz.

Başka bir potansiyel çözüm, blogunuz için alt alanlar oluşturmaktır. Örneğin, bir blogu alt alanlara bölecek olursanız sadece seyahat.nisbirblog.com, fotograf.nisbirblog.com gibi çeşitli adresler şeklinde sıralayabilirsiniz.

Birden fazla konu hakkında blog yazmak istiyorsanız, en iyi çözüm farklı etki alanlarında birden fazla blog yazmaktır. Bu şekilde, tüm nişleriniz ayrı ve düzenli kalır. Bu, SEO ve kullanılabilirliği en üst düzeye çıkarır. Tabii ki, bu önemli miktarda iş yükünü artırır.

Uyarlanabilirlik ve Uzun Ömür

Çok nişli bloglar, tek konulu bloglardan daha çevik ve uyarlanabilir olma eğilimindedir. İşinizi ihtiyacınız olan yöne çevirebilirsiniz. Bu, uzun ömürlü bir bloğa yol açar.

Çok nişli bir blogla, iyi bir konu bulana kadar farklı konular hakkında yazmayı da deneyebilirsiniz. Bir konunun diğerlerinden çok daha fazla trafik aldığını da görebilirsiniz. Bu durumda, bloğunuzu bu yöne çevirebilirsiniz. Örneğin, bir seyahat/fotoğraf/evcil hayvan bloğu başlatmış olabilirsiniz. Bir süre sonra en fazla trafiği fotoğraf içeriğinizin çektiğini fark edebilirsiniz. Enerjinizi fotoğrafçılıkla ilgili içeriğe odaklayabilirsiniz.

Aynı uyarlanabilirliği tek bir konu bloğuyla gerçekten elde edemezsiniz. Nişiniz popülerliğini kaybederse, bıkar ya da işe yaramazsa, temelde yeni bir blogla başlamanız gerekir.

Elbette, her zaman birden fazla tek niş blog yazabilirsiniz. Bu, muhtemelen çok niş bir blog yazmaktan daha kararlı ve uyarlanabilir ancak çok daha fazla iş yükünüz olur.

Trafik ve Bloğunuzu Büyütme

Bir blogu büyütmek yavaş bir süreçtir. İlk 3 – 6 ay Google’ın arama algoritmasındaki ‘korumalı alan’ etkisinden dolayı hiç organik trafik göremeyebilirsiniz.

Tek bir konu bloğunu sıralamak ve büyütmek, çok nişli bir blogdan daha kolay ve daha hızlıdır. Bunun ana nedeni, birden fazla konudan ziyade bir konuda otorite ve güven oluşturmanın ve alakalı kalmanın daha kolay olmasıdır. Aynı konu hakkında yazdığınızda ve aynı konuyu kapsayan diğer sitelerden gelen geri bağlantılara sahip olduğunuzda arama motoru algoritması bloğunuzun ne hakkında olduğunu tam olarak bilir. İçeriğinizi nerede ve nasıl daha hızlı sıralayacaklarını bilirler. Bu durumda organik trafiğin daha erken geldiğini görmeye başlayacaksınız.

Tek bir konuyu ele aldığınızda sosyal medyadaki varlığınız da daha hızlı büyüme eğilimindedir. Daha fazla paylaşım, bahsetme ve en önemlisi tıklama alacaksınız. Bu, SEO’nun da iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Çok nişli bir blog içeriğiniz genellikle daha parçalıdır. Bir niş iyi performans gösterebilirken, diğeri otoritenize veya güveninize zarar verebilir ve sizi geride tutabilir. İçeriğiniz ayrıca arama algoritmasıyla daha az alakalı görünebilir. Bir gün uzay yolculuğu, ertesi gün çömlekçilik hakkında yazdığınızda, Google içeriğinizle ne yapacağını bilemeyebilir. Arama algoritması iyi ama mükemmel değildir. İçeriğinizi sıralamak daha fazla zaman alabilir. Böylece o kadar hızlı organik trafik almazsınız.

