Kutup Tilkisi Hakkında Bilinen 13 Küçük Gerçek

List25 sitesinde bulduğum bir yazı Kutup Tilkisi hakkındaki gerçekleri sıralamış. Oldukça sevimli bir hayvan olduğu için oldukça ilgimi çekti. Hoşuma giden birkaç maddeyi elimden geldiğince yazmaya çalıştım. Kutup tilkisi, köpekgiller familyasına dahil Alopex cinsi içinde yer alan bir tür olup, kutup bölgelerine özgü küçük bir tilkidir. Kutup tilkisinin kürkü kışın beyaz, yazın koyu kahverengidir. Dilerseniz listeye 13 numaralı madde ile başlayalım.

kutup ayisi kutup tilkisi

13 – Kutup tilkisi genellikle kutup ayıları tarafından avlanır. Ancak Kanada’da bu iki hayvan arasında güçlü bir dostluk bağı vardır. Birlikte oynadıkları hatta anne ayının küçük tilkilerle yemeğini paylaştığı bile gözlemlenmiştir.

kutup tilkisi

12 – Kutup tilkisi karasal memelilerin en büyüğü arasında yer alan uzak hareketleriyle bilinir. Mevsimsel hareketler sırasında, bireylerin bir kış mevsimi boyunca toplamda 4.500 kilometreye kadar seyahat ettiği kaydedilmiştir.

kutup tilkisi karda yuruyor

11 – Kutup tilkilerinin koku ve işitme duyusu mükemmel olsa da, oldukça zayıf görüşe sahipler.

av tufek

10 – Küçük boyutu nedeniyle yetişkin erkeklerde ortalama 3,5 kg ve dişilerde 2,9 kg ağırlığa sahip olan kutup tilkileri genellikle kurtlar ve hatta altın kartallar tarafından yetiştirilmektedir. Ancak, bu muhteşem hayvanlara en büyük tehdidi insanlar oluşturuyor. Yalnızca bir kürk yapmak için yaklaşık 20 tilki avlanmaktadır.

kutup tilkisi agiz

9 – Göreceli olarak yüksek üreme grafikleri olsa da kutup tilkisi popülasyonu henüz nesli tükenmekte değil üstelik bazı alt popülasyonları da var. Ancak Norveç, İsveç ve Finlandiya’da bu hayvanın tahmini nüfusu 200’den azdır.

kahverengi kutup tilkisi

8 – Kutup tilkilerinin yüzleşmesi gereken bir başka tehdit de büyük kırmızı tilkilerdir. Küresel ısınma, onları kuzeye gitmeye zorlamakta ve kutup tilkilerine ait olan alanları işgal etmelerine neden olmaktadır.

kahberengi kutup tilkisi

7 – Erkeklerin ortalama baş ve vücut uzunluğu sadece 55 cm iken dişiler için bu değer 52 cm’dir. Kutup tilkileri Kanada’da bulunan en küçük vahşi köpeklerdir.

kutup tilkisi yatiyor

6 – Kutup tilkisi, İzlanda’ya özgü tek kara memelisidir.

beyaz kutup tilkisi

5 – Ancak, her ülke bu hayvana ev sahipliği yapmak istemez. Örneğin, Yeni Zelanda’da, kutup tilkisi ülkenin 1996 yılında aldığı Tehlikeli Maddeler ve Yeni Organizmalar Yasası kapsamında “yasaklanmış yeni bir organizma” olarak sınıflandırılmış ve bunun ülkeye ithal edilmesi engellenmiştir.

kutup tilkisi oturuyor

4 – Vahşi yaşamda yaşayan kutup tilkilerinin ömrü genellikle 3 ile 6 yıl arasında sınırlıdır. Ancak gözetim altında tutuldukları takdirde 15 yıla kadar yaşayabilirler.

kutup tilkisi norvec

3 – Kurtlar gibi aynı aileye ait olsalar da kutup tilkileri genellikle yalnız gezginlerdir. Sadece çiftleşme mevsimi boyunca tek eşli çiftler oluşturmaya eğilimlidirler.

kuzey kutup tilkisi karda

2 – Kutup tilkisi, vahşi köpeklere özgü olan kalın kürklerle kaplı pençelere sahiptir. Bilimsel adı “lagopus”, “tavşan-ayaklı” anlamına gelir.

kutup tilkisi goz

1 – Kutup tilkileri, onları buz ve kar üzerindeki yoğun güneş parıltısından korumak için yoğun pigmentli gözlere sahiptir. Bazen heterokromiye (farklı renkli gözler) bile sahip olabilirler.

Biliyorum hepsi birbirinden tatlı ama hangi maddedeki kutup tilkisini daha güzel buldunuz? Bana en çekici geleni kutup ayısını takip eden tilki. Ne kadar masum olduğunu anlatmaya gerek yok. Siz de fikrinizi yorum yaparak belirtmeyi unutmayın. Bu tip içeriklerin daha fazla gelmesini isterseniz lütfen belirtin. Güç sizinle olsun.

Rate this post

Paylaş

2 Cevaplar

  1. Sunay dedi ki:

    Vahşi hayvanlar hep ilgimi çekmiştir. Türü, ırkı fark etmez. Hepsini severim, özelliklerini okur, resimlerine bakar, videolarını izlerim. Tilkiler vahşi hayvan olarak kabul görse de bence sevimliler. 🙂

    • Furkan Özden dedi ki:

      Yapacağı davranışları kestiremediğimden çoğu hayvandan korkarım. Ne kadar sevimli olsalar da maalesef durum böyle. Uzaktan bakmakla yetiniyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...