Muhteşem bir Sinema Platformu: Trakt.tv

trakt-tv-main

Trakt.tv, izlediğiniz filmleri ve dizileri check-in yapmanıza, takip etmenize ve hepsini bir yerde toplayıp profilinizde sergilemenize olanak sağlayan takip ettiğiniz dizi ve filmlere göre size film tavsiyesi yapan ve daha birçok özelliği sayesinde rakiplerini solda sıfır bırakan bir internet sitesidir.

Sitenin tanıtım kısmına geçmeden önce bu siteyle nasıl tanıştığımı anlatmak istiyorum: İzlediğim dizi ve filmlerin toplamda ne kadar süreye karşılık geldiğini hesaplamak için bir online araç arayışına girdim. Bu araştırma sırasında birçok site ve araç buldum fakat tam anlamıyla isteğimi karşılamadı. Ve en sonunda tam olarak nereden bulduğumu hatırlamıyorum ama yolum bu siteyle kesişti ve ‘Bu zamana kadar bu siteyi nasıl görmemişim?’ diye sordum kendime. İnternet böyle bir şey aslında. Ne kadar araştırırsanız araştırın her zaman keşfetmediğiniz ve hayatınız kolaylaştıracak birçok siteyle veya projeyle karşılaşabiliyorsunuz.

trakt.tv adresine girdiğimizde bizi sitenin amacını ve birtakım özelliklerini anlatan iki adet görsel ile zengin bir başlangıç sayfası karşılıyor. Hemen sağ üst köşeden siteye üye olun ve özelliklerini anlatmaya başlayalım.

Üst Menü

Öncelikle sitenin üst kısmında bulunan menü çubuğundaki menülerin tek tek ne işe yaradıklarını anlatmak istiyorum.

Giriş Sayfası

 trakt-tv-login

Üye girişi yaptıktan sonra karşımıza gelen sayfada vizyonda olan filmlere ve popüler dizilere göz atabilirsiniz. Bunun yanında kaç dizi ve filmin o anda izlendiği dizi ve filmlerin kapak görselleri ve üyelerin verdiği puanlamalar ile birlikte sergileniyor. O anda hangi üyenin ne izlediğini de görebilirsiniz. Daha fazla sonuç için more bağlantısına tıklamanız yeterli.

Takvim

trakt-tv-calender

Takvim menüsünden takip ettiğiniz ve izleme listenizde olan dizilerin bulunduğunuz yerin yerel saatine göre hangi gün, saat kaçta, hangi bölümün yayınlanacağını görebilirsiniz. Sanırım bu birden fazla dizi takip edenler için süper bir özellik.

TV – Movies

trakt-tv-trending

Takvim menüsünden sonra gelen TV ve Movies menülerinden vizyonda olan filmleri, yayında olan dizileri ve onları kaç kişinin izlediğini görebilirsiniz. Bu tablolarda yer alan film ve diziler izleme sayısının çokluğuna göre yer değiştiriyor. Yani Breaking Bad ve Friends gibi bitmiş bir dizi de bu tabloda yerini alabiliyor. Bu da izlemeye dizi arayanlara ilaç gibi gelecek bir özellik. Listeleme yapabilmeniz için Trending ve Popular gibi filtreleme seçenekleri de mevcut. Bunun yanında en son inceleme yazıları (Reviews) ve yorumlara (Shouts) da bu menü altından ulaşabilirsiniz.

Charts

trakt-tv-charts

Charts menüsü trakt.tv sisteminde dizilerin, bölümlerin ve filmlerin kaç kişi tarafından kaç kere izlendiğini grafiksel verilerle gözler önüne sunan muhteşem bir menü.

Community

trakt-tv-community

Site ingilizce olduğundan (umarım yakında Türkçe dil seçeneği de gelir.) bu menünün pek bir faydası yok gibi bir şey. Yine de anlatmadan geçmeyelim. Bu menü altından film ve dizilere yapılan yorumlara, sistemdeki toplam üye sayısı, yorum, check-in, liste ve oylama gibi istatistiklere ulaşabilirsiniz.

Lists

 trakt-tv-lists

İşte benim favorilerimden biri olan liste özelliği. Bu menü aracılığı ile resmî veya kullanıcıların oluşturmuş olduğu listelere göz gezdirebilirsiniz. Örneğin IMDb Top 250 listesi benim takip ettiğim resmî listelerden biri. Mesela trakt.tv’ye Ben adıyla kaydolmuş bir kullanıcının oluşturduğu Best Mindfucks adlı liste görmeye değer. ‘En İyi Beyin Yakan Filmler’ diye çevirmeyi uygun gördüğüm listede ‘Inception’ ve ‘The Prestige’ gibi filmlerin yanında ‘Lost’ gibi diziler de yer alıyor.

Bu bölümde sitenin diğer bölümlerinde de olduğu gibi sonuçlarda izlediğiniz, gördüğünüz ya da arşivinizde yer alan filmleri filtreleme özelliği de var. Bu da önünüze çıkan sonuçların nokta atışı yapma olasılığını artırıyor. Bunun yanında listelerdeki film ve dizilerden kaçını izlediğiniz listenin başında bir yüzde ifadesiyle size sunuluyor. Bu yazıyı yazarken baktığım IMDb Top 250 film listesinde %22 ilerlemeyle 250 filmden 56’sını izlediğimi görebiliyorum. Dilerseniz seri filmlerin listelendiği listelere girip serinin içinde izlemediğiniz film olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.

