Pomodoro Tekniği ile Etkili Zaman Yönetimi

pomodoro tekniği ile etkili zaman yönetimi

Bloğuma yazı girerken sürekli araştırmalar yapar çeşitli kaynaklardan yeni bilgiler öğrenmeye çalışırım. Bir yazım için araştırma yaparken pomodoro tekniğine rastladım. Ardından yaptığım okumalar sonrasında pomodoro tekniği ile ilgili oldukça faydalı bilgilere rastladım. Herkesin aklına gelebilecek kadar çok basit bir yöntem olmasına karşılık ilk adımı bu tekniği bulan kişi attığı için adı pomodoro olmuş. Yani okurken ‘Benim aklıma gelmişti!’ dememek için kendinizi zor tutabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Gelelim pomodoro tekniğinin çıkış noktasına. Takvim yaprakları 1980’i gösterirken Francesco Cirillo adında bir öğrenci zamanının çoğunu boşa geçirdiğini, verimli kullanmadığını fark eder. Bu soruna bir çözüm yolu ararken mutfakta bulunduğu için mutfaktaki geri sayım sayacı gözüne çarpar. Aklına yapacağı işleri bölerek bu mutfak zamanlayıcısı ile daha planlı şekilde yapabileceği sonucuna ulaşır. Bu basit mantık üzerine geliştirdiği pomodoro tekniği 25 dakika çalışma ve 5 dakika moladan meydana gelmektedir. Toplamda yarım saat eden bu zaman dilimine bir pomodoro adını verir. Beklediği gibi olumlu sonuç alınca bu yöntemi herkesle paylaşır ve günümüze kadar gelir. Pomodoro denince akla domates şeklindeki geri sayım sayacı gelmesinin nedeni ise mutfakta gözüne takılan sayacın domates şeklinde olmasıdır. Bu nedenle tekniğe İtalyanca domates anlamına gelen pomodoro adını verir.

Pomodoro Tekniği ile Zaman Planlaması

Pomodoro tekniğinin geçmişinden de anlaşılacağı üzere teknik oldukça basit bir düşünceden doğmuş. Şimdi maddeler halinde bu tekniğin ayrıntılarına girelim:

  • Bir (1) pomodoro 25 dakikalık ‘iş’ ve 5 dakikalık kısa molalardan oluşur.
  • Dört (4) pomodoro sonrasında ihtiyaca göre 15 ile 30 dakika arasında uzun molalar verilir.
  • Günde ortalama 8 ile 16 arasında pomodoro yapmak yeterli sayılır.
  • Uzun molalar ile günlük yapılacak pomodoro sayıları performansınıza göre değişkenlik gösterebilir. Bunu ayarlayacak kişi sizsiniz.

Pomodoro Tekniğinin Amacı

Pomodoro tekniğinin amaçları da kendisi gibi oldukça basittir. Pomodoro tekniği ile zamansızlık çukuruna düşünce oluşan kaygı ve gerilimi azaltabilirsiniz. Çalışma süresi her ne kadar kısa görünse de daha verimli çalışarak kısa sürede çok fazla işi halledebilirsiniz. Dikkat dağınıklığını kontrol etmeyi ve odaklanma gücünüzü artırmayı öğrenebilirsiniz.

Bu amaçlar doğrultusunda uzun sürede verimli çalışmayı öğrendiğiniz için erteleme problemleri ortadan kalkar ve oyalanma ihtimaliniz oldukça düşer. Bir işin başına geçtiğinizde motivasyonunuz artmış bir şekilde geçersiniz. Elinizdeki işin ne kadar sürede bitebileceğini kestirebilir; zamanınızı daha iyi planlayabilirsiniz.

kum saati

Pomodoro Tekniği ile Ders Çalışma

Bu teknik hayatın her alanına uygulanabilir. Ancak örnek üzerinden gideceğim için ders çalışma üzerine yoğunlaşmak istedim. Siz de takdir edersiniz ki zamanı verimli kullanamayanların büyük bir kısmını öğrenciler oluşturuyor.

İlk başlarda zamanı tutturamayabilirsiniz. Bazı sorunlar olabilir. Hatta pes etmek üzere olduğunuz anlar olabilir. Ama unutmayın yürümeye başlamadan önce de birçok kez düştüğümüz olmuştu.

Şimdi Kurtuluş Savaşı konusunu pomodoro tekniği ile çalışalım. Konularımız şöyle:

  • Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi (3 pomodoro)
  • Kurtuluş Savaşı Muharebeler Dönemi (2 pomodoro)
  • Kurtuluş Savaşı Antlaşmalar Dönemi (3 pomodoro)

Bu konulara çalışmak için de gereken pomodoro sayıları yanında belirtildiği gibi olsun. Normalde Kurtuluş Savaşı tek başlık altında incelenir ya da muharebeler ve antlaşmalar olarak ikiye ayrılır. Ben burada daha verimli olması ve pomodoro sayılarını daha rahat dağıtabilmek için üçe böldüm. Bu tekniği her alanda bu şekilde kullanabilirsiniz. Dediğim gibi başlarda belki süreyi tutturamazsınız ya da bölümleri sağlıklı oluşturamazsınız ama yılmadan yaptıkça ilerleme olduğunu kendiniz göreceksiniz. Verdiğim örnekte toplamda 4,5 saat içinde 3 saat 20 dakika aralıksız bir ders çalışma süresi var. Pomodoro aralarında verilen toplamda 55 dakika mola da bu 4,5 saatlik sürenin içinde.

Zaman planlaması için örnekte gösterdiğim gibi bir liste hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir ajanda kullanılabileceği gibi küçük bir not defteri de kullanılabilir. Kafanızda bir şey canlanmadıysa google’da pomodoro sheet sorgusu ile arama yapıp görsellere bakabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pomodoro tekniği her ne kadar basit olsa da bu tekniği uygularken bazı hatalar yapabilirsiniz. Bu hataları yapmamanız için önceden uyarayım:

  • 25 dakikalık iş bölümünde işinizden başka bir şey ile ilgilenmeyin. İşinizi herhangi bir şeyin bölmesine izin vermeyin.
  • 5 dakikalık kısa molalarınızda yaptığınız işle ilgili hiçbir şey düşünmeyin. Bu sizin dinlenmenizi sağlayacak kısa bir mola.
  • Bir pomodoroyu bölmek zorunda kalırsanız bölündüğü saati not alın ve o pomodoronun yanına işaret koyun.
  • Günün sonunda analizler yapın ve bunları hafta bitiminde değerlendirin. Bu sayede pomodoro tekniğini daha etkili şekilde kullanabilirsiniz.

Pomodoro tekniği zamanı etkili bir şekilde kullanmanız ve boşa geçirmemeniz için sadece bir araçtır. Hedeflediğiniz şeyi yapmak için gereken istek ve kuvvet içinizde yer alır. Bir an önce işe koyulun. Zaman akıyor…

Rate this post

Paylaş

4 Cevaplar

  1. 30 – 10 bari olsaydı dedirten teknik. 🙂 5 dk mola çok kısa…

    • Furkan Özden dedi ki:

      Aslında alışınca uzun molaya geçildiğinde 30dk da çok geliyor bu sefer. Bir an önce işin başına oturmak istiyor insan. 10dk olabilir aslında.

  2. Ebru dedi ki:

    Merhaba ? ”Pomodoro Tekniği” ile ilgili yazınızda vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. ? Zaman, hepimiz için değerli. Dolayısıyla onu en iyi şekilde yönetmeliyiz. ? Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle, keyifli okumalar dilerim. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...