USB Buton Kutusu Yapımı

Bazen kullandığınız direksiyon setinde yeterince olmadığı için klavyedeki kısayolları aklınızda tutmanız gerekir. Belki yarış anında belki de yarış dışında ihtiyacınız olan şey budur. Ancak karar vermeniz için oldukça kısıtlı bir zamanınız vardır. Direksiyon ise üzerindeki tuşları kullandırmadan ziyade aracı kontrol etmek ile meşguldür. İşte bir buton kutunuz varsa o sizin yardımınıza koşacaktır. USB buton kutusunun işlevleri sadece bununla bitmiyor. Sıklıkla kullandığınız kısayolları da usb buton kutusu aracılığı ile programlayabilirsiniz. Yaptığım incelemelerde bas konuş, OBS programında sahne geçişi, hızlı oyun başlatma gibi çeşitli fonksiyonları usb buton kutusuna atayan kişileri gördüm.

Ben de biraz bu nedenlerle biraz da izlediğim incelemeler ve takip ettiğim birkaç kişiden ilham alarak kendi buton kutumu yapmaya karar verdim. İlk adım olarak ardunio, raspberry ya da omega ile değil de ucuz bir oyun kolu kullanarak başlamak istedim. Çeşitli araştırmalarım sonucunda gerekli parçaları robotistan.com’dan sipariş ettim. Direnc.net’te de vardı ama ilk sitedeki daha ucuzdu. Kargo bir günde elime ulaştı. DIY diye tanımlanan Do it Yourself (Kendin Yap) projeme başlamak için lazım olan iki şey ilham ve zamandı.

usb buton kutusu sipariş listesi

Normalde yapmak istediğim aldığım plastik kutuya devreyi koyup butonları yerleştirmekti. Ancak gerekli matkap ucu olmayınca delikleri genişletemedim. Lehim tabancasıyla uğraştım ama çok fazla çapak kalıyordu. Kenara koydum. Neyse ki hala kullanılabilir durumda. İlerde belki lazım olur.

USB Buton Kutusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda sipariş listemi paylaşmıştım. Malzemeler dışında bunları bir araya getirmek için birkaç araç da gerekiyor. Bunlarla birlikte tam liste şu şekilde oluyor.

  • 1 adet proje kutusu
  • 1 adet gamepad
  • 4 adet mavi push buton
  • 2 adet sarı mantar buton
  • 2 adet yeşil mantar buton
  • 4 adet kırmızı mantar buton
  • 2 adet toggle anahtar
  • 1 adet lehim tabancası (havya)
  • 1 adet matkap*

Eğer sert bir kutu kullanmayacaksanız matkapa gerek yok. Kullanacaksanız eğer bayağı kalın bir matkap ucuna ya da delik genişletmek için törpülemeye yarayan bir uca sahip olmanız gerekiyor. Onun dışında benim yaptığım bir kutuya yapacaksanız falçata yeterli oluyor.

Kullanacağız gamepad eğer kablosuz olursa haliyle buton kutunuz da kablosuz olur. Bence mükemmel bir seçenek. Ancak en ucuz kablosuz gamepad 50 liradan başlıyor. Benim kullandığım 10 liralık bir gamepad idi.

usb buton kutusu tasarımı

Öncelikle elinize bir kağıt alıp buton kutusunun taslağını çizin. Ardından bilgisayardan ölçüleri düzgün bir şekilde şablon oluşturun ve yazdırın. Daha sonra kutunun üzerinde butonların merkezlerini işaretleyin.

usb buton kutusu nasıl yapılır

Bu adımdan sonra duruma göre matkapla veya falçata ile delikleri açın. Benim kullandığım gibi karton bir kutu kullanıyorsanız tam olarak buton ölçüsünde delik açmanıza gerek yok. Yakın ölçülerle açsanız da buton sığıyor.

Gelelim işin en can alıcı noktasına… Ben ilk denemem olacağı için bir oyun kolunu gözden çıkararak bu işe giriştim. O yüzden doğrudan oyun kolundaki tuşlara lehimle kabloları tek tek bağladım. Bağlarken muhtemelen start tuşunu yaktığım için o tuş çalışmıyor. Farklı kablo denedim lehimi temizleyip tekrar lehimledim ama olmadı.

İşin sonunda güzel bir iş ortaya çıkardığımı düşünerek aliexpress’ten USB Encoder sipariş ettim. İlk başta bu ürünü iki haftalık kargo süresini beklemek istemediğim için kullanmadım. Bir de amacım deneyip neler yapabildiğimi görmekti. Bunu gördükten sonra siparişi verdim. Kutunun ilk halinde açtığım fazladan birkaç delik daha var. USB Encoder elime geçince ucuz gamepad’in kablolarını iyice sabitleyip kartı kutunun bir yerine sabitleyeceğim. Çünkü kablo oynadıkça o da oynuyor ve kablolar birbirine değecek diye endişe ediyorum. USB Encoder ile birlikte toplamda 27 tuş olacak.

