Oyun Tarihinin Maliyeti En Yüksek Yapımları!

Oyun yapımcıları gelişen teknoloji ile her geçen gün gerçekçiliğe hem çeşitlilik hem de görüntü bazında bir adım daha yaklaşıyorlar. Seslendirmeler, görüntü, özel efektler, animasyonlar ve bunları yapacak çalışanlar derken durum oldukça karmaşık bir hâl alarak inanılmaz bir bedele ulaşıyor. Firmalar bunun bedelini ise oyun yapımlarına harcadıkları kimi zaman dudak uçuklatan paralarla ödüyorlar.

Oyunsitesi.com olarak yaptığımız bu haberimizde oyun tarihine yüksek maliyetleriyle geçen 10 yapıma ışık tutuyoruz. Listemiz şöyle:

1-Grand Theft Auto IV: 100 Milyon Dolar

Oyun tarihinin en yüksek maliyetli yapımı. Oyunun yapımı yaklaşık 3.5 yıl sürdü ve yapımda 1000’e yakın insan çalıştı. Çalışanlar New York kentini, trafiğini, insanlarını, yaşanan olayları ve herşeyi gözlemleyerek derinlemesine bir çalışma yapmışlar. Öyle ki sıradan bir oyuncunun oyunu tamamiyle bitirmesi 100 saati alabiliyor.

2-Gran Turismo 5: 80 Milyon Dolar

Yapımı 5 yılda bitirilen PS3’e özel bu yarış simülasyonunda yer alan grafikler, araçlar, müsabakalar ve hemen hemen herşey gerçekçi. İlk olarak 60 milyon dolarlık bir bütçe ayrılan oyunun yüksek kalitede amamlanması için yatırımcıların 20 milyon dolarlık ek bir ödeme yapmak zorunda kaldıkları da gelen bilgiler arasında.

3-Shenmue: 70 Milyon Dolar

Oyuncuya tamamiyle “özgürlüğü” yaşatmayı amaçlayan SEGA imzalı 99 yapımı bu oyundaki karakterler, grafikler, seçenekler dönemine göre oldukça iyiydi. (IGN 9.7)

4-Too Human, 60 Milyon Dolar+

Tıpkı Gran Turismo’da olduğu gibi 60 milyon dolarlık bir bütçeyle yola çıkan bu yapım piyasalara çıkana kadar 10 milyon dolarlık bir bütçeye daha gereksinim duydu.

5-Metal Gear Solid 4, 60 Milyon Dolar

Yapımı 4 yıl süren bu oyun Sony ve Kojima ortak yapımı (IGN 9.9). En iyi aksiyon serilerinden biri olduğu savunulan Metal Gear Solid serisi büyük bir fan kitlesine de sahip.

6-Halo 3, 55 Milyon Dolar

Yetkililer tarafından hiçbir açıdan kıyaslama yapılamayacak kadar güzel olması istenen bu oyun, arkasında duran yatırımcılar ve özellikle Microsoft sayesinde sınırsız bir bütçeye sahip olmuş. Maliyeti 55 milyon dolar tutan oyun için Microsoft ayrıca200 milyon dolarlıkbir teşvik harcamasında bulunmuş.

7-All Points Bulletin, 50 Milyon Dolar

Yapımı 5 yıl gibi uzun bir süreyi kapsayan Multiplayer Online türündeki bu oyun, uzun bir el değiştirme sürecine girdi. (Tekrar BETA sürecine giren oyunun akıbeti şimdilik bilinmiyor)

8-L.A Noire, 50 Milyon Dolar

Yapımda gerçekçi yüz mimiklerinin bulunduğunu ve oyunun maliyetinin Rockstar’a pahalıya mâl olduğunu daha önce belirtmiştik. Kısa bir süre önce çıkan yapım ilk ayında 3 milyon adet satmayı başardı.

9-Final Fantasy XII: 48 Milyon Dolar

Çıktığı döneme kıyasla oldukça iyi grafiklere sahip bir yapım. Square Enix’in medar-ı iftiharı. (IGN 9.0)

10-Killzone 2: 45 Milyon Dolar

20 milyon dolarlık bir bütçeyle yapımına başlanılan Killzone serisinin ikinci oyununun bütçesi zamanla 45 milyon dolara çıkmış. PS3 platformunun en çok sevilen yapımlarından biri. (IGN 9.2)

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...