Katil Avcısı (2018)

katil avcısı film afişi

Hangisi daha iyi? Haklı olmak mı? Hayatta olmak mı?

Hunter Killer filminde hiç deniz subayı akademisine gitmemiş bir Amerikan denizaltı kaptanı, ABD Deniz Kuvvetleri Birlikleri ile haydut bir general tarafından kaçırılan Rusya devlet başkanını kurtarmak için işe koyulur. Yüzbaşı Joe Glass (Gerard Butler) komutasındaki -filmde avcı batırıcı olarak adlandırılan- denizaltı, Rus karasularında 3. Dünya Savaşı’na engel olmak amacıyla düşman hattına sızar. George Wallace ve Don Keith’in 2012 yılında piyasaya çıkan “Firing Point” adlı romanından uyarlanan film İngiltere, ABD ve Çin ortak yapımı olarak aksiyon ve gerilim türünde karşımıza çıkıyor.

Alışık olduğumuz üzere bu filmde de Gerard Butler ağzını ayırarak bir ülkenin başkanını kurtarıyor. Alışılagelmişin dışındaki olay ise bu başkanın Rusya Devlet Başkanı olması. Rol aldığı diğer benzer filmlerden farklı olarak ise bu kez başkanı dolaylı yoldan kurtarmayı tercih etmiş. Karşılaştırmak gerekirse Gerard Butler’ın bir devlet başkanını kurtardığı kurtardığı favori filmlerim arasında ikinci sırayı yer aldı. Birinci sıra Uzaydan Gelen Fırtına‘dan başkası olamazdı herhalde?

Denize dalmadan son defa derin bir soluk almak istiyorum.

Filmde denizaltı içinde oldukça fazla sahne geçmesinden dolayı başlarda basit ve düşük bütçeli bir film gibi görünebilir. Ancak filmdeki özellikle denizaltındaki sahnelerde kullanılan kamera açıları ve izleyicinin anlayabileceği düzeye indirgenmiş denizcilik terimleri ile basitlikten sıyrılıyor. Filmin terimler konusundaki bu tavrı kalitesini neredeyse hiç etkilememiş.

Birçok yerde CGI (Bilgisayar üretimli imgeleme) kullanıldığını düşündüğüm ama bir o kadar da gerçeğe yakın sahne vardı. Sahnelerde yer alan duygu yoğunluğunu ve özellikle mürettebatın içinde bulunduğu ruh hali de oldukça başarılı bir şekilde yansıtılmıştı. Çatışma durumlarındaki gerilim de oldukça yüksek seviyede iken arka planda çalan film müziği de dışarıyla bağlantısı sınırlı olan mürettebatın yaşadıklarını anlamamıza yardımcı olacak unsurlardan biriydi.

Gerard Butler‘ın filmde en çok hırpalayan Yüzbaşı Joe Glass rolünü en iyi şekilde oynayarak en favori aktörlerim arasında sırasını yükseltmeyi başardı. Öte yandan Gerard Butler haricinde filmde rol alan iki kişinin de filme oldukça canlılık getirdiği ortada. Bunlardan ilki Sevginin Gücü filmindeki kötü adam rolünden tanıdığımız BAFTA ödülü sahibi İngiliz aktör Gary Oldman. Rolü gereği pek sahaya inememiş olsa da kumanda merkezinden de oldukça başarılı bir performans sergilediğini söyleyebilirim. İkincisi ise bazılarımızın Görevimiz Tehlike 4: Hayalet Protokol filminde kötü adam rolündeki Hendricks’ten tanıyacağı 27 Haziran 2017 tarihinde hayatını kaybetmiş olan İsveçli aktör Mikael Nyqvist. Filme pek renk kattığını söyleyemem. Çünkü bu aktöre soğukkanlılık çok yakışıyor ve yönetmenlerin de bunu bildiği için ona genelde bu tip rolleri verdiğini düşünüyorum. Katil Avcısı filminde de fazlasıyla soğukkanlı davranan Rus Kaptan Andropov karakterini başarıyla oynadığı çok açık.

Az çok bu tür filmleri izleyenlerin sıkılmadan izleyebileceği basit amerikan propagandasına yer veren filmlerden ince bir çizgiyle ayrılmış aksiyon ve gerilimin yer yer tavan yaptığı Katil Avcısı, soğuk savaş zamanından kalma eskimiş propaganda mesajlarından sıkılan veya yenilerini tercih edenler için izlenilesi bir film.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...