Daha önce de belirtildiği gibi, çok nişli bloglar için sosyal medya kanallarını büyütmek de daha zordur. Sonuç olarak, bu kaynaklardan o kadar hızlı trafik almayacaksınız. Çok nişli bloglar sadece daha yavaş büyür. Sıralamaya, trafik getirmeye ve en önemlisi para kazanmaya başlamanız daha fazla zaman alacaktır.

Ne tür bir blog yazmaya başlarsanız başlayın ayda 10.000 – 25.000 ziyaretçi getirdiğiniz ve düzenli olarak kâr ettiğiniz bir noktaya gelmeniz büyük olasılıkla 1 – 3 yıl sürecektir. Yeterli içerik oluşturmak, takip etmek ve bloğunuzu büyütmek çok zaman alır. Otorite ve güven oluşturarak ve alakalı kalarak arama motorlarında sıralama ve trafiğinizi artırma sürecini hızlandırabilirsiniz. Özet olarak yazmaya başladığını niş blog için iyi bir arama motoru optimizasyonu uygulamanız gerekecek.

Etki Alanı Otoritesi Hakkında Bir Not

Belirli bir web sitesinin SERP’lerde (arama motoruna anahtar kelime yazıldığında çıkan sonuçlar) sıralanma olasılığını belirlemek için yaygın olarak kullanılan bir ölçüm, Etki Alanı Otoritesidir (DA). MOZ tarafından geliştirilen bu üçüncü taraf metriği, web sitelerini 1 – 100 arasında bir logaritmik ölçekte puanlar. Daha yüksek puanlar, arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralama olasılığını gösterir. Üst sıralarda yer alan siteler daha fazla organik trafik alır. Etki Alanı Otoritesini belirlemek için, geri bağlantı profiliniz ve trafiğiniz dahil olmak üzere çeşitli metrikler kullanılır.

Tipik olarak, tek konulu bloglar, yetki, alaka düzeyi ve güven oluşturmak daha kolay olduğu için etki alanı otoritesini çok nişli bloglardan çok daha hızlı artırır. Örneğin, 3 yaşında ve 20’lik Etki Alanı Otoritesi olan 200 gönderisi olan çok niş bir blog bulabilirsiniz. 50 gönderiye sahip bir yıllık tek konulu bir blog, aynı Etki Alanı Otoritesi ile 20’ye ulaşabilir. Örneğin, tek konu bloğu, çok daha az zaman ve çaba ile çok nişli blog kadar iyi sıralanır.

Etki Alanı Otoritesinin, Google tarafından web sitelerini sıralamak için kullanılan bir metrik olmadığını unutmamak önemlidir. Etki Alanı Otoritesi, sitenizin diğerlerine göre otoritesi hakkında genel bir fikir verebilecek üçüncü taraf bir ölçümdür. Her şey o kadar da doğru olmayabilir. MOZ, sitenizden hangi metrikleri alabilecekleri konusunda sınırlıdır.

Şahsen, Alan Adı Otoritesi metriğinin büyük bir hayranı değilim. Benim düşünceme göre, geri bağlantı profilinize çok fazla güveniyor. Geri bağlantılar önemlidir. Ancak siteleri sıralamak için kullanılan yüzlerce farklı ölçümden yalnızca biridir. Bununla birlikte, DA sitenizin zaman içindeki büyümesini ölçmek için kullanabileceğiniz kullanışlı bir araçtır.

Tek konu blogları, çok niş bloglardan daha hızlı büyüme eğilimindedir.

Yönetim Zorluğu

Çok niş blogları yönetmek daha zor ve zaman alıcıdır. Bunun ana nedeni, tüm nişlerinizi yeni gönderilerle güncel tutmanız gerektiğindendir. Güncel kalmak için ayda her niş hakkında en az bir makale yayınlamalısınız. İdeal olarak, konu başına haftada bir yeni makale yayınlarsınız. 5 farklı nişe odaklanıyorsanız, bu zamanınızı daraltabilir. Ayrıca, zaman ve çaba gerektiren tüm nişlerinizi pazarlamanız gerekir. Bu, farklı konular hakkında günde birden fazla sosyal medya gönderisi yayınlamak anlamına gelebilir.

