Güneş enerjisi paneli nasıl yapılır ?

Güneş enerjisi çevre dostu ve enerji bağımlılığını azaltmak için kurulan sistemlerdir. Fotovoltaik (güneş pilleri) paneller tarafından üretilen elektrik doğru akımdır (DC, 12-24-48 volt), eğer elektriği kullanacağımız aygıtlar da doğru akım ile çalışıyorsa fotovoltaik panelden üretmiş olduğumuz elektriği doğrudan cihazlarda kullanabiliriz. Bu cihazlar bahçelerimizde kullandığımız güneş enerjili aydınlatma sistemleri olabilir veya en basitinden güneş enerjili lambalar olabilir.Fakat aygıtlarımız alternatif akım (AC, 220 volt) ile çalışıyorsa (Türkiye’de alternatif akım kullanılmaktadır) invertör denilen cihaz ile doğru akımı alternatif akıma çeviririz (DC –> AC). Güneş enerjisinden sadece gündüzleri faydalanmaktayız fakat geceleri de elektrik gereksinimlerimiz bulunmakta, bunun için de gündüz üretmiş olduğumuz elektrik ile akümüzü şarj ederiz (aküler doğru akım prensibi ile çalışır). Böylece güneş enerjisinden gece de faydalanmış oluruz.

Şimdi gelelim güneş enerjisi panelimizi yapmak için gerekli olan araç gereçlere:

Fotovoltaik Panel (Ayrıca: Güneş Hücreleri) :

Güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren ve sistemin ana elemanı olan ekipmandır. 1950’ler de %4 olan verimleri günümüzde %15 civarına gelmiştir. Verimleri güneşin 1000 W/m2 enerji yaydığı bölgeye göre hesaplanmaktadır fakat Türkiye’de bu değer 1300 W/m2 olduğundan verimleri daha iyi değerler almaktadır.

Solar Regülâtör (Ayrıca: Regulator)

Fotovoltaik panelden gelen akımı düzenleyerek aküye iletilmesini sağlar. Akünün tam dolmasını ve aşırı kullanımlarda deşarj (boşalmasını) olmasını engeller.

Akü (Ayrıca: Solar Akü):

Gelen elektrik enerjisini depolamaya yararlar, otomobillerde kullanılan akülerden farklı oldukları için dikkatli olmakta yarar vardır. En sık kullanılanları üç tiptir; Kuru (Flooded Lead Acid) , AGM (Absorbed Glass Mat Sealed Lead Acid) ve GEL (Gelled Electrolyte Sealed Lead Acid).

Akülerin kapasiteleri amp saat (Ah) olarak ifade edilir, ömürleri 20 saat civarıdır.

Kapasiteleri Watt = Amp saat * Volt olarak ifade edilir (Ör: 12 volt * 357 Ah = 4284 Watt olan bir akü 1000 $ civarıdır).

Ömürlerini uzun tutmak için kapasitesi %50’nin altında iken şarj edilmelidir. Verimleri %90 civarındadır.

İnverter (Ayrıca: DC-AC Evirici):

Güneş panelleri (fotovoltaik) doğru akım üretirler (DC) oysa evlerde kullandığımız cihazlar alternatif akım (AC) ile çalışırlar, inverterde tam bu işe yarar, doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. 12-24 volt olan doğru akımı 220 volt 60 Hz şebeke elektriğine çevirir. Verimleri %93 civarındadır.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...