Çocuk ve yaşlılara uydudan takip

Köln’de yaşayan Türk girişimci Abdullah Kılıçarslan Şit, çocuk kaçırmaları ve yaşlı kaybolmalarına karşı, uydu üzerinden çocuk-yaşlı takip sistemini (ISSIS) geliştirdi. Sisteme abone olan aile, çocuğunun hangi saniyede nerede olduğunu internet üzerinden takip edebiliyor. Çocuğun belirlenen dairenin dışına çıkması veya tehlike düğmesine basması durumunda ise ISSIS merkezi alarma geçiyor.

Tüm Batılı ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da çocuk kaçırma, kaçırılan çocuklara cinsel taciz, öldürme ve yaşlıların kaybolması olayları eksik olmuyor. Çocuklarına her an eşlik edemeyen birçok aile, okula gönderirken bile endişe ediyor. Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Abdullah Kılıçarslan Şit, çocukların kaçırılması, yaşlı ve çocukların kaybolmasına son verecek bir uydu takip sistemi geliştirdi. Şit’in, “Uluslararası Uydu Sinyalli Enformasyon Servisi (ISSIS) adını verdiği sistem, Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyor. GPS ve GSM sistemlerini aynı anda kullanan sistemle çocuk veya yaşlıların hangi saatte nerede olduğu saniye saniye takip edilebiliyor. Almanlar tarafından büyük ilgi gören sistemi çok sayıda aile kullanıyor. Şit, “Pulheim’da bakım evinde kalan yaşlı bir müşterimiz var. Sistemimizi babası için kızı almış. 80 yaşındaki yaşlı adam bunamış. Dışarı çıktığında sürekli kayboluyormuş. Cihazı yaşlı adama taktık, meğer gittiği yer, karısının kabrinin bulunduğu mezarlıkmış.” diyor.

TIR şoförlüğü yapan Abdullah Şit, sistemi her sabah kızını okula bırakmak zorunda kaldığı zamanlarda akıl etmiş. Arabaların uydu sinyali ile takibini sağlayan GPS sisteminin çocuk ve yaşlı takibinde de kullanılabileceğini düşünen Şit, bunun için küçük bir cihaz icat etmiş.

Cepte ve boyunda taşınabilen, kemerle kol ve bacağa da takılabilen cihaz, tek bir tuşla çalışıyor. Çocuk alarma bastığında merkeze uyarı sinyali geliyor. Aile aranarak çocuğun tehlikede olabileceği bilgisi veriliyor. Aile de kendisine verilen şifre ile internet üzerinden çocuğunun nerede olduğunu saniye saniye takip edebiliyor. Şit, “Aile, çocuğu için bir çember belirliyor, örneğin 500 metre. Çocuk bu çemberden çıktığı zaman sistem bizi uyarıyor. Biz de aileyi haberdar ediyoruz. Aile isterse mesaj, direkt aileye de yönlendirebiliyoruz. Hız sınırı da konulabiliyor. Aile ‘benim çocuğum okula hep yaya gidiyor, saatte 30 kilometreyi geçtiği zaman haberim olsun’ diyor mesela. Bu hızı geçtiği zaman haberimiz oluyor.” diye konuşuyor. ISSIS sistemi ile sadece o anlık değil, geçmiş günlerde de çocuk veya yaşlının nerede olduğunu tespit etmek mümkün. Sistem, kişinin istenilen tarih ve saatte nerede olduğunu koordinat olarak bildiriyor.

Sistemi kullanmak isteyenler aylık 17,90 Euro ödeyerek ISSIS’a abone olabiliyor. Cihaz içinse yıllık 49 Euro ödünç alma aidatı ödeniyor. Sistemle ilgili www.issis.eu şeklindeki internet sayfası veya info@issis.eu e-mail adresinden bilgi alınabilir.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...