Downloads

Trakt.tv’nin Android, Windows Phone, iOS ve Blackberry platformları içindeki uygulamalarına bu menüden ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızda kullanabileceğiniz trakt.tv entegrasyonuna uygun programlar da burada listelenmiş. Üstelik bu programlara hesabınızla giriş yaptığınızda izlediğiniz bir film veya dizi otomatik olarak profilinize ekleniyor. Bölümün alt kısımlarında da geliştiriciler için birkaç güzel araç gereç var. Sanırım olayın en iyi kısmı uygulama yelpazesinin oldukça geniş olması.

VIP

Bu menü altından Trakt.tv’nin sunduğu birçok özelliğin yanında albenisi olan birkaç özellik daha istiyorsanız yıllık $15, aylık $2 gibi seçeneklerle VIP (Özel) Üye olabilirsiniz. VIP üyelere sunulan özelliklere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. -Bu kadar özelliği bize ücretsiz sunduğu için vip üye olup bağış niteliğinde ödeme yapmayı düşünmüyor da değilim. Yılda $15 da çok yüksek bir ücret değil zaten.-

Profil Sayfası

Sıra geldi oluşturduğumuz profil sayfası ile neler yapabileceğimize.

Giriş

 trakt-tv-profile

Sağ üst kısımdaki kullanıcı adınıza tıkladığınızda önünüze -eğer VIP üyeyseniz bir banner ile beraber- profil resminiz, adınız ve bulunduğunuz yeri, cinsiyetinizi ve yaşınızı belirten ufak bilgiler çıkacaktır. Bu kısım profilin kime ait olduğuyla ilgili ziyaretçiye bilgi veren kısım. Gelelim alt taraftaki kısma.

Yukardaki paragrafta belirttiğim bilgilerden sonra sayfayı aşağı kaydırdığınızda kimin profil sayfasındaysanız onun toplamda izlediği dizi, dizi bölümü ve film sayısının yanında takipçi ve takip ettiği kişi sayısı yer alıyor. Eğer o sırada sayfasını ziyaret ettiğiniz kişi bir film veya dizi izliyorsa ilerleme çubuğu şeklinde bir görsel belirmekte.

trakt-tv-live-progress

İlerlediğimizde o kişinin en son ne izlediğini film ve dizi afişleriyle gösteren bir bölüm var. Dizilerin genelde bölüm afişleri de birbirinden farklı oluyor. Daha da aşağıya inildiğinde profil sayfasında bulunduğumuz kişinin favori televizyon dizileri ve filmlerini -eğer verdiyse- verdiği puanlarla birlikte görmek mümkün.

History

Geçmiş bölümünde kişinin en son ne zaman ne izlediği tarih ve saatine kadar yer alıyor. Burada en sevdiğim özelliklerden biri olan bir bilgi daha var. Benim profilimde ‘You have watched 467 episodes and 555 movies.’ yazan kısım ile o ana kadar toplamda kaç dizi bölümü ve kaç film izlediğimi görebiliyorum. Daha durun bu bir şey değil.

Library

Library yani Kütüphane bölümünde profil sayfasını ziyaret ettiğiniz kişinin sahip olduğu koleksiyonlara, izlediği film ve dizilere göz atabilirsiniz.

Ratings

Bu menü en sevdiğim kısımlardan biri. Hangi profile girersem gireyim uğradığım ilk yer burası olur. Çünkü bu menüde o kişinin izlediği film ve dizilere verdiği oylara göre film zevki kolayca anlaşılabiliyor. Böylece film veya dizi tavsiyesini aracı olmadan doğrudan kişiden alınabiliyor.

Charts

 trakt-tv-charts

Ve işte en bomba özelliğimiz… Charts menüsünde belirlediğiniz zaman aralıklarında dizi ve film izlerken ne kadar vakit geçirdiğinizi görebilmeniz mümkün. Sağ tarafta bulunan açılır menüden All Time seçeneğini seçtiğinizde bu zamana kadar ne izlediyseniz görebilirsiniz. Aşağı doğru inerken liste izlediğiniz en uzun filmden başlayarak en kısa filme kadar devam eder. Bir filmi birden fazla kes izlediyseniz film süresinin yanında (2 plays), (3 plays) gibi bir yazı çıkar. Resimde görüldüğü gibi benim film izlerken geçirdiğim süre ‘furkanozden has spent 6 weeks, 1 day, 23 hours, 7 minutes watching 555 movies since joining trakt.’ olarak gösterilmiş. Yani 555 filmi izlerken hayatımdan 6 hafta 1 gün 23 saat ve 7 dakika gitmiş. Bazı kişilerce bu süre gözler önüne serildiğinde vakit kaybı gibi görülebilir ama bana göre kesinlikle bir vakit kaybı değil. Şu an konumuz bu olmadığı için tek cümleyle konuyu kapatıyorum. Konumuza dönelim ve bir de izlediğimiz dizilere bakalım. Bende şu an ‘furkanozden has spent 2 weeks, 4 days, 20 hours, 15 minutes watching 467 episodes since joining trakt.’ yazıyor. Bu da 467 dizi bölümü ve 2 hafta 4 gün 20 saat ve 15 dakika eder. Grafiktede görüldüğü gibi bunun yarısı Supernatural’a gitmiş 😀 Burada şu durumu da unutmamak gerekir. Sistem bir dizi bölümünü 1 saat olarak hesaplıyor. Asıl toplam süreyi hesaplamak için toplam süre eksi izlenilen dizi sayısı çarpı 20 işlemini yapmak gerekiyor sanırım.