USB Buton Kutusu Kontrolleri

usb buton kutusu kontrolleri

USB buton kutusu yapmanın en kolay kısmı. Yapılan buton kutusundaki butonlara kontrol atamak için AntiMicro yazılımını indirebilirsiniz. Açık kaynak ve ücretsiz olduğu için bunu tercih ettim. Gamepad’e klavye tuşu atamak için başka bir program biliyorsanız onu da kullanabilirsiniz. Dpad dışındaki tuşlara atama yapmak çok basit. Ancak dpad kısmında tuş ataması için bastığınızda hangi fonksiyon harekete geçiyorsa ona atama yapmanız gerekiyor. Görselde gördüğünüz gibi dpad kısmında iki adet tuşu programladım. Tuşların çoğu boş. Çünkü henüz hepsini ne için kullanacağıma karar vermedim. Tuşların görevleri de o nedenle kutunun üzerinde yazmıyor. Ayrı bir şablon yapıp her oyun için ayrı ve değiştirilebilir etiket yapmayı düşünüyorum. USB Encoder gelince hallederim onu da herhalde.

AntiMicro programı ile örneğin yarış esnasında birine istemeden dokundunuz ve haliyle ellerinizi direksiyondan ayırıp klavyeden yazı yazamazsınız. Bir tuşa atayacağınız fonksiyonla tek dokunuşta sohbet kutusuna sorry veya üzgünüm gibi kelimeler yazdırabiliyorsunuz. Demek istediğim oyunlarda buton kutusunu hazır mesaj yazmak için de kullanabilirsiniz.

Programın çalışmadığını düşünürseniz yönetici olarak çalıştırmayı deneyin.

Yaptığım usb buton kutusu hakkında önerileriniz veya sormak istediğiniz sorular varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

5/5 - (2 votes)

Paylaş

12 Cevaplar

  1. batuhan dedi ki:

    merhaba, 3 pinli toggle switchleri nasıl bağladın

    • Furkan Özden dedi ki:

      Merhaba,

      Sadece iki ayağa bağlantı yaptım. Voltmetre ile hangi ikisi arasında bağlantı olduğunu bulup ona göre bağladım. Ortaya çekince bağlantı kopuyor. Sanıyorum üçüncü ayak ortaya çekince bir ışık yapmak için kullanılabilir.

  2. Halil İbrahim dedi ki:

    Elinize emeğinize sağlık güzel bir çalışma olmuş bende aynı şekilde usb encoder’ı beklemek istemediğimden alternatif seçenekler arıyordum. Ve ayrıca bir sorum olacak acaba türkiyede usb encoder satan birileri varmı çünkü yaklaşık 1ay kargo beklemek ve bu kargonun çinden gelecek olması insanı çok tedirgin ediyor yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

  3. Emre ŞAHİN dedi ki:

    Hocam merhabalar, Devre şemasını paylaşma imkanın var mı?

  4. Çağrı dedi ki:

    Merhaba çalışma güzel olmuş.Ben de benzer bir çalışma yapacağım ama lehimleyeceğiniz yerleri nasıl tespit ettiniz kart üzerinde?Özellikle dpad tuşlarının olduğu yerlerdeki piramit gibi şekilde olan tuş yerlerine nasıl lehim yapmıştınız?Bir videoda önce kazıma işlemi yapılıyordu böyle bir şey yaptınız mı?Cevap verirseniz çok mutlu olurum.

    • Furkan Özden dedi ki:

      Beğenmenize sevindim. Tuşa bastığınızda iki labirent ucu birleşiyor. Birleşen kısımların başlarını lehimledim. Kabloları birbirine değdirince tuşa basmış gibi oluyor. Ben kazımadam lehimledim. Normal şekilde dokundursanız bile tepki veriyor zaten. Ama lehimi fazla tutmayın yakabiliyor tuşu.

  5. Çağrı dedi ki:

    Pardon az önceki mesajımda piramit yazmışım labirent diyecektim 🙂

  6. Ziya dedi ki:

    Hocam selamlar. Çok güzel bir proje olmuş fakat bir konuya aklım takıldı. Burada kullanmış olduğunuz 3 ayaklı toggle switchler on duruma getirildiğinde karta sürekli bir akım gelmesine sebep olacaktır. Bu karta zarar vermez mi? Ayrıca böyle bir fonksiyonu (sürekli basılı durması sebebiyle) ne gibi bir fonksiyon olarak kullandınız?

    • Furkan Özden dedi ki:

      Bir şey olacağını sanmam. Gamepad kullanırken de sürekli tuşa bastığımız zamanlar oluyor. Kutuda ise pit limiter olarak kullanıyorum. Pitten çıkınca kapatıyorum. Ama açık dururken diğer tuşları da kullanabiliyorum herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Yazıyı yazdığımdan beri kullanıyorum herhangi bir sorun yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...