39 bin Metreden Sonsuzluğa ve Ötesine Tarihi Atlayış

Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner birkaç saat önce uzaydan Dünya’ya atladı. Şurada yazdığım cümle bile insanlık tarihini derinden etkileyecek cinsten.

Baumgartner, yaklaşık 39 km yükseklikten Dünya’ya yaptığı atlayışı başarıyla tamamladı. Böylece Felix Baumgartner balonla en yükseğe çıkan ve en yüksek mesafeden serbest dalış gerçekleştiren ilk insan oldu.

Baumgartner, helyum gazı dolu balonla yaklaşık 2.5 saat süren tırmanıştan sonra Türkiye saati ile 21.15’te stratosferden, yani atmosferin 50 km mesafeli ikinci katmanından Dünya’ya atladı.

Baumgartner, insan bünyesinin alışık olmadığı koşullarda son teknolojik ve aylarca süren çalışmaların bir araya gelmesiyle 3 rekora bir imza attı.

Baumgartner, ilk olarak 39.000 metre yüksekliğe çıkarak, balonla yerden en yüksek mesafeye tırmanan ilk insan oldu.

‘Korkusuz Felix’ lakaplı Baumgartner, kapsülden gerçekleştirdiği atlayışla, en yüksek mesafeden serbest dalış yapan ilk insan oldu ve 52 yıl önce Joe Kittinger tarafından kırılan 31 km’lik atlayışı tarihin tozlu sayfalarına gönderdi.

Avusturyalı hava dalışçısı son olarak, en hızlı serbest dalışı gerçekleştirdi. Felix’in atlayışı sırasında saatte 1124 km olan ses hızını aştığı belirtildi.

Sürelerle ilgili birkaç not: Baumgartner’ın uzaya çıkışı 2 saat 21 dakika, tarihi atlayışı ise toplam 15 dakika sürdü.

Felix Baumgartner’ın yapacağı tarihi atlayış için 7 milyon insan ekran başına kilitlendi. Youtube üzerinden yapılan canlı yayının sonuna doğru gelindiğinde izleyici sayısı 8 milyona ulaşmıştı. Baumgartner iki saatlık uzay tırmanışı boyunca kapsüldeki yüzde 100 oksijeni tüketti. Komuta merkezinde kendisine yardımcı olan Joe Kittinger telsizden kontrol yaparken Twitter’dan mesaj atmayı da ihmal etmedi. İşte Baumgartner’ın attığı o mesaj;

Live from space! World you are beautiful.

— Felix Baumgartner (@FelixBaumgart) Ekim 14, 2012

Bu da görev tamamlandıktan sonra attığı mesaj;

Mission accomplished!

— Felix Baumgartner (@FelixBaumgart) Ekim 14, 2012

Baumgartner, 15 km mesafede -67 dereceye ulaşan hava sıcaklığından etkilenmeyen kapsülüyle, beklendiği gibi 36.500 metreye değil, tam 38.700 bin metreye çıktı. Baumgartner, Kittinger’in talimatlarıyla son kontrollerini yaptı. Ana ve yedek paraşütün açma kollarını kontrol eden Baumgartner, kapsülün kapısını açmadan önce kapsül ile dış ortamın hava basıncını eşitledi.

Korkusuz Felix daha sonra basınç giysisini şişirdi kapsülün kapısını açtı. Son olarak oksijen borularını kontrol eden Baumgartner, Kittinger’in atlayış için hazır olduğunu belirtmesinin ardından atlama pozisyonunu aldı.

Yaklaşık bir dakika sonra en hızlı serbest dalış rekorunu kıran Baumgartner’in ses duvarını delmeyi de başardı. Atlayışı esnasında telsizle komuta merkeziyle irtibatta olan Baumgartner, en hızlı serbest dalış rekorunu kırmasının birkaç dakika sonrasında paraşütünü açtı ve çöl araziye sağ salim indi.

Rate this post

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...