Progress

trakt-tv-progress

İlerleme olarak çevirebileceğim bu menüden takip ettiğiniz dizileri bitirme oranınızı yüzde olarak takip edebilirsiniz. Resimde takip ettiğim dizilerin her bölümünü çıktığı gün izlediğim için hepsi 100% 😀 + view season progress bağlantısına tıkladığınızda ilgili dizinin sezonlarında yüzde kaç oranında ilerleme gösterdiğinizi de görebilirsiniz.

Network

Bu menüden takip ettiğiniz ve takip edildiğiniz kişileri görebilmeniz mümkün.

Comments

Yorumlar menüsünden hangi film ve diziye yorum yazdıysanız hepsini buradan görebilirsiniz.

Watchlist

İşte aklınızı bulandırmasına son vereceğiniz bir özellik daha, izleme listesi. Sağdan soldan duyduğunuz, araştırırken rast geldiğiniz ve ilginizi çeken filmlere bir bayrak ekleyip bu listeye dahil olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şey diziler için de geçerli. Hatta dizilerin bölümleri için de geçerli.

Lists

Listeler menüsünden oluşturduğunuz ve beğendiğiniz listelere ulaşabilirsiniz.

Badges

Bu menüde kazandığınız rozetlere gözatabilirsiniz.

Recommendations

İşte fasulyenin faydalarından bir tanesi daha. Tavsiyeler bölümü. Bu bölümü herhangi bir profilde göremezsiniz. Sadece kişiye özel olduğu için kendi profil sayfanızda görünür. Tavsiye isterken seçeneklerden izlediğiniz filmleri veya izleme listenizde yer alan filmleri göstermemesini seçebiliyorsunuz. Filtreleme seçeneklerinden belirli yıllar arasındaki filmlerden tavsiye de isteyebilirsiniz. Bu bölüm sanırım film tavsiyesi isteyenlere ilaç gibi gelecektir. Tabi her zamanki gibi bütün bunlar dizi tavsiyesi isteyenler için de geçerli.

Settings

Ayarlar menüsünü bilgi sahibi olmanız açısından kısa geçeceğim.

Profile

Profil resmi, isim, kısa biyografi, yaş ve cinsiyet gibi kişisel bilgilerinizi bu menüden düzenleyebilirsiniz.

Account

İzlediğiniz filmlerdeki tarih ve saatin doğru çıkması için saat dilimi ve saat formatını buradan değiştirebilirsiniz. Dilerseniz profil sayfanızı sadece arkadaşlarınızın görmesine izin verebilirsiniz.

Notifications

Bildirim ayarlarından profilinizi popüler sosyal ağlara bağlayabilir, hangi durumlarda nasıl bildirim almak istediğinizi ayarlayabilirsiniz.

Viewing trakt

Bu menüden film ve dizi puanlamalarınızı nasıl yapacağınızı ve spoiler içerikli yorumların işaretli çıkıp çıkmaması gibi ayarları düzenleyebilirsiniz.

Passwords

Hesap şifrenizi değiştirebileceğiniz menü.

Widgets

Eğer bir site sahibiyseniz sitenize bu menüden widget ekleyebilmeniz mümkün. Böylece en son izlediğiniz film veya dizileri takipçilerinize sunabilirsiniz. Görseli film veya dizinin afişi veya fanart‘ını, normal çözünürlük veya retina çözünürlüğü ile sergileme ayarı da bulunmakta. Dilerseniz sadece dizi veya sadece filmleri gösterebilmeniz de mümkün.

API

Bir uygulama geliştiricisiyseniz bu menüden hesabınıza özel API anahtarını temin edebilirsiniz.

Hidden Shows

Takvimde yer kaplamasını istemediğiniz dizilerin yer aldığı bölüm.

Data

Hesabınızı kapatmak ve bilgilerinizi silmek için uğramanız gereken menü.

İşte trakt.tv bundan ibaret. Eğer siteyi beğenip kaydolduysanız beni bu adresten takip edebilirsiniz.

Paylaş

6 Cevaplar

  1. Mustafa Oğuz dedi ki:

    IMDB’den aktarabiliyor muyuz izlediğimiz film ve dizileri, yoksa bayağı uzun sürecek gibi 🙂

  2. Mustafa dedi ki:

    Merhaba dostum

    Ama Bu Sanki PopCorn Uygulamasının Kopyası Gibi Geldi Bana.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...