Facebook fırsat işine girdi

Facebook mobil odaklı olacağını ifade ettiği toplantıyı, dün Palo Alto’da gerçekleştirdi ve önemli açıklamalarda bulundu. Zuckerberg’in de bulunduğu ve özel davetlilerin katıldığı toplantının bombası Facebook’un yerel fırsatlar sunacağını açıklaması oldu.
Toplantının önemli konusu Facebook Fırsatlar (Facebook Deals) olmasına rağmen mobile dönük açıklamalar da kayda değerdi. Şirketin, Facebook markalı bir mobil cihaz tanıtıp tanıtmayacağı merak edilirken bu konudaki beklentiler umduğunu bulamadı.

Facebook’un herhangi bir mobil cihaz üzerinde çalışmadığını Webrazzi Summit toplantısı öncesinde Christian Hernandez Gallordo bizimle paylaştı. Gallardo  ”iPad için Facebook uygulaması” hakkındaki sorumuza da olumsuz yanıt verirken, Kalifornia’daki toplantıda Zuckerberg’in iPad’i bir mobil cihaz olarak görmediğini söylemesi şirketin aynı bakış açısına sahip olduğunu gösterir nitelikteydi.
Zuckerberg, Facebook’un mobil cihazlarda kullanımını artırmak amacıyla tek dokunuşla web sitelerine giriş sağlayan bir yapı oluşturduklarını açıkladı. Mobil cihazları hedefleyen ve  kullanıcı adı/şifre kullanımının yerini alması beklenen yenilik, temelde Social Graph ile desteleniyor. Bu altyapı ile güncellemeye giden yeni Facebook Mobile SDK, geliştiricilere sunulurken Read API, Write API ve Search API de genel kullanıma açıldı. Facebook mobil güncellemesi konum özelliklerine ise Facebook Fırsatlar’ı getirdi.

Facebook Fırsatlar açıklamalara göre yerel kampanyaların Facebook kullanıcılarına ulaşmasını hedefliyor. Bazı yorumlar Facebook’un Groupon gibi fırsat sitelerine rakip olabileceğini söylese de bu pek gerçekçi durmuyor. Çünkü Facebook’un resmi elden kampanya yürütmeyecek olması işi tamamen mekanların üzerine yıkıyor. Bu nedenle de asıl rekabet endişesi yaşaması gerekenin Google Places olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Facebook Fırsatlar, şimdilik yalnızca Amerika’da geçerli olacak. Facebook.com/Places sayfasının Türkçe desteği olmasına rağmen fırsatlar konusundaki İngilizce açıklama aşağıdaki şekilde.

Mobil dünyayı oldukça önemseyen ve stratejilerini sürekli gözden geçiren Facebook’un, fırsat işine girmesini sürpriz olarak görmemek ve Facebook Places’in neler getirdiğini tekrar hatırlamak gerekiyor. Sahip olduğu kullanıcı potansiyelini göz önünde bulundurarak Facebook’un konum tabanlı geleceği üzerine uygulamalar geliştirmek de iyi bir fikir olabilir.

4 tip fırsat var. Tek Seferlik Fırsat, Arkadaş, Sürekli Müşteri ve Bağış fırsatları. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi her biri farklı amaçlara hizmet eden fırsatlar. Facebook’daki tanımlarıyla fırsatlar aşağıdaki gibi.

1. Tek Seferlik Fırsat: Bu fırsat türünü hem yeni hem mevcut müşterilerinize sunabilirsiniz. Yeni bir ürün çıkarmak, ürün fazlasından kurtulmak, sezon kampanyaları sunmak veya yalnızca mağazanıza daha çok insan çekmek istediğinizde Tek Seferlik Fırsatlar oluşturabilirsiniz.

2. Arkadaş Fırsatı: Arkadaş Fırsatı size, birlikte yerlerini bildiren en fazla 8 kişilik gruplara indirim sunma imkanı verir. Arkadaş Fırsatları, birden çok kişi yerini bildirdiğinde daha çok insanın profilinde görüntüleneceği için, işletmenizi daha fazla duyurmanın harika bir yoludur.

3. Sürekli Müşteri Fırsatı: En sadık müşterilerinizi ödüllendirmeye odaklanmak isterseniz, bir Sürekli Müşteri Fırsatı oluşturun. Bu fırsatlara müşteriler ancak belirli bir sayıda yer bildirimi yaptıktan sonra hak kazanabilir. İşletmenize bağlı olarak yer bildirimi sayısı değişiklik gösterebilir. En az iki, en çok da 20 yer bildiriminden sonra kullanılabilecek bir fırsat oluşturmanız gerektiğini lütfen unutmayın.

4. Bağış Fırsatı: İstediğiniz hayır kurumuna bağışta bulunmak için Bağış Fırsatı oluşturun. Bu, işletmenizin topluma yarar sağlamasının yanı sıra işletmenize de insani bir yön eklemenin harika bir yoludur.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...