Nişlerinizden birini birkaç ay veya bir yıl boyunca ihmal ederseniz ve yeni bir içerik yayınlamaz veya pazarlamazsanız, o niş içindeki alaka ve otoriteyi kaybedebilirsiniz. Bu niş için blogunuzu takip eden okuyucular, yeni içerik göndermiyorsanız takibi bırakabilir. Çok nişli bir blog yazdığınızda, tüm nişleriniz arasında bir denge kurmanız gerekir.

Başka bir potansiyel sorun, güncellemelerin üzerinde durmaktır. Nişlerinizden birinde büyük bir değişiklik varsa, bunu öğrenmeniz ve makalelerinizi bu değişikliği yansıtacak şekilde güncellemeniz gerekir. Örneğin, belki yeni bir teknoloji, yasa, ürün sürümü, standart, kural vb. vardır. Tamamen farklı 5 konuya odaklanıyorsanız, tüm nişleriniz hakkında güncel kalmak zor olabilir. Konunuzu araştırmak ve gönderileri güncellemek çok zaman alıcıdır.

Tek konu bloglarını yönetmek çok daha kolaydır. Nişinizde alaka düzeyini ve otoriteyi korurken daha az sıklıkta yayınlayarak elde edebilirsiniz. Blogunuz kurulduktan sonra, birçok nişte ayda bir makale yayınlamaktan kurtulabilirsiniz. Ayrıca konunuz hakkında güncel kalmak daha kolaydır. Sektör değişirse, fark edecek ve adapte olacaksınız. Pazarlama da daha kolaydır çünkü yalnızca bir konuyla ilgileniyorsunuz. Sosyal medyada daha az sıklıkta gönderile yayınlayabilirsiniz. Sadece daha az iş yükünüz olur. Bu nedenle, elinizde fazla zaman yoksa, tek bir konu blogu daha iyi bir seçimdir.

Topluluğu Kullanma

Ağ oluşturma, blog endüstrisindeki en iyi uygulamalar ve niş alanınızla güncel kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca bağlantılar oluşturmanıza ve blogunuzu büyütmenize yardımcı olabilir. Aynı fikirde olan insanlarla sohbet etmek de güzel. Sonuçta, blog yazmak yalnız bir iştir.

İçeriğiniz doğrudan o niş içindeki diğer işletmeler ve bloglarla ilgili olduğundan, tek bir niş blogla ağ kurmak daha kolay olabilir. Çevrimiçi gruplara katılabilir ve nişinizle ilgili kongrelere katılabilirsiniz. Çok niş bir blog ile seçenekleriniz biraz daha sınırlı olabilir. İçeriğiniz karışık olduğu için blogunuz bazı çevrimiçi gruplara veya kurallara uymayabilir.

Blogunuzu Satmak

Yolun sonunda bir noktada, bloğunuza koyduğunuz tüm sıkı çalışmanın karşılığını almak ve onu büyük bir nakit para karşılığında satmak isteyebilirsiniz. Belki blog yazmaya olan ilginizi kaybettiniz veya belki sadece bu işi bırakmak istiyorsunuz. Durum ne olursa olsun, tek bir konu blogu satmak, çok nişli bir blogdan daha kolaydır. Bunun nedeni pazarın daha büyük olmasıdır. Ne hakkında blog yazarsanız yazın, potansiyel olarak satabileceğiniz aynı ilgiyi paylaşan birçok insan var.

Çok konulu blogların satılması daha zordur çünkü çok daha kişiseldirler. Sonuçta, onlar ilgi alanlarınızla ilgili. Bireysel olarak, birçok insan her konuya ilgi duyuyor. Sorun şu ki, çok az insan hakkında blog yazdığınız tüm konulara ilgi duyuyor. Bu, çok niş bir blog pazarının daha küçük olduğu anlamına gelir. Tabii ki, yine de çok nişli bloğunuzu satabilirsiniz. Ancak bunun için çok fazla para alamayabilirsiniz. Ayrıca satmak daha uzun sürebilir.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...